Kontroverzná a spoločnosťou odsudzovaná téma, no o to úprimnejší list…

Poznáte vo svojom okolí nejakú ženu, ktorá by sa verejne priznávala k tomu, že sa dobrovoľne rozhodla nemať dieťa? Pravdepodobne nie. Ak by to totiž povedala nahlas, spoločnosť by ju asi verejne ukameňovala na námestí. Žijeme v dobe, kedy je akosi stále “normálnejšie”, ak má dieťa ešte vlastne dieťa, než to, ak ho nemá zrelá žena.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nie, takáto žena naozaj nemá ľahký život. Zvyčajne má okolo 25-30 rokov a z každej strany je zasypávaná otázkou, kedy “to” už KONEČNE príde. Nedajbože, ak je už dokonca vydatá. V tom prípade je jej manžel označovaný za “chudáka”, ktorému nebolo dopriate naplniť jeho jediné životné poslanie – stať sa otcom. A ona je všetkými označovaná pomaly za diablovho potomka. Kto iný by predsa nechcel splodiť dieťa, ak môže?

Takto to však nie je len u nás, ale aj vo väčšine ďalších vyspelých krajín. Všimla si to aj jedna žena, ktorá sa na portály The Minds Journal rozhodla zverejniť jeden otvorený list smerujúci všetkým ženám, ktoré sa rozhodli nebyť matkami.

Ak aj vy patríte k “diablovým potomkom”, ktoré k takémuto rozhodnutiu dospeli, určite si ho prečítajte. Po všetkom odsudzovaní spoločnosťou vám možno padne dobre počuť aj zopár povzbudzujúcich slov.

“Viem, že pre vás bolo ťažké prijať toto rozhodnutie. Ľudia vás ohovorájú, ľudia vás odsudzujú a ľudia vás trápia otázkami, prečo ste sa tak rozhodli. Vytvárajú vo vás pocit, že vaše rozhodnutie je spoločensky neakceptovateľné. 

Ja im však neverím. Pravdou je, že ja som na vás hrdá – na každú jednu ženu, ktorá sa rozhodla nemať deti. A chcela by som vám k prijatiu tohto rozhodnutia úprimne zablahoželať. 

Verte mi, ja veľmi dobre viem, čím ste si museli prejsť. Extrémne stresujúce a priam neznesiteľné to začalo byť po vašej svadbe. Ešte pred vaším prvým výročím vás všetci zahatili otázkami o tom, kedy už budete mať deti.

pexels.com

Keď sa prejete a je vám zle, vaša mama sa vždy poteší a presviedča vás o tom, že to už konečne bude tehotenská nevoľnosť. Vaša svokra vám neustále ukazuje fotografie vášho manžela z obdobia, keď bol ešte dieťaťom a čoraz častejšie rozpráva o tom, aký úžasný pocit to bol, keď sa jej narodil. 

Ľudia vám hovoria: Ale neboj sa, však ono to príde! Neboj sa, však ty dospeješ! Ale no tak, však ty pomaly pochopíš, ako veľmi po tých deťoch túžiš! Pravdou však je, že nevoľno vám je z týchto rečí, a nie z tehotenstva. 

Ďalší stupeň citového vydierania príde v období, keď vás vaša svokra začne psychicky týrať rečami, aké smutné je to, že sa svojich vnúčat nedožije. Potom príde “baby boom” u všetkých vašich priateliek a bude sa vám zdať, že ste jedinou bezdetnou ženou na svete. 

Všade, kam sa pohnete, sa vás ľudia začnú pýtať, koľko rokov má vaše dieťatko – je predsa samozrejmé, že ho už v takomto veku máte. Ľudia vás ohovárajú, kritizujú a odsudzujú. Pýtajú sa vás, na čo ste mali svadbu, keď nemáte dieťa. A vy začínate premýšľať, či ste zošaleli vy, alebo oni.

Poviem vám to narovinu. VY ste úplne v poriadku.

Vaše rozhodnutie nemusí nevyhnutne znamenať, že nemáte radi deti. Znamená to však to, že ich výchova by nebola vašou šálkou kávy. Máte svoje sny a ciele a tie nie je možné spojiť s materstvom. Nie každý dokáže svoje záľuby, svoju kariéru a deti vybalancovať tým správnym spôsobom. 

pexels.com

Jedna vec je to, čo sa hovorí a druhá vec je to, čo vidíte. Vaša priateľka zo strednej si dá denne na Facebook 25 fotiek svojho novorodeného syna, no viete, že to robí len preto, pretože ju veľmi trápi, že sa kvôli nemu musela vzdať svojej dobre našliapnutej kariéry. 

Alebo vaša priateľka z vysokej školy, ktorá je síce vzornou matkou, no každý vie, že po narodení dieťaťa ju jej manžel začal podvádzať. Áno, je to odsúdeniahodné, ale je to tak. 

A preto som na vás hrdá. Som na vás hrdá preto, pretože ste si zachovali svoju identitu a nenechali ste sa ovplyvniť spoločenským tlakom.

Viete, že na svete je veľa párov, ktorým ich rodičovstvo nerobí radosť. Dieťa nemajú z lásky, ale preto, že sa jednoducho buď “prihodilo”, alebo podľahli tlaku spoločnosti či svojich rodičov. A to je presne to, čo vy nechcete. Nechcete sa kvôli tlaku spoločnosti vzdať svojich snov a cieľov.

Blahoželám vám k tomu, že ste si zachovali svoju individualitu a úprimnosť. K svojmu partnerovi či manželovi ste úprimné a nechcete mu darovať dieťa len preto, aby ste si ho udržali. Stratili by ste tým svoju vlastnú tvár. 

Mnohí ľudia vás nazývajú egoistkami či sebeckými ženami. Ak však toto označenie pomenúva cieľavedomú a úspešnú ženu, ktorá si plní svoje sny, nech vás tak pokojne volajú.

pexels.com

Len minimum žien v sebe nájde dostatok sily na to, aby spravili rozhodnutie, ktoré ste spravili vy. A za to si zaslúžite všetok môj rešpekt a ocenenie. 

Materstvo je náročné a ženám, ktoré sa preň rozhodnú, želáte v živote úprimne len to najlepšie. Materstvo, tak, ako aj všetko iné, má svoje výhody aj nevýhody. Je na každom, čo sa rozhodne vidieť. A na tom, že sa vy sa tým nevýhodám nedokážete prispôsobiť, nie je naozaj nič zlé. 

Máte iné spôsoby, ako v tomto svete nájsť lásku. Nie je potrebné, aby ste ju nachádzali len vo svojom dieťati. Viete, že by ste boli nešťastnou matkou. A nešťastná matka šťastné dieťa nevychová nikdy. Preto je vaše rozhodnutie zodpovedné a najsprávnejšie. 

Identita ženy nevychádza len z toho, či matkou je alebo nie. Žena je v prvom rade ženou a až potom je matkou, dcérou či manželkou. Toho, čo môžete tomuto svetu ponúknuť, je naozaj veľa. 

Ľudstvo nie je na pokraji vyhynutia a vy nie ste jedinou ženou v Noemovej arche. Takže sa nebojte a buďte na svoje rozhodnutie hrdé. Navždy zostaňte odvážne, nezávislé a samy sebou.

A ja vám ešte raz gratulujem.”

Pozri aj: Ženy, ktoré sú dlhšiu dobu single, skončia nakoniec ako tie najšťastnejšie

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov