Foto: Photo by Paul Theodor Oja from Pexels

Robíte tieto chyby aj vy?

Nech už bolo vaše detstvo akékoľvek, pravdou je, že väčšine z nás dali rodičia domov, zázemie, vzdelanie a hlavne lásku. Oplácame im to však v dospelosti dostatočne? Vo väčšine prípadov, žiaľ, nie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Veľakrát sa totiž dopúšťame 10 nasledovných chýb, ktorými svojich rodičov veľmi zraňujeme – a to aj vtedy, keď nám to nepovedia do očí. Popísal ich portál Brightside

#1 Zanedbávanie 

Niekedy, samozrejme, niet inej možnosti, než rodiča umiestniť do zariadenia pre seniorov, avšak v mnohých prípadoch sa tomu vyhnúť dá. Naši rodičia nás potrebujú a chcú s nami tráviť čas. Umiestnením do takéhoto zariadenia ich samoty nezbavíte – človek sa môže cítiť sám aj vtedy, keď je obklopený množstvom ľudí.

#2 Nevhodné frázy

Slová, ktoré vyslovíme, sa už nikdy nedajú vziať späť. Nikdy preto svojim rodičom nehovorte frázy typu “Nechcem s vami tráviť čas”, “Načo ste ma mali”, či “Želám si, aby ste neboli mojim rodičmi”. 

#3 Nepýtate sa na ich zdravie

Nie každý vám povie, ako sa cíti – sú ľudia, ktorí si myslia, že by to bolo brané ako sťažovanie sa. Ak už vaši rodičia majú svoj vek, často sa ich úprimne opýtajte, ako sa cítia a zdôraznite, že vám môžu povedať pravdu. 

#4 Finančne im nepomáhate

V živote každého z nás by malo nastať obdobie, kedy už nebude potrebovať finančnú pomoc od svojich rodičov, práve naopak – bude im pomáhať on. Ak im je nepríjemné vziať si od vás peniaze, spravte im niekoľkokrát za mesiac väčší nákup alebo im rezervujte nejaký relaxačný pobyt. 

#5 Ignorovanie rodinných osláv

Áno, nie vždy sú príjemné, avšak pre vašich rodičov by určite veľa znamenalo, ak by ste sa na nich ukázali – hoci len na chvíľu. 

Photo by Nicolas Postiglioni from Pexels

#6 Nikdy ste neprejavili vďačnosť

Každý z nás má nejaký dôvod na to, aby bol svojim rodičom vďačný. Nie každý je však schopný vyjadriť alebo prejaviť to. Určite to však urobte, spraví im to obrovskú radosť a pocítia pocit zadosťučinenia. 

#7 Zatajovanie

Navždy budeme deťmi svojich rodičov, na tom sa nikdy nič nezmení. Navždy sa o nás budú starať a navždy o nás budú mať obavy. Nie je preto dobré neustále im niečo zatajovať a neustále im opakovať vety “To nie je tvoja vec” alebo “To ťa nemusí zaujímať”. 

#8 Nervozita a neochota

Keď už vaši rodičia majú svoj vek, je prirodzené, že niektoré veci im trvajú dlhšie, alebo že sa príliš nepriatelia s modernými technológiami. Ak im niečo musíte zopakovať alebo vysvetliť viackrát, zachovajte pokoj – aj oni museli mať pri našej výchove nervy zo zlata. 

#9 Nepripomínate im pekné chvíle

Žiaden moment, ktorý v živote zažijeme, nie je samozrejmosťou. Občas si spolu zaspomínajte na pekné či úsmevné chvíle, ktoré ste spolu zažili, takéto milé návraty do minulosti potešia aj vás a oni budú vedieť, že ste na ne nezabudli. 

#10 Správame sa k nim ako k malým deťom

Naši rodičia budú navždy dospelými ľuďmi a tak by sme sa k nim mali aj správať – nech už sa deje čokoľvek. Je to predsa to najmenej, čo pre nich môžeme spraviť. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov