Psychológia je krásnou vedou, ktorá vám nielenže pomôže pochopiť seba a iných, ale rovnako tak vám pomôže aj žiť lepšie.

Tak, ako každou samostatnou vedou, aj psychológiou rezonuje hneď niekoľko zvučných mien, ktoré ju navždy zmenili. Títo skvelí psychológovia vniesli do psychológie poznatky, ktoré využívame dodnes. Zároveň však boli aj skvelými mysliteľmi, o čom vás presvedčí týchto 8 podnetných citátov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 “Ak to jediné, čo máte k dispozícii je kladivo, vo všetkom budete vidieť klinec.”

Abraham Maslow – americký psychológ, psychiater a filozof, zakladateľ humanistickej psychológie. Skúmal hierarchiu ľudských potrieb, ale rovnako sa venoval aj motivácii či sebarealizácii. Týmto citátom vyjadril, aké dôležité je na sebe pracovať a nenechať svoj “mentálny sval” zakrpatieť.

#2 “Jediní normálni ľudia sú tí, ktorých ešte nepoznáte dobre.”

Alfred Adler – rakúsky psychológ a psychiater, no zároveň i stúpenec a spolupracovník Sigmunda Freuda. Vypracoval koncepciu individuálnej psychológie, podľa ktorej je hlavnou hybnou silou vývoja ľudskej psychiky snaha o prekonanie pocitu menejcennosti. Daným citátom chcel vyjadriť, že nikto z nás nie je “normálny”, nakoľko každý z nás je úplne iný.

#3 “Vždy nasledujte svoje srdce, no nikdy si so sebou nezabudnite vziať aj svoj rozum.”

Ešte jedna múdrosť od Alfreda Adlera, ktorá snáď ani nepotrebuje ďalší komentár.

#4 “Spomenúť si na niečo je niekedy najlepším spôsobom, ako na to zabudnúť.”

Sigmund Freud – svetoznámy psychológ a génius, ktorého netreba nikomu predstavovať. Otec psychoanalýzy týmto výrokom vyjadril to, že potláčané spomienky (potláčané či už vedome alebo nevedome) nám vedia poriadne znepríjemňovať život. S emóciami je potrebné sa vyrovnať, nie sa ich snažiť vytesniť.

wikimedia.org

#5 “Sami sebou sa stávame prostredníctvom iných.”

Lev. S. Vygotsky – ruský psychológ, ktorý sa zaoberal všeobecnou, detskou, porovnávacou a klinickou psychológiou. Tvrdil, že je nesmierne dôležité ustrážiť si, akých ľudí si pustíme “k telu”, nakoľko práve oni nás formujú a jedine prostredníctvom nich dokážeme naplno vyjadriť svoju osobnosť.

#6 “Vždy, keď sa stretnú dvaja ľudia, prítomných je vlastne šesť ľudí. Obaja v sebe totiž ukrývajú až tri osoby- človeka, za akého sa považujú sami; človeka, ktorého vidí ten druhý a človeka, ktorým skutočne sú.”

William James – americký psychológ filozof, jeden z hlavných predstaviteľov a priekopníkov pragmatizmu. Tento jeho výrok je nesmierne nadčasový a platí dodnes.

#7 “Keď nemôžete zmeniť situáciu, zmeňte seba.”

Viktor Frankl – rakúsky neurológpsychiater židovského pôvodu, kvôli ktorému žiaľ musel niekoľko rokov svojho života stráviť v ukrutných podmienkach v koncentračných táboroch v Osvienčime, v Dachau a v Terezíne. Každý deň sa pozeral smrti do očí a keď sa z koncentračného tábora po oslobodení americkými oddielmi konečne dostal, dozvedel sa, že jeho manželka, otec, matka i brat v koncentračných táboroch zahynuli. Vtedy sa ponoril do svojich myšlienok a len za 9 dní napísal knihu, ktorá sa stala svetovým bestsellerom – Napriek všetkému povedať životu áno. Nejde o žiadnu plytkú motivačnú literatúru, ale o ohromne silný príbeh, ktorý vám určite odporúčame prečítať si.

wikimedia.org

#8 “Iba človek, ktorý verí v seba, dokáže veriť aj v iných.”

Erich Fromm – nemecko-americký psychoanalytik, sociológ a filozof, predstaviteľ neofreudizmu, ktorý sa zameriaval na človeka bojujúceho o slobodu a dôstojnosť. Hovoril, že všetko, čo hľadáme, najprv musíme nájsť v sebe.

Pozri aj: Radi analyzujete ľudí okolo seba? Toto je 10 znamení, že možno práve vy ste Freudom novej generácie

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov