Foto: Photo by cottonbro from Pexels

Môžu vám zachrániť vaše mentálne zdravie.

Hovorí sa, že hodnota dobrej rady je nevyčísliteľná, a to je na 100 % pravda. Nevyčísliteľnú hodnotu majú aj tieto rady, ktoré dostali ľudia od svojich terapeutov, ktorých navštívili, keď im bolo ťažko na duši. Nenechali si ich však pre seba, a rozhodli sa o ne podeliť s čitateľmi portálu Thought Catalog.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ktorá z nich vás osloví najviac?

#1 “Tomu, aby sa nám v živote diali aj zlé veci, sa jednoducho nevyhneme. Čo však musíme spraviť, je naučiť sa byť voči nim odolný. Čím odolnejší budeme, tým menej času danému problému venujeme, čím predchádzame úzkosti alebo depresii.”

#2 “Keď som mojej terapeutke rozprával o tom, ako ma moja, teraz už ex-manželka, zradila, nevidel som, že tým zlým som nebol ja. Vtedy terapeutka niečo napísala do svojho zápisníka, a pomaly mi tú stránku priložila k očiam. Bolo to tak blízko, že som nič nevidel. Keď sa ma opýtala, či dokážem prečítať text, povedal som, že naň nevidím. Ona mi na to s úsmevom odvetila, že preto, že som príliš blízko. Vtedy som všetko pochopil. Traumy si vždy vyžadujú nadhľad a odstup.“

#3 “Moja terapeutka ma naučila, že keď na niečom záleží, mám to urobiť – hoci len napoly. Tak napríklad, mala by som chodiť 3x týždenne do posilňovne, aby som sa opäť dostala do formy – predtým, ako udreli depresie, som totiž bola profesionálna tanečnica. Myslíte si, že to zvládam? Nezvládam. Ale chodím so svojím psom aspoň na dlhé prechádzky, a mám dobrý pocit, že robím svoje aktuálne maximum. Je to tisíckrát lepšie, ako nečinne sedieť na gauči.”

Photo by Polina Zimmerman from Pexels

#4 “Všade sa píše, že každému musíme odpustiť. Až moja terapeutka ma naučila, že nemusím – hlavne ak ma tento človek týral. Keď budem chcieť, urobím to, no konečne nie som tlačená pocitom, že to spraviť musím.”

#5 “Keď vám váš vnútorný hlas začne hovoriť niečo zlé, opýtajte sa samých seba, či by ste takéto škaredé veci povedali do očí svojmu najlepšiemu priateľovi. Ak nie, spravte všetko preto, aby ste tento hlas prehlušili.”

#6 “Až vďaka terapiám som sa naučila toto: na niektoré veci či na niektorých ľudí nezabudneme nikdy. Nemôžeme sa zbaviť každej jednej emócie, akými sú hnev, žiarlivosť či smútok. A zabudnúť na to pekné je ešte ťažšie. Čo však môžeme, je týmto veciam porozumieť, precítiť ich, nechať ich ísť a znovu nájsť šťastie.”

#7 “Keď vás niekto nazve sebcom, väčšinou je to len jeho snaha ovládnuť vás, pretože nechcete plniť jeho príkazy či želania.”

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov