Veríme, že tento neuveriteľne podnetný rozhovor s Čistou dušou vám spraví deň.

Keď sme Čistú dušu (ktorú netreba predstavovať asi nikomu) požiadali o rozhovor, nesmierne ma potešilo, že súhlasila. Čakala som, že tento rozhovor bude iný, ako všetky ostatné, no odpovede Čistej duše mi jednoducho vyrazili dych. Ako som potom napísala aj jej – dovolím si tvrdiť, že sú rozhovory a ROZHOVORY. Na rozhovory človek zabudne možno hneď po prečítaní, no ROZHOVORY, tie sa vám dostanú pod kožu a budete ich mať v hlave eše poriadne dlho. A my vám dnes jeden takýto ROZHOVOR prinášame. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Nech sa páči, dúfame, že si ho vychutnáte rovnako ako my.

Na Slovensku (a určite už aj mimo neho) si známa ako Čistá Duša a tvoje zmyselné hry so slovíčkami nás bavia a uchvacujú už naozaj dlho. Ako k Tebe vlastne prišla myšlienka začať tvoriť takéto texty?

ďakujem! teší ma, keď sa moje texty páčia. ešte stále si to ťažko pripúšťam. písanie prišlo celkom prirodzene a drvivá väčšina slovných hračiek v mojej hlave vznikla len tak samovoľne.

myšlienka zverejňovať ich prišla vtedy, keď vo mne viselo priveľa odpovedí, na ktoré sa ma nikto v mojom okolí nepýtal. zaujímalo ma, či existujú ľudia, ktorým hlavou mašírujú rovnaké myšlienkové pochody. a je ich viac, než by sa čakalo!

trochu ma mrzí, že väčšina pozornosti sa sústredí práve na slovné hračky, lebo niekedy cítim ozaj veľkú potrebu dostať zo seba niečo, čo ma akútne tlačí, no neviem to zaobaliť do peknej, prijateľnej formy a tak – viete ako to je s veľkou potrebou – obyčajne ju vykonáme uzavretí a keď sa nikto nepozerá.

Nepochybujeme o tom, že nielen Tvoja tvorba, ale aj neustále sa opakujúce otázky ohľadom Tvojej identity už niekedy musia byť naozaj vyčerpávajúce. Mala si niekedy obdobie, kedy si chcela so všetkým jednoducho skončiť?

niekedy je to vyčerpávajúce. ale len zriedka. zväčša je to husté. a ak tým “všetkým“ myslíš život, tak áno. už v mojom živote boli momenty, keď mi po rozume chodili zhubné myšlienky o tom, že najjednoduchšie by bolo so všetkým skončiť. nie je to nič, čím by sa človek chcel chváliť, ale myslím, že aj ten najpozitívnejší človek je občas na dne. čo sa týka čistej duše, tak tá je presný opak. dáva mi to veľa energie, sebadôvery a radosti. nechcem s tým skončiť. city treba zdieľať.

View this post on Instagram

teória zložitosti 📿 #cistadusa

A post shared by čistá duša (@cista__dusa) on

Určite aj Čistá Duša bola jedným z impulzov (ak nie tým najväčším), ktoré odštartovali “boom” podobných stránok na Instagrame či na Facebooku. Ako vnímaš takúto konkurenciu?

viem, že vznikli nejaké podobné profily, ale nepoznám ich. na instagrame sledujem inakších ľudí a na facebooku nesledujem prakticky nikoho. avšak, ak moje texty skutočne naštartovali akýsi apetít a chuť po čítaní alebo písaní poézie, aforizmov alebo čohokoľvek iného, tak to vnímam ako pozitívnu vec. pre všetkých.

View this post on Instagram

★★★★★

A post shared by čistá duša (@cista__dusa) on

Samozrejme nám neuniklo, že Čistá Duša na Instagrame nedávno spustila nový projekt s názvom Mottivácia. Môžeš nám o ňom povedať niečo viac?

áno, mottivácia je taká bokovka. v podstate o nič nejde. je to len ďalší internetový profil s citátmi a myšlienkami známych ľudí. nič menej a nič viac. akurát v tomto prípade ide o osobnosti, ktoré ovplyvňujú nie len moju tvorbu, ale spôsob, akým sa vyvíja môj život. v rozhovoroch alebo v správach sa často opakuje otázka o tom, čo inšpiruje mňa, takže v tomto mieste sa o všetku tú motiváciu môžem podeliť s každým, kto ju potrebuje. myslím si, že sú to slová, ktoré si zaslúžia pozornosť.

View this post on Instagram

príliv a odliv @bjork #mottivacia

A post shared by mottivačný denník (@mottivacny_dennik) on

V citátoch na Mottivácii môžeme nájsť aj výroky osobností, ktoré pozná každý, no rovnako aj výroky menej známych, no o to zaujímavejších ľudí. Hľadáš tieto inšpiratívne citáty nejak cielene, alebo k Tebe prichádzajú akosi “samé”?

niekedy prichádzajú samé a sú tam aj také, ktoré bolo treba vypátrať. sú tam aj úryvky z textov piesní – napríklad “v mojej hlave je párty, na ktorú nie je nikto pozvaný” je úryvok textu zo skladby solitude is bliss od kapely tame impala. milujem ich hudbu. skrátka ma zaujíma, čo hovoria, čo zaujíma, čo sa páči osobnostiam, ktoré sa páčia mne. či už ide o carla sagana, franka oceana, roberta montgomeryho, gretu garwick alebo trebárs spomínaného kevina parkera z tame impala. zaujíma ma, ako myslia ľudia, ktorí ma zaujímajú. a ak ma niečo zaujme, tak to posuniem ďalej.

View this post on Instagram

🤘🏻 a znie tam @tame__impala #mottivacia

A post shared by mottivačný denník (@mottivacny_dennik) on

Necháš Mottiváciu “žiť svojím životom” a uvidíš, ako sa vyvinie, alebo s ňou už dnes máš nejaké plány?

presne tak, nech si žije svojim životom. nie je to moja tvorba, je to len profil. ak sa to bude ľuďom páčiť, možno z toho vznikne nejaký väčší projekt, avšak ešte nemám predstavu o tom, aký. niekoľko ľudí ma v právach prosilo, vydám svoj vlastný diár a mne by sa teraz skutočne nejaký zišiel, tak možno sa to všetko raz spojí, nájde sa niekto, kto to vydá a vznikne mottivačný denník. uvidíme. z celej duše sa venujem hlavne čistej duši. už nejaký čas ničomu nevenujem viac pozornosti.

View this post on Instagram

🤡 @stephenking #mottivacia

A post shared by mottivačný denník (@mottivacny_dennik) on

Na čo sa v súvislosti s Čistou Dušou alebo Mottiváciou môžeme v najbližších mesiacoch tešiť? Máš prípadne v pláne vytvorenie ďalších projektov?

áno, pracujem na nejakých nových projektoch, ktoré sú spojené s čistou dušou, ale kým to je vo fáze príprav, tak o tom nechcem príliš hovoriť. po vydaní knižky sa cítim trochu ako kvetináč, ktorý dlho nikto nepolial. ešte chvíľu svoju hlavu nechám ležať úhorom, potom skúsim zasiať nejaké semienka, čo-to pohnojím a pustím sa do ďalšieho rastu. mám v pláne kadečo, na čo sa teším, snáď sa to bude páčiťaj ostatným.

View this post on Instagram

🙉 #cistadusa

A post shared by čistá duša (@cista__dusa) on

Chcela by Čistá Duša niečo odkázať našim čitateľom?

venujete sa psychológii, teda duši. chcem len dodať, že každá duša sa z času na čas zobudí do nového dna – bez akéhokoľvek mäkčeň(i)a.

a aj keď sú sociálne siete plné fotiek usmiatych, šťastných, pekných, bezchybných, trendy, úspešných, bohatých a dokonalých ľudí, kašľať na to. je to len fatamorgána. je to len hmla, ktorá tají sychravosť. je to špička ľadovca, na ktorej sa neoplatí troskotať.

často sa cítime osamelí, no paradox je, že ani zďaleka nie sme sami, kto sa cíti sám. občas to všetko bolí, no myslím, že nie je náhoda, že slovo bolí znie celkom ako minulý čas. tie veci už skrátka boli. všetko sa minie – len my nie.

Ďakujeme krásne na rozhovor a tešíme sa na každú jednu ďalšiu vetu z Tvojho pera 🙂

ďakujem aj ja .)

Veríme, že vás rozhovor so skvelou Čistou dušou zaujal. Ak ste sa dočítali až sem, určite vás poteší jedna skvelá správa, ktorú pre vás máme – na našom Instagrame si môžete zasúťažiť o 2 šálky „Bez kávy nie sú rána ránami, bez kávy sú rána ranami“, ktoré nám do súťaže venoval Kompot.sk a o jednu knižku, ktorú nám venovala samotná Čistá duša! Tak to bež skontrolovať, nech ti nič neujde 🙂 

View this post on Instagram

Máme tu pre vás skvelú súťaž! 💥 V hre sú 2 parádne hrnčeky ☕️, ktoré nám do súťaže venoval @kompotsk a jedna knižka 📚, ktorú nám poslala priamo @cista__dusa . Výhercovia budú až dvaja 💞, jeden získa 2 hrnčeky a druhý knižku. Pravidlá: 1) Označ do komentára osobu, ktorá vyhrá s tebou 2) Obaja dajte FOLLOW na @psych.sk 3) 16. februára sleduj @psych.sk, kde sa dozvieš výsledky Veľa šťastia! 🤗 P.S. – na Psych.sk si môžeš prečítať skvelý rohovor s @cista__dusa 📝😊 #psych #psychsk #interez #interezsk #slovensko #slovakia #citaty #citaty #motivacia #dnescitam #quotes #vsetkozacinavtvojejhlave #kompot #kompotsk #cistadusa #mottivacia #kniha #knihy #dnescitam #komentuj #oznac

A post shared by Psych.sk – Psychologické fakty (@psych.sk) on

Pozri aj: 9 citátov skvelého režiséra Tima Burtona, ktoré vám pripomenú, že každý z nás je tak trochu šialencom

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov