Týchto 6 dôvodov vám túto záhadu konečne objasní.

Určite ste si už niekedy všimli, že ak sú partneri spolu už naozaj dlho, začínajú skôr vyzerať ako súrodenci, než ako pár. Ako je však možné, že po rokoch strávených s jednou osobou nadobúdame jej fyzickú podobu? Dôvodov je hneď niekoľko a niektoré z nich vás možno prekvapia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Partnera si veľakrát vyberáme na obraz svojich rodičov

Presnejšie povedané, na obraz rodiča opačného pohlavia. Veru, Freud sa v tomto nemýlil. Určite nie je náhodou, že muži si veľakrát vyberajú partnerky podobné ich mame, a naopak, ženy preferujú mužov, ktorí sa podobajú na ich otca. A keďže na svojich rodičov sa, prirodzene, podobáme aj my, je logické že sa na nás trocha bude ponášať aj náš partner. Takto ste nad tým doteraz pravdepodobne nikdy nepremýšľali, však?

Čím ste šťastnejší, tým viac sa na seba podobáte

V tomto prípade o bod, ktorý sa až tak racionálne vysvetliť nedá. Americkému psychológovi Robertovi Zanjoncovi sa totiž podarilo rozsiahlym výskumom dokázať, že aj keď sa na seba páry v začiatku svojho vzťahu vôbec nepodobali, po 25 rokoch spolužitia bola táto podoba nepopierateľná. Veľmi zaujímavé je aj to, že tento výskum potvrdil, že čím boli spolu páry šťastnejšie, tým bol vzájomná podoba väčšia.

pexels.com

Spoločné skúsenosti

Ak ste spolu už viac rokov, určite ste si museli prejsť všeličím. Na spoločnej ceste životom vás postretli mnohé radosti, ale i mnohé starosti. Tieto udalosti ste však prežili spolu. Boli ste v rovnaký čas na rovnakých miestach a prežili ste rovnaké, alebo veľmi podobné skúsenosti. A tie predsa náš vzhľad veľmi výrazne formujú. To je napríklad dôvodom toho, prečo majú niektoré páry dokonca vrásky na rovnakých miestach.

Priťahujú nás ľudia, ktorí sú nám podobní

A to aj vtedy, keď si to neuvedomujeme. Samozrejme, podobnosť nemusí byť na prvý pohľad do očí bijúca. Pokojne môže ísť len o nejakú jemnú črtu, ktorú síce naše podvedomie zaregistrovalo, no okoliu bude zreteľnejšia až s pribúdajúcimi rokmi vašej polovičky.

pexels.com

Podobný imunitný systém

Možno ste si všimli, že ak váš partner v začiatkoch vášho vzťahu ochorel, nakazil vás, aj keď sa na vás čo i len pozrel. Po rokoch vám môže celé dni kýchať hoci aj priamo do tváre, no vaša imunita to ani poriadne nezaregistruje. Náš imunitný systém sa totiž prispôsobí osobe, s ktorou dlhodobo žijeme a prestane ju brať ako hrozbu. V neposlednom rade však imunitný systém závisí aj od nášho životného štýlu, miery fyzickej aktivity či stravovacích návykov. A tie máme so svojím partnerom veľakrát podobné, čo sa samozrejme takisto odzrkadľuje aj na našom výzore.

Zrkadlenie

O zrkadlení ste už určite počuli. Ide o psychologický jav, kedy či už vedome alebo podvedome zrkadlíme gestá, výrazy, reč tela či intonáciu osoby, s ktorou sme. Ak sa s partnerom navzájom zrkadlíte 10, 15 či viac rokov, niet sa čo čudovať, že sa na seba začínate ponášať.

Pozri aj: Tieto signály vám vyšle vaše telo, ak je to „tá pravá“ láska

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov