Foto: Image by Tumisu from Pixabay

…a možno ste o nich počuť ani nechceli.

Ľudská myseľ je záhadným miestom. Dokáže byť krásna, no dokáže byť aj temná a strašidelná. Záludným a nepredvídateľným miestom sa stáva aj v prípade, keď začne človek trpieť nejakým psychickým ochorením. O depresii, úzkosti a pod. ste už počuli, no týchto 5 ochorení pre vás bude pravdepodobne novinkou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Popísal ich portál The Learning Mind. 

#1 Aboulománia

V koži človeka, ktorý ňou trpí, by ste byť naozaj nechceli. Ide totiž o chorobnú neschopnosť vykonať akékoľvek rozhodnutie. Pre takýchto ľudí je teda hotovou nočnou morou aj každodenný výber oblečenia či jedla, nehovoriac o zásadných životných rozhodnutiach. 

#2 Apotemnofília

Túžili ste si niekedy odrezať nohu alebo ruku? S najväčšou pravdepodobnosťou nie. To sa však nemôže povedať o ľuďoch trpiacich týmto ochorením. Trpia totiž patologickou túžbou amputovať si svoju zdravú končatinu. Veľakrát to vyústi až do reálneho pokusu odrezať si nohu alebo ruku, čo samozrejme následne vedie k hospitalizácii, k chirurgickým zákrokom a veľakrát i k ohrozeniu na živote. 

#3 Boantropia

Ide o veľmi ojedinelú duševnú poruchu a za celý život pravdepodobne nestretnete nikoho, kto by ňou trpel. Ide totiž o stav, kedy si človek myslí, že je kravou. Chodí po štyroch, napodobňuje kravské zvuky, je trávu a veľakrát sa aj zámerne zamieša do stáda kráv. 

Photo by Tobi from Pexels

#4 Ekbomov syndróm

Ide vlastne o syndróm nepokojných nôh, no v tomto prípade je človek presvedčený, že jeho nohy boli napadnuté hmyzom či chrobákmi. To spôsobuje prehnané škrabanie sa, čo niekedy môže vyústiť až do hlbokých rán

#5 Kluver-Bucy syndróm

Túžili ste mať niekedy sex napríklad so svojím autom či televízorom? Odpoveď je pravdepodobne opäť nie. To sa však nemôže povedať o ľuďoch, ktorí trpia týmto syndrómom. Na celom svete ich je síce veľmi málo, no ide o reálnu duševnú poruchu, kedy ľudí láka mať pohlavný styk s nezvyčajnými predmetmi. Mimoriadne ich vzrušuje napríklad dávať si ich jednotlivé časti do úst a podobne. Najhoršie na tomto syndróme je to, že zatiaľ sa nezistilo, ako ho liečiť. Známy je len jeho pôvod – Kluver-Bucy syndróm vznika po vážnom poranení mozgu. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov