pixabay.com

Bez cvičenia a zdravej stravy to, samozrejme, nepôjde, no pomôcť vám môžu aj tieto triky.

Stovky rôznych štatistík potvrdili, že ľudia sa snažia schudnúť predovšetkým počas dvoch období — po Novom roku a krátko pred letnou dovolenkou. Ak patríte k skupine ľudí, ktorá si dala predsavzatie, že tento rok to už nevzdá, pomôcť vám môžu aj nasledovné psychologické triky.

#1 

Predtým, než začnete jedlo jesť, si k nemu poriadne privoňajte. Je totiž dokázané, že čím je jedlo aromatickejšie, tým rýchlejšie váš mozog spracuje signál, že ste sýti. Aj pri varení preto využívajte čo najviac ingrediencií ako napríklad zázvor, bazalka, škorica či rozmarín.

#2

Ak ste na nejakej oslave, vždy sa snažte sadnúť si tak, aby ste boli čo najďalej od jedla. Ak by ste ho mali na dosah, pravdepodobne by ste neodolali, no neustále si poň chodiť alebo sa poň stále načahovať vám bude v spoločnosti nepríjemné.

#3 

Viac sa smejte. Áno, je to skutočne tak — už 15 minút smiechu denne posilní vaše brušné svalstvo. 

pexels.com

#4

Jedzte v tichu. Pri hluku je totiž váš mozog “rušený”, a tak môže už spomínaný signál o sýtosti odoslať neskôr, čo vedie k tomu, že napríklad v reštauráciách, kde je hluk, sa tak často prejeme. 

#5

Obklopte sa ľuďmi, ktorí sa takisto stravujú zdravo a cvičia. Vzájomná podpora a motivácia dokáže divy. 

#6

Keď dostanete chuť na nejakú nezdravú pochúťku, skúste na pár sekúnd napnúť svaly. Je to síce zaujímavé, no ukázalo sa, že ak si ľudia mohli vybrať medzi jablkom a čokoládovou penou, po jablku siahli vo väčšine prípadov práve tí, ktorí svoje svaly poriadne napli. 

#7 

Akej veľkosti sú taniere, z ktorých jete? Vymeňte ich za čo najmenšie. Pri veľkých tanieroch máme totiž stále pocit, že sme si naložili málo, zatiaľčo malé taniere sa zdajú byť plné aj s oveľa menším množstvom jedla. Presne takto to vníma aj váš mozog a vy tak pocit sýtosti nadobudnete skôr. 

pexels.com

#8

Upracte si. Áno, znie to zvláštne, no je dokázané, že ľudia, ktorí okolo seba majú neporiadok, si podvedome vyberajú nezdravšie jedlá. 

#9

Psychológia farieb vám niečo určite hovorí. Máte radi modrú? Napríklad na takom oblečení vyzerá pekne, no vedzte, že do kuchyne určite nepatrí — to však neplatí v prípade, ak chcete schudnúť. Modrá totiž maximálne potláča apetít, najlepšie preto spravíte, ak budete jesť z modrých tanierov modrým príborom a k tomu si zakúpite aj modré servítky a modrý obrus. 

#10

Jedzte ľavou rukou. Áno, bude to zvláštne, no trik spočíva v tom, že na jedenie sa budete musieť sústrediť oveľa viac a jesť tak budete striedmejšie.

#11 

Ak nedokážete prekonať túžbu dať si niečo sladké, umyte si zuby mentolovou zubnou pastou. Uvidíte, že vašu chuť na sladké to skvele potlačí. 

pexels.com

#12

Vytvorte si pri jedení príjemnú atmosféru. Keď stlmíte svetlá, zapálite si sviečky a pustíte si nejakú príjemnú hudbu, je veľmi pravdepodobné, že v takejto atmosfére siahnete po zdravšom jedle, ktoré si vychutnáte pomaly — bez toho, aby ste sa prejedli. 

parenting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov