Kedy sa najlepšie tvorí vám?

S kreativitou to niekedy býva naozaj ťažké. Niekedy dostanete hneď niekoľko nápadov práve vtedy, keď na ne naozaj nemáte čas a musíte sa venovať niečomu inému. Inokedy by ste ich zas potrebovali ako soľ, no oni nie a nie prísť… Kedy teda tvoriť, aby sme boli čo najúspešnejší?

Článok pokračuje pod videom ↓

Štúdia vykonaná pod vedením Mareike B. Weith a Rose T. Zacks sa zaoberala otázkou, kedy počas dňa dostávame najviac inovatívnych a kreatívnych nápadov.

Na účel výskumu boli použité odpovede 428 študentov. Tí mali uviesť, či sa skôr považujú za ranné vtáčatá, alebo za nočné sovy.

Nočné sovy zároveň uviedli, že osobne si myslia, že lepšie sa im tvorí večer alebo v noci. Naopak, ranné vtáčatá uviedli, že si myslia, že najkreatívnejšie myšlienky majú v ranných hodinách.

Následne bola všetkým účastníkom výskumu zadaná istá úloha a bol im náhodne pridelený čas, kedy ju majú vypracovať. Daná úloha si vyžadovala kreatívne riešenie.

pexels.com

Ako sa však ukázalo, všetci účastníci boli podstatne kreatívnejší počas svojej “neoptimálnej” časti dňa. Ak teda nočné sovy uviedli, že lepšie sa im tvorí v noci, dokázalo sa, že kreatívnejšie myslenie dosahujú presne naopak – ráno. Ranné vtáčatá zas dosiahli lepšie myslenie v kreatívnych úlohách večer alebo v noci.

Prečo si ale myslíme, že sme kreatívnejší inokedy? Výskumníci našli odpoveď aj na túto otázku. Podľa ich slov sa potvrdilo, že v dennej dobe, o ktorej si myslíme, že je pre nás “optimálna”, sme naozaj oveľa viac sústredení a rozptýliť nás je ťažšie. Ako sa však dokázalo, tieto veci na našu kreativitu nijak nevyplývajú, aj keď si myslíme, že áno.

Podľa výsledkov tejto štúdie je teda odporúčanie jasné. Ak ste ranným vtáčaťom a napríklad píšete nejaký román, skúste sa svojej tvorivej činnosti povenovať večer. Naopak, ak ste nočná sova a nová inšpirácia nie a nie prísť, dajte si poriadne skorý budíček a choďte sa napríklad prejsť. Výsledkami budete asi naozaj prekvapení…

Pozri aj: Týchto 7 na prvý pohľad „čudných“ znakov majú len výnimočne kreatívni ľudia

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov