Parafília je sexuálna príťažlivosť k objektu, ktorý bežne objektom príťažlivosti byť nezvykne.

Nemusí však ísť len o objekt, jedinec môže pociťovať príťažlivosť napríklad aj k špecifickej časti tela alebo k činnosti. Niektoré parafílie sú nebezpečné a nelegálne, ako napríklad pedofília, iné sú však úplne „neškodné“. Dôvod, prečo takéto parafílie vôbec vznikajú, nie je doteraz známy. Mnoho psychiatrov sa prikláňa k verzii, že parafílie majú svoje korene v detstve. Čo sa však asi stalo v detstve človeku, ktorého sexuálne priťahujú včely?

Článok pokračuje pod videom ↓

Dacryfília

Väčšina ľudí sa sĺz a plačúcich ľudí desí, dacryfilov však, naopak, priťahujú. Dokonca existujú dve kategórie takejto parafílie. Prvú skupinu ľudí slzy vzrušujú v prípade, ak sú známkou hlbokého emocionálneho rozrušenia. Ak je jedinec dominantný, vzrušuje ho, ak partnerovi ublíži tak, že sa rozplače. V prípade submisivity je to práve naopak. Druhá skupina dacryfilov je plačom a slzami vzrušená v prípade, ak ho môžu pozorovať, ale nie sú jeho príčinou. Táto skupina si však užíva aj poskytovanie útechy plačúcej osobe.

Spektrofília

Títo jedinci tvrdia, že dokážu mať sexuálny zážitok s duchmi a dušami. Tento zážitok pociťujú ako podobný, ako keď na tele cítite tlak tela druhej osoby. Podľa spektrofilov však sex s duchom nie je vždy len príjemnou skúsenosťou, údajne dokáže byť duch veľmi násilnícky. Styk s duchom sa však stáva čoraz populárnejšou záležitosťou a priznalo sa k nemu aj niekoľko celebrít.

unsplash.com

Akrotomofília

Skupinka ľudí, ktorým sa hovorí akrotomofilovia, je vzrušená pri pohľade na pahýľ človeka po amputácii. Istý prípad popisuje 47-ročného muža, ktorého parafília má korene skutočne v detstve. Bol tučným dieťaťom a myslel si, že amputovaná končatina by mu zabezpečila voľné hodiny telesnej výchovy. Po amputácii túžil napriek tomu, že ináč bol úplne zdravý. Neskôr predstieral, že má amputovanú nohu a čoskoro ho začali priťahovať ľudia s amputovanou končatinou. Žena so všetkými končatinami jednoducho nemala šancu. Zaujímavé však je, že osobnosť v tomto prípade nie je až natoľko podstatná, pretože jedincov zvyčajne priťahuje samotný pahýľ alebo jazvy po amputácii, nie človek ako celok.

Melissofília

Aj keď včely nie sú natoľko desivé ako napríklad osy, väčšina z nás má pred nimi rešpekt. Existuje však skupinka zoofilov, ktorí majú veľmi špecifickú orientáciu. Sexuálne ich priťahujú práve včely. Melissofilovia chytajú včely do fliaš a trasú nimi dovtedy, kým nie sú dezorientované. Následne si včely prikladajú na pohlavné orgány, čo väčšinou vedie k tomu, že včela jedinca uštipne, orgán napuchne a stáva sa oveľa citlivejším. Samotný štípanec však nie je podstatný, pre melissofila je dôležitý samotný fakt, že je do aktu zapojená včela. Nanešťastie, úbohá včela väčšinou neprežije.

unsplash.com

Knismofília

Niekto znáša šteklenie lepšie, niekto horšie a nie každý znesie, ak sa partner počas sexu smeje. Knismofilovia to však považujú za súčasť predohry. Dôležitý je pre nich fakt, že ak niekoho pošteklíte, prestane sa ovládať a vybuchne do smiechu. Aj keď to znie neškodne, táto parafília môže byť nebezpečná v prípade, ak je knismofil dominantný a zviazaného partnera šteklí napríklad perím dovtedy, kým sa úplne neprestane ovládať, alebo kým neomdlie.

Menofília

Niektorým mužom menštruácia neprekáža a dokážu sa s partnerkou milovať aj počas nej. Istá skupinka mužov však menštruujúce ženy doslova vyhľadáva a uprednostnia ženu, ktorá má práve svoje dni pred tou, ktorá ich nemá. Aj keď to znie zvláštne, muži s touto parafíliou sa často hrdia tým, že sú mužnejší ako iní, pretože ich priťahuje niečo, čo iných neraz odpudzuje.

Gerontofília

Gerontofilovia sú zvyčajne mladí ľudia, ktorí sú sexuálne priťahovaní staršími osobami. Pod pojmom staršia osoba sa rozumie človek, ktorý má viac ako 60 rokov. Istý prípad popisuje muža, ktorý sa v 24 rokoch oženil so ženou svojho veku a mali spolu 6 detí. Všetko bolo v poriadku až do dňa, kedy stretol staršiu ženu a pocítil k nej neprekonateľnú sexuálnu príťažlivosť. Vznikla z toho aférka a muž úplne stratil záujem nielen o svoju manželku, ale o všetky ženy nespadajúce do kategórie seniorov.

unsplash.com

Eproktofília

Väčšina ľudí by sa najradšej prepadla od hanby, ak im nečakane hlučne ujde plyn, pre eproktofila je to však ideálna romantika. V tomto prípade muž popisuje, ako bol už od mladosti fascinovaný nadúvaním a čím bol starší, tým viac rástol aj jeho záujem v tejto oblasti. V puberte zistil, že ak si partnerka pri ňom prdla, vzrušilo ho to. Muž tvrdí, že ho najviac vzrušuje kontrast, ak niečo také nevhodné urobí mimoriadne pekná žena. Medzi slávnych eproktofilov patril napríklad aj spisovateľ James Joyce. Čo viac si priať k príjemnému romantickému večeru.

Makrofília

Makrofilov zas priťahujú veľké bytosti, nie však čo sa výšky či váhy týka. Priťahuje ich predstava obrieho partnera. Najčastejšie ide o mužov, ktorých priťahuje predstava obrej ženy. Títo parafilici to však majú ťažké, keďže obryne väčšinou nestretnete len tak niekde v bare, musia si teda vystačiť s vlastnou fantáziou či obrázkami z internetu.

Emetofília

Ak niekomu príde zle, málokomu je príjemné ostať v blízkosti danej osoby a vidieť jej nestrávené raňajky. Nájdu sa však aj ľudia, ktorých to vyslovene vzrušuje. Táto parafília však nie je novinkou a prípady boli popísané už v 80. rokoch.

S akou najzvláštnejšou parafíliou ste sa doteraz stretli vy?

Pozri aj: Uistite sa, že ním netrpíte aj vy. Toto sú 3 symptómy fetišizmu, o ktorých by ste mali vedieť

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov