foto: Michal Hertlík

Macedónsko, respektívne Severné Macedónsko, je jedna z najmenej navštevovaných krajín Európy.

Ak radi zablúdite do menej prebádaných častí Európy a radi si vychutnáte nie tak uponáhľanú krajinu, avšak krajinu, ktorá doslova dýcha bájnou históriou a autentickou kultúrou, potom snáď nie je lepší výber ako malá okrúhla krajina ukrývajúca sa na Balkáne, ktorej by som pokojne mohol dať prívlastky ako rozprávková krajina kláštorov a kostolov, či kráľovstvo paprík a paradajok. Prečo práve tieto dva? Veď sa dozviete sami.

foto: Michal Hertlík

Bývalá Juhoslovanská republika Macedónsko, resp. od 11. februára 2019 už pod novým názvom Severné Macedónsko, je jedna z menších krajín na Balkánskom polostrove. Niektoré pramene uvádzajú, že bola prvýkrát osídlená už v paleolite. V staroveku ju obývali miestne kmene, no a najväčšiu slávu dosiahla za vlády koho iného, ako národného hrdinu krajiny – Alexandra Veľkého a jeho Macedónskej ríše. Počas celého minulého tisícročia sa na tomto území striedali vlády mnohých etník, národov či panovníkov, z čoho vyplýva, že na pohľad síce malá krajina bola vždy súčasťou dôležitého historického diania.

foto: Michal Hertlík

Temperamentné Severné Macedónsko ponúka turistom, cestovateľom a návštevníkom veľa historických, kultúrnych, turistických a prírodných atrakcií, ktoré každého presvedčia o tom, že naozaj stojí za to sa tam vybrať a preskúmať ho. Pozoruhodná križovatka národov, menšín, náboženstiev, vierovyznaní, zvykov, tradícií, ľudských príbehov, farebnosti, krásy a v neposlednom rade dobrodružstiev, pretože nesmiete zabudnúť na fakt, že sa nachádzate na Balkáne, kde o vtipné a úsmevné dobrodružstvá s domácimi nie je núdza.

Krajina je v podobnej situácii ako naše Slovensko, a síce, že nemá prístup k moru, ale napriek tomu má na juhozápade dve veľké jazerá – Ochridské a Prespanské. Ide o najväčšie jazerá na celom Balkáne. Prespanské spadá aj do Albánska a Grécka, jedna tretina Ochridského tiež do albánskeho územia. Ochridské jazero je európsky unikát, veď je jedno z najstarších a najhlbších v celej Európe, a rozprestiera sa tam už milióny rokov. Kvôli svojej veľkosti a rozlohe ho ľudia nazývajú aj macedónskym morom. A právom, pretože nielen domáci, ale aj turisti k nemu chodia, aby sa okúpali a oddýchli pri pohľade na pokojnú prírodu naokolo.

foto: Michal Hertlík

Na jeho severovýchodnom brehu sa rozprestiera krásne starobylé mesto s rovnomenným názvom Ochrid, ktoré je jednou z top turistických atrakcií v krajine. Zaujímavosťou je, že mesto má toľko kostolov, koľko je dní v roku, takže o náboženské pamiatky nie je núdza. Nie je nad to sadnúť si do miestnej kaviarničky pod holým nebom priamo na brehu jazera a pri pití kvalitnej macedónskej kávy pozerať, ako sa slnečné lúče dotýkajú sklovitého jazera v čarovnej zátoke. Jeden z najpôsobivejších momentov, aké v meste môžete zažiť. Ja som sa vybral až úplne dole k albánskym hraniciam, na miesto zvané Sv. Naum, ktoré je podľa môjho názoru najpokojnejším miestom krajiny, s pohľadom na jazero, s Kláštorom sv. Nauma a s obrovskými pávmi prechádzajúcimi sa po tichom areáli, kde panuje pokoj a harmónia.

foto: Michal Hertlík

Severne od Ochridského jazera, takisto na albánskych hraniciach, leží ďalšia prírodná atrakcia, a síce Národný park Mavrovo. Malé dedinky v obkolesení nádhernej prírody, fauna a flóra, jazerá a kopce sú patričným dôvodom, prečo ho ľudia volajú macedónske Toskánsko. Keď hovoríme o macedónskych prírodných úkazoch, spomeniem ešte jeden svetový unikát. Na juhu krajiny, neďaleko dedinky Belovodica, nájdete tzv. mramorové jazero pod holým nebom. Toto priehľadné jazero s azúrovou vodou vzniklo zaplavením mramorového lomu. Podobným dych berúcim prírodným miestom je Kaňon Matka pri Skopje, ktorý by pokojne mohol mať prívlastok macedónsky Grand Canyon. Parádna turistika pozdĺž kaňonu, ktorý vytvorila rieka Treska, je ideálnou víkendovou aktivitou domácich rodín aj turistov.

foto: Michal Hertlík

Skopje. Hlavné mesto Severného Macedónska, ležiace na severe pri hraniciach s Kosovom. Keby som mal dať tomuto polmiliónovému mestu nejaký prívlastok, povedal by som nasledovné – historické múzeum pod šírim nebom. Asi nikde v Európe nenájdete toľko obrovských, majestátnych a hrdinsky pôsobiacich sôch, monumentov a pamätníkov, ako tu. Macedónci, ostatne ako všetky balkánske národy, sú známi tým, že sú pyšní na svoj pôvod, svoju históriu. Aby každý návštevník spoznal ich dejiny, vyjadrujú to svojimi sochami.

foto: Michal Hertlík

Tá najväčšia stojí uprostred Námestia Macedónska, na ktorej sa vyníma samotný Alexander Veľký na svojom koni s mečom v ruke. Mesto má veľa múzeí a galérií, ale jedno by som vypichol. Pár metrov od hlavného námestia je Múzeum Matky Terezy, ktorú bližšie predstavovať netreba. Bola totižto Macedónka narodená v Skopje, avšak albánskeho pôvodu. Mestom preteká najznámejšia macedónska rieka Vardar, cez ktorú je postavený Kamenný most, ktorý v minulosti rozdeľoval kresťansko-ortodoxný a islamský svet.

foto: Michal Hertlík

Dnes je miestom, po ktorom keď prejdete z hlavného námestia, tak sa dostanete na začiatok Starého bazáru. Žiadna balkánska metropola sa nemôže zaobísť bez svojho bazáru, na ktorom zoženiete všetko, čo si len viete predstaviť. Ten macedónsky je unikátny v tom, že ide o druhý najväčší v Európe, hneď po tom istanbulskom. V tejto mestskej štvrti sa ponoríte do magickej atmosféry Orientu a starých osmanských čias. Úzke uličky popretkávané obchodíkmi, kaviarničkami, pulzujúcou atmosférou domácich a množstvom pouličnej zábavy.

foto: Michal Hertlík

K tomu navyše patrí vynikajúca gastronómia, ktorá každého návštevníka premení na jej milovníka. Balkán vo všeobecnosti je pre mňa synonymom najlacnejšieho a zároveň najlepšieho jedla v Európe. Parádne kombinácie domácich ingrediencií, lahodné recepty a macedónska mentalita sú základom neodolateľnej kuchyne. Zeleninové a zapekané jedlá charakterizujú macedónsku gastronómiu. Národné tavče gravče je fazuľa v zeleninovej omáčke zapekaná v typickej hlinenej miske.

foto: Michal Hertlík

Okrem zeleniny a ovocia je typickým symbolom čerstvé pečivo rôzneho druhu, ktorého vábivá vôňa z miestnych pekárničiek láka obyvateľov hneď z rána zakúpiť si to najčerstvejšie. Kultúrnou zaujímavosťou v Severnom Macedónsku je fakt, že sa neraňajkuje jedlo, ale káva. Tento prakticky posvätný nápoj v tejto krajine je nutným začiatkom dňa každého domáceho. Až po vypití kávy nasledujú výdatné raňajky.

Hoci Balkán možno patrí medzi najmenej prebádané a najmenej rozvinuté oblasti Európy, Severné Macedónsko je skrátka dôkazom, že v sebe ukrýva veľa krás a pokladov, ktoré by sme v iných európskych častiach hľadali len márne. V krajine žlto-červenej farby zažijete veľkolepú históriu, nedotknutú prírodu, chutnú gastronómiu a priateľských ľudí s úsmevom.

Cestovateľ, fotograf, dobrodruh, zberateľ, španielčinár. Jeho najväčšou vášňou je cestovanie, behanie po svete, objavovanie nových krajín a ich kultúr, rozprávanie sa s miestnymi ľuďmi, skúmanie ich zvykov a tradícií.
Uložiť článok

Viac článkov