Láska medzi ľuďmi je niečím výnimočným a nehovorí sa to len preto, že je niekto romantická duša.

Človek je jeden z mála tvorov, ktorý je schopný zamilovať sa romanticky. Od zvierat nás líši to, že človek si nehľadá partnera len preto, aby splodil potomstvo. Nie je však hádam potrebné komentovať, že samozrejme je aj nekonečným zdrojom inšpirácie pre poéziu a iné druhy umenia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo sa lásky týka, každý má svoje malé tajomstvá. Niekto si rád prečíta o osude pána Darcyho z Pýchy a predsudku, iný si poplače s Rose, keď Jack Dawson z Titanicu umrie (1998). Láska a vzťahy sú témou, o ktorej je možné viesť nekonečné konverzácie a sú neoddeliteľnou súčasťou nášho sociálneho života a aktivít. Tak, ako sa v priebehu času mení všetko, zmenil sa aj spôsob, akým je láska reprezentovaná, ako sa k nej staviame a ako s ňou zaobchádzame. Zásadný vplyv majú na ňu okrem iného aj technológie.

Na začiatok, vzťahy väčšinou nie sú jednoduché. Môže byť náročné začleniť do svojho osobného priestoru ľudskú bytosť, ktorá má často tak odlišné názory, voľby a životný štýl, než my. Ako sme už spomínali, v súčasnosti do vzťahov výrazne zasahujú technológie. Aj keď sa vďaka nim nesmierne urýchlila a zjednodušila komunikácia, akosi vysávajú zo vzťahov romantiku. Rozchody sú častejšie a páry si prejavujú náklonnosť prostredníctvom postov na sociálnych sieťach.

Svet sa stáva našim voyerom, sedí a vyčkáva, kedy sa o vzťahu dozvie niečo viac. Ako konkrétne sociálne siete a technológie ovplyvňujú naše vzťahy?

Zabúdame na cestu, ktorú sme spolu prešli

Dôvera je ako hrad z karát. Keď je raz narušená, začnú sa neustále objavovať deštruktívne myšlienky. A nie len to. Vďaka sociálnym sieťam máme k dispozícii názory mnohých ľudí a často sa viac sústredíme na ne, než na to, čo sme zažili a akú cestu sme prešli. Vzťah je ako budova, kľúčové sú základy. Keď zabudnete na základy, celá budova sa začne rúcať.

pexels.com

Klamstvá, podvádzanie a hľadanie útechy inde

Dajte nesprávnej osobe druhú šancu a ona ju využije. Je to spôsob života. Komunikácia môže vo vzťahu mnoho situácií objasniť, rovnako však môže poskytnúť človeku s nečistými úmyslami možnosť klamať a podvádzať. Ľuďom sa online úlety často zapáčia natoľko, že akosi pozabudnú na milovaných, ktorí žijú v skutočnosti. To je jedna z najviac patetických vecí, aká sa môže stať. Aplikácie, ktoré vznikajú na to, aby ľudí spájali a uvedú v profile pomaly aj vašu zdravotnú kartu, často skôr rozdeľujú a dávajú priestor na podvody.

Špehovanie bývalých

Aplikácie, ako napríklad WhatsApp či Viber uľahčujú komunikáciu, ľudia sa však dopúšťajú chýb viac, než by chceli. Napríklad, ak niekto prostredníctvom nich komunikuje s bývalým partnerom a očakáva od súčasného, že mu to ani najmenej nebude vadiť. Veď sú to len správy. Nie je to nič príjemné, obzvlášť, ak sa to objavuje na dennom poriadku. Nehovoriac o prípadoch, keď do hry vstúpi alkohol. Je to smutný svet, v ktorom alkohol rozväzuje prsty a nechá ich vyblázniť sa na sociálnych sieťach.

pexels.com

Neustály prehľad a paranoja

Fakt, že vidíte, kedy bol váš partner naposledy online, môže niektorých privádzať do šialenstva. Hlavne v prípade, ak máte skúsenosti s nečestným partnerom. Dôvera je základom zdravého vzťahu a ak je narušená, je narušený celý vzťah. Áno, čas môže rany zahojiť, mnohých však oberá o spánok vedomie, že stačí jediné kliknutie ku všetkým informáciám.

Žiarlivosť

Pomaly ale isto sa všetko stáva vecou verejnou, čo môže mať na vzťah ničivý dopad. Vidieť na nete partnerovu fotografiu s cudzími ľuďmi môže viesť k mnohým otázkam a mylným predpokladom. Okrem toho sociálne siete poskytujú kvantum možností rozptýlenia, bohaté dvojice napríklad zahlcujú internet svojimi fotografiami z drahých reštaurácií a dovoleniek. Ľudia sa stávajú žiarlivými, závidia luxus iným namiesto toho, aby sa tešili z toho, čo majú.

Veci sa môžu veľmi rýchlo zmeniť, ak sa niekto pokúša prispôsobiť a nadobudnúť „cool“ sociálny imidž. Napríklad, ak má niekto neustále nutkanie kontrolovať svojich priateľov na sociálnych sieťach a sype výhovorky ako „Prepáč, dnes nemám čas, možno budúci týždeň“, oberá sa o šancu stretnúť niekoho skvelého v skutočnosti, napríklad nového partnera.

pexels.com

Výhody

Aby sme nepísali len o negatívach, samozrejme, technológie majú aj svoje výhody. Opäť však všetko záleží len od ľudí. Je známy fakt, že stačí jediná milá správa ráno od partnera na to, aby nám to zdvihlo náladu na celý zvyšok dňa. Ak je váš vzťah silný a sú silní aj obaja partneri, sociálne siete im nemôžu stáť v ceste. V konečnom dôsledku však vždy záleží na tom, ako sa navzájom dvaja ľudia ľúbia.

Pozri aj: Takto vyzerá život mladých 21. storočia očami umenia. Ilustrátor týmito 10 obrázkami poukazuje na bolestivé pravdy, ktoré nechceme vidieť

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov