Väčšina snov pre nás nemá veľký význam.

Možno sa vám občas sníva, že stojíte v supermarkete v pyžame, alebo ste nespravili skúšku, ktorú ste však v skutočnosti úspešne zložili už pred desiatimi rokmi. Raz za čas sa však niekomu sníva sen, ktorý ho inšpiruje k vytvoreniu niečoho nového. A z toho sna sa zrazu môže stať svetový fenomén.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prvá periodická tabuľka

Dmitri Mendelejev (1834) bol známy chemik. Rozhodol sa, že vytvorí logický, vedecky akceptovaný spôsob usporiadania doteraz objavených prvkov. Aj keď veril, že na tento problém existuje riešenie, akosi na neho nedokázal prísť. Jednej noci sa mu však prisnil sen, v ktorom do seba zrazu všetko zapadlo. Dmitri do svojho denníka napísal: „V sne som videl tabuľku, do ktorej všetky prvky zapadali na svoje miesto. Po prebudení som to okamžite napísal na papier.“

Vytvoril tabuľku, v ktorej boli prvky usporiadané podľa atómovej váhy a v roku 1869 ju publikoval. Tak položil základy pre vytvorenie modernej periodickej tabuľky, v ktorej sú prvky usporiadané podľa počtu protónov v atóme.

Terminátor

Autorom tejto sci-fi kultovky je James Cameron. Film existuje vďaka snu, ktorý sa mu prisnil, keď ležal v posteli s 39°C horúčkami. V tom čase bol v Ríme a dokončoval film Piranha II. Tvrdí, že k vytvoreniu Terminátora ho zrejme inšpiroval pocit izolácie v cudzej krajine a horúčka, čo vyústilo do nočnej mory.

V tom sne bol Cameron hlavnou postavou v bizarnom futuristickom svete. Videl torzo robota, ako sa pomocou nožov snaží dostať preč od explózie. Cameronovi sa myšlienka robotov, ktorí za každú cenu idú za svojím cieľom a sú takmer nezničiteľní, zdala zaujímavá. Po prebudení si svoj sen zapísal. Pôvodne mal byť film o dvoch bojujúcich robotoch, nakoniec však ostal pri jednom a tak sa zrodil Terminátor.

Google

Keď v roku 1996 Larry Page navštevoval vysokú školu, myslel si, že ho prijali len omylom. Myšlienka, že ho môžu kedykoľvek vyhodiť mu spôsobovala úzkosť. Možno preto sa mu snívali zvláštne sny.

V jednom z nich sa mu prisnilo, že dokáže stiahnuť a uskladniť internet na osobnom počítači. Keď sa prebudil, urobil krátky výskum aby zistil, či to je vôbec možné. Ukázalo sa, že nie je možné webové stránky uložiť do počítača, bolo ich však možné uskladniť ako odkazy. Tak vznikol Google, ktorý poznáme dodnes.

Teória relativity

Jedna z najslávnejších Einsteinových myšlienok bola inšpirovaná taktiež snom. Snívalo sa mu, že sledoval kravy, ako jedia trávu cez elektrický plot, očividne však neboli zasiahnuté prúdom. Dotkol sa teda plota tiež a zistil, že plot sa vybil. Prišiel farmár a vymenil batériu. Keď plot opäť fungoval, všetky kravy naraz od plota odskočili. Einstein hovoril s farmárom a smial sa na tom, aké je vtipné, že všetky kravy uskočili naraz. Farmár však bol zmätený a Einsteinovi tvrdil, že videl kravy uskakovať po jednej, postupne ako plotom putoval prúd.

Keď sa Einstein prebudil, zistil, že sen mu vnukol zaujímavú myšlienku. Niektorí pozorovatelia vidia udalosti okamžite, kým iní ich vidia v sekvenciách. Tak položil základy svojej teórie relativity.

pixabay.com

Necronomicon

Necronomicon je jedna z najikonickejších mystických kníh zla. H.P Lovercraft vysvetľuje, že Necronomicon je preklad z gréčtiny a znamená „Obraz zákonu mŕtveho“, aj keď existujú pochybnosti, či je správny. Tvrdí, že na názov prišiel vďaka snu. Dielo a jeho vznik je témou mnohých debát. Mnohí si myslia, že Lovercraft sa inšpiroval knihou The King in Yellow, on však tvrdí, že knihu čítal až mnoho rokov po tom, čo napísal Necronomicon.

Tintin v Tibete

Autor diela, Herge, tvrdí, že nápad vznikol vďaka nočnej more. Popísal ju nasledovne: „Môj sen bol veľmi znepokojujúci. Pamätám si, že som bol vo veži. Všade padali mŕtve listy a všetko zakrývali. V istom momente sa zjavila biela kostra, ktorá sa ma pokúšala chytiť. Vtedy všetko okolo mňa obelelo.“

Psychoanalytik Hergemu odporúčal, že by mal s prácou na Tintinovi okamžite prestať a nedráždiť démonov. Herge však nepočúvol a vytvoril dielo Tintin v Tibete. To ho napokon vyliečilo z nočných môr a stalo sa jeho životným dielom.

Dr. Jekyll a Mr. Hyde

Autor diela, Robert Louis Stevenson, bol v závažnej finančnej tiesni a navyše na neho tlačil vydavateľ, aby napísal populárnu dobrodružnú knihu. Jednej noci mal Robert strašnú nočnú moru, až začal kričať. Jeho manželka Fanny ho zobudila, to však Roberta nepotešilo.

Ako sa ukázalo, sen bol Robertov lístok k lepším časom. Po nočnej more bol doslova nadšený, že sa mu konečne podarí vyriešiť problémy, ktoré ho trápia a sen, ktorý sa mu prisnil, ponúkne ľuďom ako knihu. Akonáhle bola kniha dokončená, stalo sa z nej mimoriadne slávne a úspešné dielo.

https://www.youtube.com/watch?v=EugSL1jbUE0

Inception Christophera Nolana

Vedeli ste, že Nolanov slávny film o snoch bol inšpirovaný snom? Tvrdí, že mnoho z toho, čo sa deje vo filme, sám zažil v snoch. Zámerne sme použili množné číslo, keďže nešlo len o jeden sen. Inšpiráciou pre film boli Nolanove lucídne sny, čo sú sny, ktoré jedinec dokáže ovládať.

Samozrejme, počas lucídneho snenia si uvedomujeme, že snívame, je preto nutné vedieť rozlíšiť sen od reality. Práve preto je hlavnou myšlienkou filmu rozpoznávanie hraníc medzi svetmi.

Frankenstein

Mary Shelley (známa aj ako Mary Godwin) bola práve na udalosti, ktorú organizoval Lord Byron. Aj keď to mal byť pekný letný večer, erupcia vulkánu zatienila slnečné lúče, vďaka čomu bol teplému letu koniec. Skupina si musela nájsť iný spôsob, ako sa zabaviť počas temných chladných dní. Zabávali sa teda tým, že si rozprávali nemecké príbehy o duchoch.

To Mary inšpirovalo k tomu, aby prítomným dala za úlohu vymyslieť vlastný príbeh podložený tým, čo čítali. Tej noci sa Mary prisnil sen, v ktorom sa šialený vedec hral na Boha a pokúšal sa vytvoriť nový druh človeka. Tak vznikol slávny Frankenstein.

Yesterday“ od The Beatles

Aj jedna z najslávnejších piesní tejto kultovej kapely vznikla v sne, konkrétne v sne Paula McCartneyho. Spočiatku o tom ani nevedel. Prebudil sa a nedokázal sa zbaviť piesne v hlave, bol však presvedčený o tom, že ju už niekde počul. Akokoľvek sa snažil, nedokázal prísť na to, komu pieseň patrí.

Aby záhadu vyriešil, zahral pieseň na klavíri, zapísal si noty a pýtal sa svojich priateľov, či nevedia, kto je autorom. Neveril, že skladba by mohla byť výtvorom jeho vlastného podvedomia. Tvrdil, že ju predsa nemohol napísať, keď o nej sníval. Keď však bolo jasné, že pieseň nemá iného autora, The Beatles z nej spravili svoj hit. Pôvodný názov bol „Scrambled Eggs“, neskôr však bola premenovaná na „Yesterday“.

A o čom sa sníva vám?

Pozri aj: 11 mimoriadne zvláštnych vecí, ktoré sa vám môžu stať počas spánku

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov