David Novick

Na prvý pohľad to vyzerá ako klam.

…a takisto aj na druhý, tretí a štvrtý. Väčšina ľudí jednoducho nebude chcieť uveriť tomu, že tieto dve baseballové loptičky sú rovnakej farby. Ak vás zaujíma, ako je to možné, čítajte ďalej. Za všetko môže hra s farbami, ktorá úplne popletie náš rozum.

Článok pokračuje pod videom ↓

Túto úchvatnú optickú ilúziu zverejnil portál The Minds Journal a pobláznila celý svet. Sotva by niekto uveril, že loptičky naľavo a napravo sú rovnakej farby, je to ale naozaj tak. 

Šikovná optická ilúzia

Povedzme si najprv niečo o tom, ako mozog pracuje. Rýchlosťou, akú si ani nedokážeme predstaviť, spracováva podnety prichádzajúce zo všetkých našich zmyslov, a tak vytvára náš aktuálny pohľad na svet.

Faktom ale je, že niekedy nejaká tá informácia chýba, a tak si ju mozog na základe predchádzajúcich skúseností či tisícok rôznych iných pochodov doplní jednoducho sám. Vyplní tak prázdne miesto, a väčšinou sa mu to podarí. Niekedy však nie. A to je presne prípad tejto optickej ilúzie. 

Jej autorom je profesor

Túto mätúcu optickú ilúziu vytvoril profesor David Novic z Texaskej univerzity. Jeho výtvor ale privádza ľudí doslova do šialenstva. Nakoniec — posúďte sami.

Povedali by ste, že tieto 2 loptičky majú rovnakú farbu?

David Novick

Rozumieme, že tomu nedokážete uveriť. Loptičky sme preto spojili 50/50, kde je ich rovnaká farba jasne viditeľná.

David Novick

Ako je to možné?

Ak si takisto kladiete túto otázku, tu je odpoveď. Ak sa na obrázok pozriete bližšie, uvidíte, že loptičky na sebe majú navrstvené vodorovné čiary rôznych farieb. Sú červené, zelené, žlté i modré. 

Zelené a modré čiary vedú cez loptičku vľavo, zatiaľ čo červené a žlté čiary vedú cez tú vpravo. Tento kontrast tak vytvára dokonalú ilúziu, vďaka ktorej asi každý odmieta uveriť tomu, že sú skutočne rovnakej farby. 

Dostala táto ilúzia aj vás?

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov