Foto: emojipedia.org

Stačí sa zamerať na reč jeho tela.

Len si predstavte, že v priebehu niekoľkých sekúnd alebo minút by ste dokázali odhadnúť, že pri sebe máte klamára. Nebol by váš život neporovnateľne jednoduchší? Určite áno. Dobrou správou je, že to nie je nemožné. Stačí len vedieť, na aké znaky sa zamerať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Gestá

Obsah vyslovených slov je jedna vec, no reč tela je vec druhá. Okrem počúvania sa preto zamerajte aj na to, ktorou rukou daná osoba gestikuluje. Väčšina ľudí používa na dôležité gestá svoju dominantnú, teda vo väčšine prípadov pravú ruku. Ak je to naopak, mali by ste zbystriť pozornosť. 

Blúdenie pohľadom

Veľmi silným indikátorom toho, že niekto vám klame je aj to, ak s vami nedokáže udržať priamy očný kontakt. Ak očami neustále blúdi niekde okolo vás a pohyb jeho očí je prirýchly, môže to signalizovať nervozitu zo skrývanej lži.

Photo by Lisa Fotios from Pexels

Rýchle žmurkanie

Vo všeobecnosti platí, že muži žmurknú za minútu menejkrát ako ženy. Ak však vidíte, že či už žena alebo muž žmurkajú až neprirodzene prirýchlo, takisto môže ísť o dôkaz klamstva. 

Dĺžka žmurknutia

Podľa psychológov môže byť nápovedou aj to, ako dlho podrží dotyčná osoba svoje oči zatvorené. Ak to trvá až pridlho, môže ísť o jej podvedomú túžbu schovať sa pred vami, ktorá sa prejaví práve takto. 

Smer pohľadu

Sledujte aj to, kam sa dotyčná osoba zahľadí, keď premýšľa. Vo všeobecnosti platí, že praváci hľadia doprava a ľaváci doľava. Ak sa teda pravák zahľadí doľava, môže to byť dôkazom toho, že práve rozmýšľa nad klamstvom. 

Dotyky

Jedným z najjednoznačnejších dôkazov toho, že vám niekto klame je, ak sa pri rozhovore nebadane dotýka svojej tváre. Opäť ide o signál vyslaný z podvedomia — klamár sa totiž cíti nepohodlne, preto sa môže začať dotýkať napr. svojho nosa, krku a podobne. 

Photo by Valeria Boltneva from Pexels

Nesúlad

V neposlednom rade je dôležité sledovať aj to, či je obsah slov totožný s gestami, ktoré daná osoba robí. Ak jedno nie je v súlade s druhým, mal by to byť pre vás opäť jasný signál toho, že niekto klame. 

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov