Foto: Photo by Engin Akyurt from Pexels

S jedlom nemá nič spoločné.

Počuli ste už niekedy o sendvičovej generácii? Je možné, že s týmto termínom ste sa ešte nestretli, a to napriek tomu, že do nej patríte. To, o akú skupinu ľudí ide, a prečo je ich psychické zdravie v ohrození, rozobral portál Brightside. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Sendvičovou generáciou sú ľudia, ktorých úlohou je starať sa hneď o 2 generácie, a to konkrétne o svoje deti, ale aj o svojich rodičov. Ide teda o ľudí, ktorých rodičia majú viac ako 65 rokov a deti menej ako 18, sú teda ako keby “stlačení” v sendviči, kde na nich z jednej strany tlačia povinnosti týkajúce sa starostlivosti o rodičov, na strane druhej povinnosti týkajúce sa starostlivosti o deti. 

Dnes je veľmi častým odkladanie rozhodnutia mať deti kvôli kariére, priemerný vek čerstvých rodičov tak neustále narastá. Je preto prirodzené, že týmto posunom narastá aj vek starých rodičov týchto novonarodených detí, na čo mladí ľudia nie vždy myslia. 

pexels.com

Každému rodičovi určite občas padne vhod, keď môže svoje ratolesti zveriť do rúk starých rodičov a užiť si aspoň niekoľko hodín voľna len pre seba, ale so svojou polovičkou. Pri “sendvičovej generácii” sa však táto možnosť stráca a rodičia tak musia zabezpečiť nielen starostlivosť o svoje deti, ale aj o svojich rodičov. 

Aj z tohto dôvodu sa preto hovorí o zvýšenej psychickej záťaži a o zvýšenom výskyte psychických problémov, ktoré môžu prerásť až v depresiu. V takomto prípade je potom obzvlášť dôležitá podpora rodiny a pokiaľ je to potrebné, určite aj včasné vyhľadanie odbornej pomoci. Všetko sa dá vždy zvládnuť, niekedy len musíme uvidieť cestu, ako na to. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov