Foto: unsplash.com

Nie je to nič príjemné, no berte to ako kompliment…

Ľudia sú už (žiaľ) jednoducho takí. Niektorí sú schopní závidieť skutočne ešte aj chorobu. Samozrejme je to tým horšie, čím ste úspešnejší, čím lepšie vyzeráte, čím viac toho máte a pod. Ste aj vy terčom závisti druhých?

Článok pokračuje pod videom ↓

Terapeut Araya Baker, M.Phil.Ed. pre portál Psychology Today prezradil 5 znamení, podľa ktorých zistíte, že niekto vám závidí. 

#1 Keď dosiahnete úspech, takíto ľudia sú nesvoji

Toto odhalíte najlepšie pri ľuďoch, ktorých naozaj dobre poznáte a ste s nimi často. Keď je všetko “po starom”, nemajú s vami žiaden problém. Akonáhle však dosiahnete nejaký úspech – či už pracovný alebo súkromný, je veľmi pravdepodobné, že sa budú tváriť, že si nič nevšimli, alebo že o ničom nevedia. A ak aj pod vplyvom okolností budú doslova donútení zablahoželať vám, budete na nich vidieť, že sú jednoducho nesvoji. 

#2 Neustále vás kontrolujú a hľadajú na vás chyby

Budú prvými, ktorí si všimnú akýkoľvek váš drobný prešľap a veľmi radi vás naňho upozornia. A ak si ho ostatní nevšimli, veľmi radi upozornia aj ich. Vidíte na nich, že akékoľvek vaše aj najdrobnejšie pochybenie si doslova užívajú a majú z neho sviatok. 

Foto: pexels.com

#3 Neopodstatnené útoky na vašu osobu

Niektorí ľudia si jednoducho musia “rýpnuť”. Nestojí za tým však nič iné, ako to, že vám závidia, a jednoducho majú potrebu snažiť sa ponížiť vás – a to ideálne verejne. Veľmi radi preto budú vyťahovať veci, ktoré by normálnemu človeku, ktorý je so sebou vyrovnaný, ani neprišli na um. 

#4 Myslia si, že úspech vám spadol z neba

Možno nie raz ste od nich započuli poznámku, ktorou vám naznačovali, ako málo ste museli spraviť pre svoj pracovný či súkromný úspech. Títo ľudia však samozrejme vidia len výsledok a nemajú ani poňatia o tom, čo za ním stojí. 

#5 Kritizujú a kopírujú vás zároveň

Títo ľudia sú plní paradoxov. Sú vašimi večnými kritikmi, avšak vy veľmi dobre vidíte, že tieto vaše “hrozné” nápady pritom kopírujú a neustále sa vás vo všetkom pokúšajú napodobňovať. Jednoducho chcú byť ako vy. Nenechajte sa tým vytočiť, považujte to za kompliment. 

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov