Prinúti vás to dnes nejaký si pozrieť?

Ak ste nenapraviteľným milovníkom hororov a nejaký si vždy pozriete aj napriek tomu, že zakaždým si prisaháte, že toto bol už naozaj ten posledný, máme pre vás dobrú správu. Pozeranie hororov má na naše telo jeden veľmi pozitívny efekt, ktorý možno oceníte hlavne po sviatkoch, ktoré sa už nezadržateľne blížia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Tušíte, o čo ide? Štúdia vykonaná univerzitou vo Westminstri publikovaná v The Telegraph ukázala, že namiesto brušákovania si môžete radšej pokojne “naordinovať“ nejaký dobrý horor.

Prečo? Pretože pri pozeraní hororu spálime v priemere 113 kalórií, čo nie je zanedbateľné množstvo. Vyrovná sa napríklad 30 minútovej prechádzke.

Vedci sa zamerali na pozorovanie srdcového tepu, príjem kyslíka a výdaj oxidu uhličitého. Na základe nazbieraných údajov zistili, že výdaj kalórií pri sledovaní hororov stúpa až o jednu tretinu.

pixabay.com

Ako najúčinnejšie sa pritom ukázali filmy, ktoré obsahovali scény, ktoré vás vystrašia úplne nečakane. Pri nich totiž stúpa srdcový tep najrýchlejšie.

Celý tento efekt vysvetľuje psychológ Dr. Richard Mackenzie: “Keď sa náš srdcový tep zvýši a krv nám začne v tele prúdiť rýchlejšie, telo začne produkovať adrenalín. To je sprevádzané znížením chuti do jedla, zrýchlením metabolizmu a aj rýchlejším spaľovaním kalórií.”

Vedci merali počet spálených kalórií pri viacerých hororoch. Ako najúčinnejší „spaľovač tukov” sa ukázal snímok Osvietenie od Stanleyho Kubricka z roku 1980. Pri jeho pozeraní spálite až 184 kalórií. Z novších hororov sa však umiestnili dobre napríklad aj Saw (133 kalórií) či Paranormal Activity (111 kalórií).

Aký horor si teda doprajete dnes?

Pozri aj: 10 kultových filmov, ktorých natáčanie sprevádzali prekliatia, démoni či duchovia na pľaci

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov