Foto: pixabay.com

Jeho nedostatkom trpí až 50% ľudí.

Vedci sledovali v rámci istej írskej štúdie počas 4 rokov 4 000 dospelých ľudí a dospeli k naozaj zaujímavým zisteniam. Tie vás možno motivujú k tomu, aby ste zvýšili príjem tohto vitamínu – či už vo forme tabliet alebo v rámci úpravy svojho jedálnička. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Výsledky štúdie totiž jasne potvrdili, že riziko vzniku depresie bolo až o 75% vyššie u ľudí, ktorí trpeli nedostatkom vitamínu D. Naše telo síce je schopné produkovať ho samé, avšak iba vtedy, keď sa vystavíme slnečnému svetlu. Je preto pochopiteľné, že počas sychravých a krátkych dní trpí v zime nedostatkom vitamínu D naozaj mnoho ľudí. 

Ďalšia štúdia pritom dokázala, že čo sa týka pohlaví, nedostatok tohto vitamínu vplýva oveľa horšie na dospelé ženy, než na dospelých mužov. Zvýšenie príjmu vitamínu D samozrejme prospeje aj im, no pre ženy by malo byť priam nevyhnutnosťou. 

Photo by Engin Akyurt from Pexels

Pri oboch pohlaviach sa však pri jeho pravidelnom dopĺňaní objavili aj ďalšie zdravotné benefity, ako napríklad lepší stav kostí, lepšia funkcia svalov či celkové zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia. 

Na záver si však povedzme to najdôležitejšie, a to síce, ako jeho hladinu zvýšiť. Prvou možnosť je zakúpiť si vitamín D v tabletách alebo v kvapkách – či už v jeho čistej forme alebo v kombinácii s inými vitamínmi.

Ak ste za prirodzenejšiu cestu, doplniť si ho môžete úpravou jedálnička, a to tak, že začnete jesť viac mastnejších rýb (napr. lososa či makrelu) alebo vajíčok. 

spring, spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov