foto: Michal Hertlík

Väčšina prímorských krajín zaberá aj nejaké ostrovy patriace k nim.

V Latinskej Amerike je tento fakt bežnou záležitosťou, keďže takmer všetky krajiny majú pobrežie a svoje ostrovy. V prípade stredoamerickej Panamy je tých ostrovov samozrejme viac a navyše ich má až v dvoch oceánoch, keďže ju obmýva aj Tichý oceán aj Karibské more. Kým Tichý oceán nie je príliš atraktívny kvôli vysokým vlnám a studenšej vode, Karibik je presný opak. So svojim horúcim podnebím, panenskými ostrovmi, vysokými palmami, bielym pieskom a azúrovou vodou je jednou z najkrajších dovolenkových destinácií na svete. K Paname, okrem iných, patria aj karibské ostrovy San Blas, ktoré sa považujú za ten najkrajší panamský raj.

foto: Michal Hertlík

Panamské ostrovy San Blas sú súostrovím zahŕňajúcim približne 365 ostrovov a malých ostrovčekov zvaných atoly, z ktorých 49 je absolútne neobývaných. Ležia pri severnom pobreží panamskej šije, východne od Panamského prieplavu. Súostrovie patrí do panamskej provincie Kuna Yala, ktorá sa tiahne pozdĺž karibského pobrežia Panamy. Táto comarca je obývaná indiánskym kmeňom Kuna. Comarca je tradičný región alebo miestna správna oblasť v bývalých španielskych a portugalských kolóniách; termín sa používa na označenie indiánskeho teritória. Kuna je pomenovanie miestneho kmeňa a Yala označuje krajinu.

foto: Michal Hertlík

Významnými miestami súostrovia sú hlavné mesto El Porvenir, husto preplnená ostrovná dedina Carti Sugtupu a dva atoly, Cayos Limones a Cayos Holandeses, ktoré sú známe svojimi čistými a priehľadnými vodami. Cayos Limones, v preklade Citrónové ostrovčeky, sú riedko osídlené. Najvýznamnejšie z nich sú Isla Perro Grande, Isla Perro Chico a Chichimen, ktoré sa nachádzajú v blízkosti veľkých koralových útesov, vďaka ktorým sú ideálne na šnorchlovanie, počas ktorého vidno niekoľko potopených lodí a fakt bohatý podmorský svet.

Aj ja som mal možnosť na tomto magickom mieste všetko na vlastnej koži zažiť. Prvýkrát v živote som videl a držal morské hviezdice, ktoré boli roztrúsené na každých pár metroch. Hĺbka vody okolo ostrova bola taká nízka, že som musel ísť dlhšie do otvoreného mora, aby som bol vo vode celý ponorený. A tá priezračnosť. Skrátka niečo nezabudnuteľné. Také v Európe nenájdeme.

foto: Michal Hertlík

Samotný proces, ako sa dostať na ostrovy, je trochu komplikovaný, keďže provincia Kuna Yala má svoju autonómiu, ktorú si Indiáni Kuna vydobyli od panamskej vlády pred sto rokmi. Cestu na ostrovy si je najlepšie zarezervovať v nejakej turistickej agentúre v hlavnom meste. Zaplatený poplatok už následne zahŕňa všetko počas vášho pobytu, vrátane spiatočnej dopravy, stravy, ubytovania, mýta, výletov a podobne. Pohodlnejšia, no zato drahšia verzia, je na ostrovy letieť malým lietadlom pre pár osôb. Súostrovie má až päť letísk, takže pokojne sa môže stať, že vaši spolucestujúci vystúpia na inom ostrove ako vy. Zažijete niekoľko pristátí a vzlietnutí behom jednej jazdy. Adrenalín pridávajú aj krátke pristávacie ostrovné dráhy.

foto: Michal Hertlík

Lacnejším, avšak oveľa dobrodružnejším variantom, je akčná cesta terénnym vozidlom z Panama City, pretínajúca šírku celej Panamy cez hustý dažďový prales a jedinú kľukatú cestu, až na pobrežie do prístavného mestečka Carti. Túto možnosť som si zvolil ja. Keď som sa dostal na pobrežie Karibiku, nasadol som na menšiu motorovú loďku, ktorá ma dopravila na ostrov. Počas cesty som pozoroval desiatky malilinkých palmových ostrovov okolo mňa, ktoré len tak vykúkali spod hladiny oceánu.

Šokovala ma jedna vec. Ako sme tak brázdili vlny Karibského mora, Indián, ktorý mal loď na starosti a stál na jej čele, si z ničoho nič zrazu vytiahol z vrecka iPhone so slúchadlami a začal počúvať hudbu. Skoro som odpadol. Človek si myslí, že prišiel do zabudnutého a chudobného indiánskeho kmeňa a potom na vlastné oči uvidí toto. Za chvíľu som vystúpil na ostrove, kde som aj strávil noc v indiánskom domčeku.

foto: Michal Hertlík

Rodiny Kuna si stavajú domčeky obdĺžnikového tvaru z kmeňov a vetví stromu, na ktorých je poukladaná slama a tŕstie a sú postavené na rovnom teréne na piesočnej pôde. Niektoré však stavajú v určitej výške nad povrchom, aby sa uchránili pred tropickou vlhkosťou a záplavami. Tieto domčeky zvané bohíos majú veľkú izbu na spanie, ktorá sa nazýva Nega Tumat (veľký dom), a miestnosť určenú na domáce práce a prípravu jedál, ktorá je známa ako Soenga (dom požiaru). Nábytok je v tunajších príbytkoch veľmi riedky a majú naozaj len potrebné veci, ostatne ako vo všetkých indiánskych kmeňoch. Ostrov, kde som nocoval, mal niekoľko domčekov, určených ako pre domácich, tak i pre turistov. Ostrovy San Blas by sa však mohli stať neobývateľnými zvýšením hladiny mora na konci 21. storočia.

foto: Michal Hertlík

Navštívil som aj väčší ostrov Carti Sugtupu, ktorý bol totálne sebestačný a úplne osídlený. Generálny Kongres (inými slovami parlament Kunov, nazývaný Onmaket Nega) zložený z hlavných predstaviteľov všetkých komunít a zástupcov panamskej vlády je ich najvyššia politická autorita a schádza sa dvakrát ročne. Na týchto stretnutiach sa demokraticky rokuje o politických, hospodárskych, náboženských, vzdelávacích a zdravotných otázkach, ktoré majú vplyv na ich región.

Slobodne sa môžu zúčastniť aj ostatní obyvatelia Kuna a prispievať svojimi názormi a nápadmi do diskusie a riešenia vecí verejných. Práve pred parlamentom som stál a pozoroval tento indiánsky domisko. Taký istý ako všetky ostatné, len väčší. Ďalej som na tomto ostrove navštívil priamo ich školu, basketbalové ihrisko, obchody a príbytky domácich. Niektoré mali na streche dokonca satelit. Všade boli úzke uličky pomedzi domčeky a deťúrence sa jašili, naháňali a hrali svojské hry. Bolo zaujímavé sledovať Kunov v akcii.

foto: Michal Hertlík

Kunovia sú v rámci Panamy veľmi špecifickou jednotkou spoločnosti a symbolizujú zachovanie starých kultúr pôvodných indiánskych obyvateľov Latinskej Ameriky. Ich forma správania je takisto veľmi špecifická. Je všeobecne známe, že Kunovia sú nedostupní, nekomunikatívni, nie moc priateľskí, miestami s výbušnou povahou. To všetko hlavne voči cudzincom, turistom a ľuďom, ktorých nepoznajú.

V rámci svojej úzkej komunity vychádzajú spolu bez problémov. Paradoxne, Kunovia získavajú najväčší podiel peňazí práve z turizmu, teda zo zahraničných turistov doslova žijú, či už hovoríme o návšteve ich územia alebo o predaji ručne vyrobených výrobkov. S cenami sa vôbec nemaznajú a za svoje služby si nechávajú kráľovsky zaplatiť, veď ostrovy San Blas sú spolu s ostrovmi Bocas del Toro najdrahšou turistickou atrakciou v krajine a ich výrobky a služby stoja nemalé peniaze.

foto: Michal Hertlík

Ekonomika je založená hlavne na cestovnom ruchu, rybolove a zbere kokosových orechov. Rybolov u nich zaujíma prevládajúce miesto, keďže žijú prevažne na ostrovoch a ryby majú v sebe veľa potrebných bielkovín. Predstavuje teda základ stravovania aj obchodovania. Kunovia na pevnine pestujú hlavne banány, plátany, kukuricu, yucu a sladké zemiaky či kolumbijský kokosový orech. To im umožnilo vstúpiť do peňažnej ekonomiky aj s inou krajinou, čím sa stávajú silnejšími a sebestačnejšími. Kunovia sú vynikajúcimi ochranármi prírody, ktorí sa starajú o životné prostredie, preto to na ostrovoch vyzerá ako v raji.

foto: Michal Hertlík

Ostrovy San Blas poskytujú návštevníkom ekoturistiku a množstvo aktivít, ako sú výlety na kanoe alebo na člnoch na rôzne okolité ostrovy. Či už budete šnorchlovať alebo sa budete potápať v rôznych hĺbkach, objavíte nádherné koralové útesy, ktoré sa tiahnu pod hladinou mora, s pestrofarebnými rybami a inými úžasnými morskými živočíchmi. Táto oblasť je obľúbená aj pre plachtenie, pretože je známa svojou krásou a bez výskytov hurikánov.

foto: Michal Hertlík

Dobrodružstvo v spoločnosti Kunov môže byť pobytom na neobývanom ostrove alebo priamo medzi ich príslušníkmi, kde nielen nazbierate poznatky o ich bežnom živote, ale aj zažijete poriadnu dávku zábavy a adrenalínu, a nakoniec si budete v pokoji užívať krištáľovo priezračnú vodu počas oddychu na hojdacej sieti s tropickým vánkom a opaľovaním na slnku.

Koniec koncov, je úplne jedno, na ktorom ostrove sa ocitnete, rozmery každého z nich sa dajú rátať v desiatkach metrov štvorcových. Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať, nudiť sa rozhodne nebudete. San Blas môže byť najkrajším zážitkom vašej dovolenky v Paname. Čo viac si človek môže priať, ako sa aspoň na chvíľu zastaviť, nechať za sebou všetky každodenné problémy moderného sveta a naplno si užiť tento panenský raj na Zemi.

Cestovateľ, fotograf, dobrodruh, zberateľ, španielčinár. Jeho najväčšou vášňou je cestovanie, behanie po svete, objavovanie nových krajín a ich kultúr, rozprávanie sa s miestnymi ľuďmi, skúmanie ich zvykov a tradícií.
Uložiť článok

Viac článkov