Foto: Photo by rawpixel.com from Pexels

Používate ho často?

Vedcom sa podarilo dokázať, že páry, ktoré toto slovíčko vo vzájomnej komunikácii používajú častejšie, hodnotili svoj vzťah ako oveľa pozitívnejší a lepší.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kedy ste sa svojej polovičke naposledy za niečo poďakovali? Ako sa totižto podarilo týmto výskumom dokázať, slovíčko, ktoré môže zachrániť váš vzťah, je práve ďakujem.

Vedci takisto zistili, že pravidelné vyjadrovanie vďačnosti znižuje riziko pravdepodobnosti rozvodu a znižuje i frekvenciu hádok či rôznych nedorozumení. 

Dr. Ted Futris, jeden zo spoluautorov tejto štúdie, sa vyjadril nasledovne: “Zistili sme, že keď sa človek v manželstve cíti byť ocenený a toto pozitívne ohodnotenie dostane od svojej polovičky, ovplyvňuje to, ako sa v tomto manželstve cíti.”

Photo by freestocks.org from Pexels

Výskumu sa zúčastnilo celkom 468 párov, ktoré na škále hodnotili frekvenciu používania slovíčka “ďakujem” v ich vzťahu a tiež spokojnosť so svojím manželstvom. 

Autor štúdie, Allen Barton, sa vyjadril nasledovne: “Aj keď pár má v nejakých oblastiach ťažkosti, vďačnosť dokáže podporiť celé manželstvo. Naopak, ako najhorší prístup sa v našom výskume ukázalo vyhýbanie sa konfrontácii v prípade kritiky alebo nejakých návrhov zo strany druhého partnera.”

Ako teda môžete vidieť z výsledkov tohto výskumu, ku “šťastiu” stačí niekedy naozaj málo. Konkrétne v tomto prípade je to len snaha o prejavenie väčšej vďačnosti. A to predsa za pokus stojí, no nie? 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov