Pexels

Spoliehať sa zakaždým len na kofeín nie je tým správnym riešením.

Hoci vám šálka čierneho moku dodá energiu a vy sa budete lepšie sústrediť, v poobedných hodinách očakávajte útlm. To nechcete, ak sa potrebujete aj neskôr na niečo koncentrovať. Radšej dajte prednosť jednoduchému tipu, vďaka ktorému budete v pozore počas niekoľkých hodín a dokončíte dôležité úlohy, ktoré neustále odkladáte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aby toho nebolo málo, tento spôsob ich spríjemní, ako sa píše na portáli mindbodygreen.com. Aspoň podľa štúdie z New York University, zverejnenej v časopise Nature Scientific Reports, ktorá zistila, že užívanie si príjemných aktivít (ako je počúvanie hudby alebo vôňa obľúbeného parfumu) počas mentálne náročnejších úloh môže zlepšiť kognitívny výkon.

Pomôže energická hudba

Výskumníci merali kognitívny výkon pomocou testu pracovnej pamäti nazývaného n-back test. Požiadali účastníkov, aby tento test vykonali pri nosení špeciálneho zariadenia, ktoré meralo elektrodermálnu aktivitu (EDA), krvný tlak, telesnú teplotu, mozgovú aktivitu a iné fyziologické merania.

Účastníci absolvovali test pracovnej pamäti, pričom boli vystavení príjemným stimulantom (hudba, káva a parfum), ako aj bez nich. Algoritmus špeciálneho zariadenia určil, že stimulanty spustili zvýšenú aktivitu mozgových vĺn v tzv. beta pásme, teda v stave spojenom so špičkovým kognitívnym výkonom.

Pexels

Vedci dokonca prišli na to, že hudba mala ešte väčší účinok ako kofeín, po ktorom nasledoval parfum. Testovali tri druhy hudby – energickú, relaxačnú a nasledovali tóny generované AI, resp. umelou inteligenciou, ktoré vyhovujú preferenciám účastníkov. Výsledok? Energická hudba mala najväčší účinok!

Štúdia naznačuje, že jednoduché potešenie, ako je príjemná vôňa alebo užívanie si veselej hudby pri vykonávaní nejakej úlohy, môže pomôcť udržať pozornosť. Ide o dôkaz, že stačí naozaj málo.

Dôležitý je životný štýl

Už predchádzajúce výskumu ukázali, že najproduktívnejší ste vtedy, keď je úroveň vášho vzrušenia mierne zvýšená. Ak je príliš nízka, máte tendenciu ľahšie sa odpútať. Príjemné zmyslové podnety by tiež mohli pomôcť znížiť stresory, ktoré vám zvyknú stáť v ceste.

Dôležité je upozorniť na to, že stimulanty použité v spomínanej štúdii by sa mali dopĺňať inými návykmi životného štýlu. Ku zvýšenej koncentrácii pomôže pravidelný kvalitný spánok, a taktiež cvičenie.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov