Autor fotky: Dalila Dalprat na Pexels

Človek môže byť akokoľvek dobrým klamárom, no reč tela neoklame.

Určite sa už aj vám niekedy stalo, že ste naleteli klamárovi. Nie je to naozaj nič príjemné, no odhaliť takýchto ľudí môže byť náročné – hlavne keď sú v klamaní naozaj dobrí a robia to často. Naučiť sa ich prekuknúť však nie je nemožné. Stačí vedieť, na čo sa zamerať. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Brightside zverejnil 7 vedecky overených trikov, ktoré vám pomôžu odhaliť, že niekto vám práve klame. 

#1 Všímajte si pauzy

Všímajte si, ako často a aké dlhé pauzy dotyčná osoba robí. Ak ich je priveľa alebo ak trvajú pridlho, je veľmi pravdepodobné, že klame. 

#2 Všímajte si trvanie emócií

Dôležitým poznatkom je to, že prejavenie úprimnej emócie netrvá dlhšie ako 5 sekúnd (samozrejme ak nejde o niečo výnimočné, ako napr. žiadosť o ruku, oznámenie rozchodu a pod.). Keď má niekto rovnaký výraz tváre po dobu viac ako 10 sekúnd, zrejme klame. 

#3 Výraz tváre prichádza prvý

Všímajte si aj to, ako sa človek tvári a kedy jeho tvár mení výraz. Dôležitý je totiž aj fakt, že výraz tváre (napr. úsmev alebo zvraštenie čela) prichádza najprv, až potom prídu slová. Ak to niekto spraví naopak – teda najprv niečo povie a až potom sa podľa toho zatvári, nie je úprimný. 

Foto: Unsplash (Lesly Juarez)

#4 Opakovanie je matkou múdrosti…

…ale nie v tomto prípade. Ak sa totiž niekto počas toho, ako hovorí, priveľmi opakuje, je to znak toho, že sa o niečom nepravdivom nesnaží presvedčiť len vás, ale aj seba. 

#5 …a znovu opakovanie

Odpovedá vám niekto na vášu otázku otázkou, a to dokonca tou istou? Napr. “S kým si píšeš?” nasledované odpoveďou “S kým si píšem?” je jasným znakom toho, že dotyčná osoba sa len snaží získať čas na to, aby si vymyslela čo najdôveryhodnejšiu lož. 

#6 Zakrývanie si úst

Ak sa s niekým rozprávate a všimli ste si, že táto osoba si povedome prekrýva ústa rukou, je to veľmi zlé znamenie. Opäť je totiž veľmi pravdepodobné, že vám klame. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov