Foto: Photo by Sinitta Leunen on Unsplash

Zlaté pravidlo.

Ak by ste mali vo svojom živote dodržiavať už len jedno pravidlo, aby ste boli šťastní a vyrovnaní, určite si vyberte toto. Sami budete príjemne prekvapení, aké zmeny sa začnú vo vašom živote diať okamžite po tom, ako si ho osvojíte. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto pravidlo, o ktorom napísal portál Thought Catalog, je v podstate veľmi jednoduché a prezradíme vám ho hneď na začiatku, aby sme si o ňom mohli povedať viac. Takže ako znie? Zlaté pravidlo (s)pokojného života znie nasledovne:

Naučte sa na niektoré veci jednoducho nereagovať. 

Je veľmi pravdepodobné, že už aj vám sa niekedy stalo, že ste svoju reakciu oľutovali. Možno ste reagovali prirýchlo, príliš emotívne, alebo naopak, nedostatočne citlivo. Možno ste povedali niečo, čo ste neskôr oľutovali, a možno ste reagovali pod vplyvom pýchy či ega. A veľakrát ste možno reagovali aj na ľudí, ktorí si v skutočnosti vašu reakciu vôbec nezaslúžili.

Photo by Cristina Gottardi on Unsplash

Reagovať na niektoré veci (alebo možno na väčšinu vecí) je jednoducho absolútne zbytočné. Naučte sa preto reagovať len na veci, ktoré sú pozitívne. Možno sa teraz opýtate: “A čo keď ma bude niekto urážať, to mám nechať tak?” Odpoveď je vo väčšine prípadov – áno. Musíte pochopiť, že veci si nemôžete brať osobne. Každý má svoje dôvody na to, aby hovoril to, čo hovorí, a aby robil to, čo robí. Dôležité je, aby ste sa neponížili na rovnakú úroveň.

Dôležité je vedieť aj to, že niektorí ľudia na vašu impulzívnu reakciu doslova čakajú, aby ju mohli zneužiť. Nespravte im takúto radosť a keď to najmenej čakajú, ostaňte jednoducho ticho. Ak máte čo povedať, jednoducho to povedzte neskôr – keď sa už situácia upokojí. Vtedy z toho vyťažíte vy, a nie váš “protivník”.

Nič nepôsobí lepšie, ako človek, ktorý má kontrolu sám nad sebou. Navyše vám to do života prinesie oveľa väčší pokoj a s tým i pocit šťastia. Život je už aj tak dosť ťažký, prečo si ho teda robiť ešte ťažším? Ľudia sú impulzívni, často bezcitní a veľakrát všetko robia len pre svoje dobro – prečo sa tomu teda prispôsobovať? Zachovajte si chladnú hlavu a sústreďte sa len na to dôležité. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov