Možno ju robíte aj vy.

Nie je nič nezvyčajné, ak chce človek schudnúť zopár kíl, aby sa cítil lepšie – či už po fyzickej stránke alebo po tej psychickej. Pocit, že sa páčime sami sebe, dokáže predsa každému zdvihnúť sebavedomie. Ak by ste takisto radi zhodili zopár kíl, no ani za ten svet sa vám to nedarí, možno robíte chybu v tejto veci.

Článok pokračuje pod videom ↓

Chudnutie ako proces neskúmajú len výživoví poradcovia či fitness tréneri, ale (prekvapivo) aj psychológovia. Tí sa však na celú túto záležitosť pozreli z trochu iného uhlu pohľadu a ako sa ukázalo, oplatilo sa.

Vedeckému tímu, ktorý viedol túto štúdiu, sa totižto podarilo zistiť, že až 90% ľudí si myslí, že chudnutie je podmienené len zvýšením fyzickej aktivity a stravovaním (resp. vytvorením kalorického deficitu, teda stavu, kedy viac kalórií vydáte ako prijmete). Len 10% ľudí si však uvedomovalo, že bez toho správneho nastavenia mysle vám môže byť všetko zbytočné.

Ako hovorí Dr. Diane Robinson, neuropsychologička z Orlando Health a jedna z autoriek tejto štúdie: “Väčšina ľudí sa pri chudnutí takmer výlučne zameriava len na dve aspekty, a to na stravu a na chutnutie. 90% ľudí však prehliada emocionálny komponent, ktorého zanedbanie môže vašu snahu schudnúť úplne sabotovať.”

Foto: Photo by Sydney Troxell from Pexels

Prieskumu sa zúčastnilo približne 1 000 respondentov, z ktorých 31% uviedlo, že za najväčšiu prekážku pri chudnutí považovali nedostatok pohybu. 26% uviedlo, že to bolo jedlo a len 10% priznalo, že ich snahu sabotoval ich samotný prístup k chudnutiu.

Dr. Diane Robinson to vysvetľuje nasledovne: “To môže vysvetľovať, prečo je toľko ľudí pri chudnutí neúspešných. Schudnúť je totižto jedna vec, no udržať si štíhlu postavu je už vec druhá. Na to, aby sa nám to podarilo, musíme byť v psychickej pohode a hlavne musíme premýšľať nielen nad tým, čo jeme, ale musíme pochopiť aj to, prečo to robíme a ako na nás dané jedlo vplýva.”

Obrovské množstvo ľudí má totižto k jedlu veľmi nezdravý vzťah, ktorý sa veľakrát buduje už od detstva. Jedlo si často doprajeme za “odmenu” alebo keď zjeme niečo nezdravé, následne sa “potrestáme” návštevou fitness centra. Takto by to však fungovať určite nemalo.

Dr. Diane Robinson odporúča, že nech to znie akokoľvek jednoducho, jedlo by sme proste mali brať “len” ako jedlo, nikdy nie ako trest či odmenu. Rovnako dôležité je porozumieť mu a dokázať si vytvoriť taký jedálniček, ktorý bude pozitívne pôsobiť nielen na našu figúru, ale aj na našu psychiku. Viacerí psychológovia odporúčajú zapisovať si jedlá, ktoré za deň zjete – môže vám to pomôcť “kontrolovať sa” a pochopiť, ako na vás jednotlivé potraviny vplývajú.

Pozri aj: Štúdie potvrdili, že ak ste vo svojom vzťahu naozaj spokojní, hrozí vám táto jedna vec

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov