Každý, kto je alebo bol v dlhodobom vzťahu vie, že zdravý sexuálny život k nemu patrí.

Ani ten však nie je priamou vydláždenou cestou, ale kľukatým chodníčkom, kde nič nie je dôležitejšie ako porozumenie a kompromis. Čo spôsobuje zakolísania, pri ktorých máme pocit, že to jednoducho nefunguje? Odpoveď na otázku sa rozhodla poskytnúť poradkyňa a terapeutka Rachel Sussman.

Článok pokračuje pod videom ↓

Rôzne potreby

Ak máte partnera, ktorý má potreby a túžby podobné tým vašim, potom patríte medzi tých šťastnejších. Väčšina však to šťastie nemá a jeden z partnerov potrebuje milovanie častejšie, kým ten druhý menej často alebo v úplne minimálnej miere. Pod nechuť sa často podpisuje stres a nadmerné zaťaženie v práci, preto doktorka Sussmanová vždy najprv pracuje s menej vášnivým partnerom. Niekedy je však vhodné zvoliť opačný prístup a venovať sa viac partnerovi, ktorý je vášnivejší. Je hlavne dôležité byť chápavý a trpezlivý.

Manželstvo bez milovania

Potreba milovania patrí k fyziologickým potrebám rovnako ako potreba utíšiť smäd či hlad. Terapeutka Sussmanová si preto nemyslí, že by ľudia boli v manželstve bez fyzickej blízkosti dobrovoľne, a že by ich to tešilo. Tento problém rieši tak, že sa partnerom snaží pripomenúť počiatky ich vzťahu, keď boli do seba bláznivo zamilovaní. Pýta sa ich, koľko času si navzájom venovali a ako sa pri tom cítili. Ak sa ukáže, že kedysi bol ich milostný život bohatý a pestrý, pátra po tom, čo sa odvtedy zmenilo. Ak sa príčiny podarí odhaliť, podarí sa opäť obnoviť aj rovnováhu.

pexels.com

Vyhasnutá vášeň

Je pochopiteľné, že v dlhodobom vzťahu si na seba partneri jednoducho zvyknú a už to nie je ako kedysi. Aby sa zachovala vášeň, je potrebná istá dávka hravosti a kreativity. Samozrejme však nemôžu byť vášniví obaja partneri vždy, aj v tomto prípade je to ako na horskej dráhe. Ak sa vám však podarí spolupracovať a dospieť ku kompromisom, ste na správnej ceste.

Sexuálne fantázie

Aj v tomto prípade je nesmierne dôležité pochopenie, vynaliezavosť a kompromis. Ak má jeden z partnerov predstavy, ktoré tomu druhému nevyhovujú alebo sa o nich bojí hovoriť, zlosť alebo výsmech je naozaj to posledné, po čom ten druhý túži.

pixabay.com

Otvorené vzťahy

Dnes už síce nie je nemožné hádam nič, no otvorené vzťahy, v ktorých má partner jedného alebo dokonca viacerých milencov, by nemali byť v zdravom vzťahu alternatívou. Často ide totiž o nedostatky v komunikácii, ktoré je možné riešiť aj inými spôsobmi, než únikmi do mileneckých troj či viacuholníkov.

Kde je vôľa, tam je vždy aj cesta ako nezhody vyriešiť a užívať si s partnerom plnohodnotný šťastný vzťah.

Pozri aj: Na základe tvaru vašej tváre je možné povedať, aký je váš sexuálny život

tapoos
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov