Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Ako oblečenie ovplyvňuje celkový dojem?

Dokáže to, ako je človek oblečený ovplyvniť, čo si o ňom myslíme? Možno vás to prekvapí, ale áno – a to veľmi významne. Dokázal to aj tento zaujímavý experiment, ktorý popísal portál The Psychology Today. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Tento výskum prebehol len nedávno, a to v marci tohto roku. Jeho autormi sú vedci Oh, Shafir, a Todorov z  New York University a Princeton University. Participanti tohto výskumu boli ešte pred jeho začiatkom upozornení na jednu vec – a to síce aby ignorovali oblečenie ľudí, ktorých fotografie im budú predkladané, a aby ich na základe ich ošatenia nesúdili. 

Myslíte si, že sa im to podarilo dodržať? Ak to odhadujete na odpoveď “nie”, tipujete správne. Participantom výskumu predkladali výskumníci fotografie ľudí, ktorých tváre boli náhodne spárované s telami, ktoré boli odeté buď “lacno” (nevkusne, zanedbane), alebo “draho” (štýlovo či elegantne).

Photo by Anders Kristensen from Pexels

Výsledky tohto výskumu ukázali, že aj keď boli participanti upozornení na to, aby ľudí nesúdili podľa oblečenia, podvedome tak robili. Mali totiž hodnotiť spôsobilosť ľudí na predkladaných fotografiách a výskum dopadol tak, že tváre spárované s drahším štýlom obliekania hodnotili ako kompetentnejšie. Ak sa im však tá istá tvár ukázala spárovaná s lacnejším oblečením, osobou automaticky hodnotili ako menej kompetentnú. 

Výskum preukázal aj to, že dĺžka zobrazenia fotografie ani to, či participanti dostali alebo nedostali pokyn nevšímať si oblečenie, ich hodnotenie nijak neovplyvnilo. Až v 83 % prípadov totiž hodnotili dobre oblečených ľudí ako viac schopných a kompetentnejších. 

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov