Je to zvláštny, nepríjemný stav a vyskytuje sa častejšie, ako by ste si možno mysleli.

Je možné, že práve tento syndróm by mohol byť vysvetlením toho, prečo si niektorí ľudia myslia, že ich uniesli mimozemšťania. Syndróm sprevádzajú zvukové ale aj zrakové halucinácie. Niektorí ľudia ho popisujú ako pocit, ako keby im v hlave vybuchovala bomba vždy, keď sa pokúšajú zaspať. Niekedy sa objaví len raz za život, v niektorých prípadoch však aj niekoľkokrát za noc.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako prvý tento syndróm popísal v roku 1876 Silas Weir Mitchell. Jeho pacienti tvrdili, že ich zo spánku budí zvuk pripomínajúci výstrel z pištole alebo hlasný zvon. Napriek tomu, že výskumy sa tomuto syndrómu príliš často nevenujú, je možné, že práve toto ochorenie stojí za vznikom mnohých konšpiračných teórií a popísaných paranormálnych javov.

Nedávno bol uskutočnený výskum, v ktorom sa 211 študentov pýtali, či niekedy zažili príznaky súvisiace so syndrómom explodujúcej hlavy. Až 18% odpovedalo kladne, aj keď kvôli nepravidelnému spánku, ktorý sa so zvýšeným rizikom vzniku syndrómu spája, nie sú práve najlepšou vzorkou. Okrem porúch spánku riziko zvyšuje aj emocionálne vypätie a stres.

pixabay.com

Teórie o vzniku syndrómu sa rozchádzajú. Niektoré tvrdia, že príčinou sú poruchy sluchu, iné ho pripisujú čiastočným epileptickým záchvatom. Za normálnych okolností, keď ideme spať, rôzne časti mozgu sa kúsok po kúsku vypínajú a telo je čiastočne paralyzované, aby sme neboli námesační. Počas syndrómu explodujúcej hlavy sa však niektoré časti mozgu vypínajú oneskorene.

To naruší plynutie alfa vĺn, ktoré sú zodpovedné za ospalosť a dôjde k náhlemu nárastu neurálnej aktivity v sluchovej oblasti mozgu. Náhla aktivita neurónov spôsobí pocit, ako keby jedincovi niečo explodovalo v hlave. Okrem pocitu explózie ľudia zažívajúci tento syndróm popisujú aj hluk, ktorý pripomína hlučný skrat. Niektorí udávajú, že tesne predtým, ako syndróm „udrie naplno“, majú pocit, ako keby im zo spodnej časti tela smerom k hlave prechádzal elektrický prúd.

Na syndróm explodujúcej hlavy zatiaľ neexistuje liečba, riziko vzniku sa však dá znížiť užívaním antidepresív, relaxáciou a rôznymi technikami na odstránenie stresu. Výrazne pomáha uistiť osobu, že sa nezbláznila, ani nemá nádor na mozgu, ale trpí syndrómom explodujúceho mozgu. Tak sa môže uvoľniť veľa napätia a stresu.

pexels.com

Syndróm sa často spája so spánkovou paralýzou, čo je jav, pri ktorom sa osoba zo spánku prebudí, ale nedokáže sa pohnúť. Kto zažil spánkovú paralýzu, zrejme zažil aj syndróm explodujúcej hlavy. Zdá sa, že oba fenomény nejako súvisia s prechodom zo spánku do stavu bdenia a naopak.

V stredoveku sa verilo, že za tieto stavy sú zodpovední démoni a nadprirodzené sily. Aj v súčasnosti sa môže stať, že jedinec trpí syndrómom explodujúcej hlavy alebo spánkovou paralýzou, vysvetlí si to však napríklad tak, že ho uniesli mimozemšťania a implantovali mu do hlavy čip.

Pozri aj: Alexia: Jedného dňa sa s ňou môžete zobudiť aj vy a príjemné to určite nebude. O čo ide?

bbc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov