Chcete vedieť viac o sebe a o tom, ako vás vnímajú ostatní? Tu je jednoduchý test. Jediné, čo treba urobiť, je odpovedať na 1 otázku.

Predstavte si, že zajtra nemáte celý deň žiadne povinnosti. Nemusíte ísť do práce, venčiť psa, upratovať. Nemáte žiadnu zodpovednosť. Čo by ste najradšej robili?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vyberte si jednu zo 16 nižšie uvedených možností. Takže ešte raz: Čo chcete zajtra robiť?

Zorganizovať stretávku zo školy.

Vymýšľať spôsoby, ako urobiť svet lepším.

Hrať šarády.

Pokecať s kamarátom/kamarátkou.

Stať sa prezidentom.

Premýšľať o dome svojich snov.

Diskutovať o fungovaní vecí vo svete.

Hrať šach.

Usporiadať párty.

Pomôcť kamarátovi so sťahovaním.

Zúčastniť sa nejakého umeleckého kurzu.

Ísť na párty alebo tancovať.

Ticho premýšľať o praktických nápadoch.

Robiť sprievodcu pri prehliadkach múzeí.

Hrať poker.

Vyraziť si na vidiek.

Teraz si prečítajte popis osobnosti pod voľbou, ktorú ste si vybrali. Hodí sa na vás?

Zorganizovať stretávku zo školy: Líder/ inštruktor.

Vynikajúci vodca s nezvyčajnou charizmou. Vplyvný v skupinách, vynikajúci rečník. Empatický a verbálne zdatný. Rád veci plánuje, pričom je skvelým organizátorom. Väčšinou je u ľudí obľúbený, pretože je dobrým spoločníkom. Hodí sa na prácu s ľuďmi. Je veľmi vyrovnaný. Vždy sa snaží druhých potešiť. Má dobre rozvinutú intuíciu o správaní iných ľudí. Pri komunikácii prejavuje úprimný záujem a ľudia sa mu radi zverujú, lebo je dôveryhodný a vyrovnaný. Vyznačuje sa toleranciou, schopnosťou zapadnúť do väčšiny kolektívov a prirodzeným hereckým talentom. Tým, že nemá problém s nikým komunikovať, má tendenciu nebrať vzťahy príliš vážne.

Na akú prácu sa hodí líder/inštruktor?: vyučovanie, predaj, marketing, herectvo, riadiaci pracovník, manažment, psychológia, poradenstvo, politika, leadership

Vymýšľať spôsoby, ako urobiť svet lepším: Spisovateľ.

Svoju prácu berie veľmi vážne. Ľahko sa rozhoduje. Rád rieši problémy. Tento typ osobnosti je zvyčajne dobrým študentom, ktorý miluje aj mimoškolské aktivity. Má úžasnú predstavivosť, bohatú myšlienkovú tvorbu často si všetko zapisuje. Miluje metafory. Je dobrý aj vo vytváraní vzťahov s ostatnými a raduje sa, keď môže druhým pomáhať. Je prirodzeným terapeutom, poradcom i učiteľom. Má veľmi dobre rozvinutú intuíciu. Je najpoetickejší zo všetkých typov osobností. Pre niektorých ľudí môže byť až veľmi komplikovaný a uzavretý, nie každému sa totiž otvorí.

Na akú prácu sa hodí spisovateľ?: hudba, oddelenie styku s verejnosťou, umenie, poradenstvo, psychológia, medicína, kreatívne písanie, duchovné povolania

pexels.com

Hrať šarády: Novinár.

Všetko má svoj zmysel a život je vzrušujúca dráma, ktorú tento vnímavý osobnostný typ sleduje s horlivosťou. Je to človek citlivý, čulý, nadšený a optimistický. Potrebuje pracovať s ľuďmi. Vie s nimi do istej miery manipulovať, preto sa vie uplatniť v predaji. Je dômyselný a nápaditý a vie uspieť v čomkoľvek, čo ho zaujíma. Viac ho baví proces tvorenia ako výsledok práce. V zamestnaní potrebuje rozmanitosť a voľnosť. Fascinuje ho skôr to, čo by mohlo byť, ako to, čo je. Môže sa však rýchlo začať nudiť a niekedy nedokončí to, čo začal.

Na akú prácu sa hodí novinár?: Predaj, marketing, politika, poradenstvo, herectvo, finančníctvo, administratíva.

Pokecať s kamarátom/kamarátkou: Idealista.

Ak ste sa našli v tejto činnosti, pravdepodobne je vašou najväčšou životnou prioritou čestnosť. Idealista neberie život ľahkovážne, verí svojim ideálom a je pre ne ochotný priniesť neobvyklé obete. Robí všetko pre to, aby zabránil konfliktom. Má nadanie na jazyky. Nemá rád, keď ho niekto ruší pri telefonovaní. Je starostlivý. Môže byť netrpezlivý a zakladať si na rutinných detailoch. Občas pôsobí na ľudí rezervovane. Idealisti môžu byť vynikajúci herci a spisovatelia. Často sa správajú placho a zdržanlivo.

Na akú prácu sa hodí idealista?: vyučovanie, jazyky, kreatívne písanie, architektúra, duchovné povolania, terapia, poradenstvo, psychológia

pexels.com

Stať sa prezidentom: Veliteľ.

Má vnútornú potrebu viesť, nasmerovať  ľudí na ciele. Vo všetkom, čo robí, je dôkladný, avšak potrebuje vidieť v činnosti zmysel. Je prirodzeným organizátorom. Z vedenia nemá stres, ale radosť, a tak je naplno oddaný práci. Je to silná osobnosť s vyvinutými vôľovými vlastnosťami. Má dobrú schopnosť vizualizácie. Vie predvídať chod vecí a svoje vízie vie odovzdávať ostatným. Kvôli práci môže niekedy zanedbávať  ostatné životné oblasti, má sklon k workoholizmu. Niekedy je dosť netrpezlivý a nevie tolerovať chyby.

Na akú prácu sa hodí veliteľ?: biznis, politika, armáda, manažment, podnikanie, rečníctvo

Premýšľať o dome svojich snov: Vedec/staviteľ.

Najsebavedomejší a najteoretickejší zo všetkých typov osobnosti. Sústredí sa viac na budúcnosť ako na minulosť. Je prirodzeným tvorcom nových nápadov. Vyniká už v škole a jeho úspech pokračuje v práci. Miluje výzvy vyžadujúce kreativitu. Je nemilosrdný pri zavádzaní noviniek, ak v nich vidí logický a praktický prínos. Na druhých často pôsobí chladným dojmom, pretože jeho emócie sú ťažko čitateľné. Vedec je cieľavedomý a je náročné mu vyhovieť.

Na akú prácu sa hodí vedec/staviteľ?: veda a výskum, finančníctvo, systémy a dizajn, politika, rečníctvo, odborné poradenstvo.

pexels.com

Diskutovať o fungovaní vecí vo svete: Vynálezca.

Vždy hľadá nové produkty, metódy, aktivity. Má úžasnú schopnosť analýzy a improvizácie. Nemá rád rutinu, pretože potrebuje výzvy. Charakterizuje ho nadšenie, veselosť, rád sa smeje. Oplýva dobrou náladou. Konverzácie s ním sú fascinujúcim zážitkom, preto ľudia vyhľadávajú jeho spoločnosť. Býva bezstarostný a len zriedka je kritický. Svojou vynaliezavosťou vie „oblafnúť“ systém, čo niekedy môže skĺznuť do porušovania pravidiel.

Na akú prácu sa hodí vynálezca?: biznis, leadership, podnikanie, politika, žurnalistika, poradenstvo

Hrať šach: Architekt.

Architekt budov, systémov a myšlienok. Človek s mimoriadnou pamäťou, presnosťou myslenia a koncentráciou. Vynikajúci učiteľ, ktorý si cení inteligenciu, a to ako svoju, tak i u druhých ľudí. Je trochu netrpezlivý, bazíruje na rutinných detailoch. Rád pracuje sám a bez prerušovania. Jeho hnacou silou je veci pochopiť. Môže byť ťažšie preniknúť cez jeho rezervovanosť, ale v konečnom dôsledku sa s ním ľahko a dobre vychádza. Niekedy môže ostať nepochopený .

Na akú prácu sa hodí architekt?: školstvo, písanie, veda a výskum, matematické vedy, architektúra, výskum, inžinierstvo, politika.

pexels.com

Usporiadať párty: Predajca.

Predajca je maximálne spoločenský človek, veľký pohoďák. Je najprívetivejší zo všetkých typov osobnosti. Z jeho osoby vyžaruje harmónia. Aj to sú dôvody, prečo vyniká v predaji, výučbe a koučovaní. Je svedomitý a verný šéfovi. Má rád spoločnosť a názory druhých berie veľmi vážne, preto potrebuje častejšie počuť slová ocenenia, ako iné typy osobnosti. Má vyhranené hodnoty a rituály. Občas je príliš sentimentálny a zraňuje ho ľahostajnosť druhých.

Na akú prácu sa hodí predajca?: predaj, pomáhajúce profesie, medicína, administratíva, výučba, herectvo, služby

Pomôcť kamarátovi so sťahovaním: Ochranca.

Superspoľahlivý človek, oddaný a verný. Aj keď je prepracovaný, keď niekto potrebuje pomoc, bude pracovať celé hodiny. Je veľmi prispôsobivý a poctivý. Drží sa hesla, že práca je dobrá a hra musí byť dohraná. Môže byť nešťastný v práci, v ktorej sa neustále menia pravidlá. Takisto mu nevyhovuje pozícia, kde by sa musel správať autoritatívne, lebo nechce poverovať druhých úlohami. Teší ho pomáhať utláčaným.

Na akú prácu sa hodí ochranca?: vyučovanie, služby, medicína, sociálna práca, duchovné povolania

Zúčastniť sa nejakého umeleckého kurzu: Umelec.

Má sklony k výtvarnému, hudobnému alebo tanečnému umeniu. Môže byť najviac nepochopený zo všetkých typov. Vie si nájsť špeciálnu cestu k zvieratám alebo k malým deťom. Miluje prírodu, ale aj duchovné veci. Je bezpodmienečne láskavý a vnímavý na bolesť druhých. Oplýva veselosťou a veľkorysosťou. Občas býva uzavretý a nenápadný. Ľahko sa začne nudiť, obľubuje riziko, vzrušenie a náhody. Nie je príliš ekonomicky založený, rýchlejšie peniaze minie, ako ich zarobí.

Na akú prácu sa hodí umelec?: hudba, maliarstvo, umelecké vedy, remeselné práce, stavebné práce, herectvo, vidiecke práce

pexels.com

Ísť na párty alebo tancovať: Zabávač.

Vyrovnaný, vtipný, očarujúci, chytrý a optimistický. Vždy vie ľudí pobaviť, preto nemá núdzu o spoločnosť. Všade, kam príde, vytvorí dobrú náladu. Preferuje aktívnu prácu, najlepšie v kontakte s ľuďmi. Môže byť veľmi veľkorysý. Život si užíva naplno. Problémy ignoruje tak dlho, ako je to len možné. Potrpí si na najnovšiu módu. Môže však byť impulzívny. Je obzvlášť efektívny pri predaji a v učiteľskom povolaní.

Na akú prácu sa hodí zabávač?: učiteľstvo, poradenstvo, služby, politika, predaj, herectvo

Ticho premýšľať o praktických nápadoch: Dôverník.

Dôverník je veľmi spoľahlivý. Jeho slovo sa rovná sile zmluvy. Môže byť dosť tichý a vážny. Ale je dôkladný vo všetkom, čo robí. Vynikajúco sa hodí na audítora, účtovníka a bankového prieskumníka. Svoje povinnosti vykonáva bez vyvolávania rozruchu, takže jeho zanietenosť ostáva často bez povšimnutia. Prezradí ho jeho praktický a nadčasový odev.

Na akú prácu sa hodí dôverník?: učiteľstvo, účtovníctvo, finančné riadenie, medicína, služby, účtovníctvo

Robiť sprievodcu pri prehliadkach múzeí. Administrátor.

Administrátor je veľmi zodpovedný človek a rád vidí veci vykonané správne. Je vynikajúci pri organizovaní postupov a pravidiel. Všetko v živote sa snaží mať usporiadané. Má rád rutinu. Je presný a to isté očakáva aj od druhých. Má rád veci na svojom mieste. Je realista. Nemusí mať trpezlivosť s tými ľuďmi, ktorí nevenujú dostatok pozornosti detailom.

Na akú prácu sa hodí administrátor?: vedenie, administratíva, politika, predaj, výroba, výstavba, medicína

pexels.com

Hrať poker: Promotér

Človek, ktorý vie robiť dobrý dojem. Je vynaliezavý, dobrý vyjednávač s podnikavým duchom. Žije aktívne, snaží sa, aby jeho život nebol nudný. Má dobré pozorovacie schopnosti, je priateľský a má široký okruh známych ľudí, ktorí by ho určite charakterizovali ako vtipného a šikovného. Môže byť nemilosrdný pragmatik, ktorý verí, že účel svätí prostriedky. Nemá však trpezlivosť s príliš detailnou prácou. Žije pre aktuálny okamih, tu a teraz.

Na akú prácu sa hodí promotér?: podnikanie, manažment, architektúra, marketing, oddelenie styku s verejnosťou, technické smery

Vyraziť si na vidiek: Remeselník

Túto osobnosť charakterizuje akčnosť a odvaha. Každý deň je v rýchlom pohybe, či už sa venuje pretekaniu, bicyklovaniu alebo zbraniam, ktoré sú preňho zvlášť atraktívne. Spolieha sa na náhodu, skoro nič neplánuje. Môže byť vnímavý a veľkorysý. Ľudia pociťujú voči nemu dôveru. Priťahujú ho nástroje rôzneho druhu, s ktorými rád manipuluje. Jeho negatívnou vlastnosťou je impulzívnosť a netrpezlivosť.

Na akú prácu sa hodí remeselník?: Atletika, remeselníctvo, stavebníctvo, chirurgia, cenné papiere, štatistika, analýza trhu, technické odbory

Pozri aj: Ktorou postavou z Harryho Pottera ste na základe vášho osobnostného typu podľa Myersovej a Briggsovej?

hubpages
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov