Filmy s psychologickou tematikou sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube.

Správanie ľudí sa vedcom nikdy nepodarilo celkom rozlúštiť. Aj keď dokážeme odhadnúť isté pohnútky a motívy ku konaniu, nedokážeme s presnosťou povedať, čo sa práve odohráva v hlave človeka a čo ho vedie ku konaniu. Tieto filmy nám však ponúkajú pocit, že vďaka nim dokážeme lepšie porozumieť podstate ľudského správania. A rozumieť ľudskému správaniu pre nás znamená istý pocit bezpečia. I keď…

Mechanik, 2004

Trevor Reznik je mladý mechanik, ktorého život je plný vážnych problémov. Na prvý pohľad vyzerá ako každý iný mladý muž, len je trochu bledší a chudší. V práci zapríčinil nehodu, do ktorej bol zapojený aj jeho kolega a Trevora teraz trápia nočné mory. Sú také hrozné, že začne trpieť nespavosťou, nie však obyčajnou. Po čase začne blúzniť, všetko je plné halucinácií a bludov a on už nedokáže rozoznať, kto v jeho okolí je skutočný a kto je, naopak, len výplodom jeho unavenej mysle.

Gepostet von The Machinist am Sonntag, 8. Oktober 2017

Requiem za sen, 2000

Film je nakrútený na základe rovnomennej novely, ktorej autorom je Hunert Selby. Vyobrazuje štyri druhy závislostí, ktoré urobili z ľudí len chodiace prázdne škrupiny žijúce vo svete dezilúzií a beznádeje. Sara sa nedokáže vzdať televíznych programov a aby sa do jednej zo show dostala, snaží sa držať diétu. Ani jej syn Harry to nemá ľahké, spolu s priateľkou Marion radšej unikajú do sveta snov, než aby žili v realite. Spolu s nimi uniká z reality aj Harryho najlepší priateľ, ktorého živí predaj drog.

Requiem for a Dream

Gepostet von Cinéfilos del Mundo am Mittwoch, 2. November 2016

Jakubov rebrík, 1990

Ústrednou témou filmu je nová halucinogénna látka s názvom Rebrík, ktorej existenciu vláda popiera, no napriek tomu s ňou experimentuje na vlastne armáde. Jej súčasťou je aj Jakub. Už aj tak neľahký osud vojaka sa tak stáva ešte desivejším, keď vplyvu drogy podlieha celá jeho jednotka. Stáva sa svedkom toho, ako jeho spolubojovníci zomierajú a sám pri tom musí unikať nástrahám, ktorým ho vystavuje jeho vlastná, opantaná myseľ. Aj keď vojna vo Vietname končí a Jakub sa stáva veteránom, nenachádza vytúžený pokoj, práve naopak.

The new Jacob's Ladder movie has begun filming. I revisit 1990's brilliantly creepy Jacob's Ladder film at Dread…

Gepostet von Gary Scott Beatty am Montag, 31. Juli 2017

Žiarenie, 1980

Rodina sa na zimu presťahuje do hotela odrezaného od sveta ďaleko v horách. Nečaká ich však idylická zima, čoskoro sa totiž ukáže, že hotel je plný temných síl, ktoré ovládnu hlavu rodiny. Manželka ani jeho syn so zvláštnymi schopnosťami už viac nie sú pred ním v bezpečí.

Surprise, it's #TheShining. In theatres tomorrow and Wednesday 11/1: http://ow.ly/M0LS30gbImT

Gepostet von Galaxy Theatres Fandango, Carson City am Samstag, 28. Oktober 2017

Mlčanie jahniat, 1991

Mladá kadetka Starlingová sa stáva súčasťou zamotaného prípadu. Jej úlohou je nájsť vraha, ktorý loví dievčatá a sťahuje ich z kože. Ak sa jej to nepodarí, zomrie ďalšia mladá, nevinná žena. Pomôcť jej však môže jedine doktor Lecter, manipulatívny psychiater, kanibal a vrah.

The Silence of The Lambs

Gepostet von Movictopus am Donnerstag, 18. Januar 2018

Americké psycho, 2000

Patrik Bateman je mladý, úspešný finančník žijúci so svojou snúbenicou v blahobyte na Manhattane. Má všetko, čo kedy mať chcel. To mu však nestačí a začne zabíjať. Čo ho k tomu vedie, vie len on sám.

American Psycho ☠️

Gepostet von Cinéfilos del Mundo am Dienstag, 18. April 2017

Čierna labuť, 2010

Nina je balerína, ktorá celý svoj život obetovala tancu. Žije so svojou matkou, ktorá bola tiež kedysi balerínou, no nedosiahla kariéru, po akej túžila, snaží sa ju preto dosiahnuť aspoň prostredníctvom svojej dcéry. Do súboru však prichádza ďalšia balerína, Lily, ktorá sa stáva jej najväčšou konkurentkou. Nina sa svojej úlohy v Labuťom jazere drží za každú cenu, balansuje však na hrane medzi realitou a niečím, čo môže pohltiť jej myseľ natrvalo.

Black Swan (2010)

Gepostet von Cinema & Tv-series am Freitag, 8. September 2017

Vertigo, 1958

Detektív zo San Francisca trpí vážnou formou fóbie z výšok. Na to však teraz musí zabudnúť. Vyšetruje totiž zvláštne správanie priateľovej manželky, no napriek tomu, že má pomôcť svojmu priateľovi, stáva sa jeho manželkou nebezpečne posadnutý.

J. Stewart With Kim Novak in Vertigo, 1958

Gepostet von Vintage Hollywood am Sonntag, 6. November 2016

Insomnia, 2002

Detektív Will a jeho kolega Hap sú odvolaní na Aljašku, kde došlo k brutálnej vražde mladej teenagerky. Tam sa stretnú s mladou detektívkou, ktorá je Willovou obdivovateľkou. Zdá sa, že všetko pôjde hladko, netušia však, že čelia inteligentnému, no nebezpečnému spisovateľovi. Ďalšou ranou pod pás je výstrel, ktorý zabije detektíva Hapa.

"Insomnia" (2002)

Gepostet von Maqsud Memmedli am Donnerstag, 31. August 2017

Funny games, 1997

Nikomu neverte. Aj keď vaši susedia vyzerajú ako pokojná a dôveryhodná rodina, všetko môže byť úplne inak. Príkladom sú dvaja slušne vyzerajúci chlapci, ktorí susedom zaklopú na dvere, aby si od nich požičali vajíčka. Peter a Paul však nie sú hladní, chcú hrať so svojimi obeťami tú najsadistickejšiu hru, akú si dokážete predstaviť.

Michael Haneke• Funny Games 1997

Gepostet von The Pleasures of Cinema & Music & Art am Samstag, 27. Januar 2018

Memento, 2000

Leonardo trpí antegográdnou amnéziou a stratou krátkodobej pamäte. Nielenže si nedokáže vytvárať nové spomienky, ale každých päť minút sa jeho pamäť znova vyprázdni. Vie však, že jeho ženu niekto zabil. Hľadá toho, kto ich napadol, a to za pomoci polaroidových fotografií a tetovaní. Každú novú informáciu si totiž tetuje na vlastné telo, ako dôkaz. Podarí sa mu nájsť vraha?

#Memento

Gepostet von Cinéfilos am Donnerstag, 8. Dezember 2016

Ktorý psychologický film je ten váš obľúbený?

Pozri aj: TOP 10 najstrašidelnejších krátkometrážnych hororov: Každý má len pár minút a všetky si môžete zdarma pozrieť online

9gag
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov