Foto: Photo by Ivan Oboleninov from Pexels

Ste skôr nočná sova alebo ranné vtáča?

Každý z nás má organizmus nastavený inak. Niektorí ľudia zaspávajú už o desiatej a vstávajú s východom slnka, na iných zas únava prichádza práve až s príchodom rána. Do ktorej skupiny patríte vy? Možno vás prekvapí, že podľa vedcov to má súvis aj s výškou vášho IQ…

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Spring uverejnil výsledky jedného veľmi zaujímavého výskumu. Podľa nich preferujú ľudia s vyšším IQ neskoršie zaspávanie, a následne prirodzene i neskoršie vstávanie. Výsledky tohto výskumu vyplynuli z pozorovania adolescentov. 

Vedci prišli na to, že adolescenti s vysokým IQ išli spať v priemere o 0:29 a vstávali v priemere o 7:52. Naopak, adolescenti s najnižším IQ zo skupiny, išli spať v priemere o 23:41 a vstávali v priemere o 7:20. 

pexels.com

Toto sú však hodnoty počas týždňa, kedy chodila výskumná vzorka do školy. Rozdiely boli ešte badateľnejšie počas víkendov. Vtedy išli adolescenti s najnižším IQ spať v priemere o 0:35, zatiaľčo tí s najvyšším zaspávali o viac ako o hodinu neskôr, v priemere o 1:44. 

Vedci to pripisujú (opäť) evolúcii. Tvrdia totiž, že ľudia v minulosti prirodzene zaspávali skôr, a tým pádom aj skôr vstávali. Vývinom sa však stávali inteligentnejšími a súčasne mali tendenciu aj zostávať hore dlhšie. Akékoľvek “nočné aktivity” sú teda viac-menej “moderným vynálezom”.

Ako ste na tom so svojím spánkovým cyklom vy? 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov