Čo si myslíte o interpretácii snov?

A čo tak vysvetľovanie prítomných problémov ako následku traumy prežitej v detstve? Okrem toho, ak si radi myslíte, že za všetko môžu vaši rodičia, máte v sebe viac Freuda, ako ste si možno mysleli. Freud sa najviac preslávil teóriu psychoanalýzy a ak sa nájdete v nasledujúcich 10 znakoch, možno raz budete slávni aj vy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Predstavte si, že sa vám kamarátka zdôverí, že ju priťahuje jej starší nadriadený. Ak ste správnym nástupcom Freuda, zrejme si pomyslíte, že sa jej nikdy nepodarilo prekonať Elektrin komplex a v staršom šéfovi hľadá náhradu svojho otca. Ale nehovorte to nahlas, ináč sa už vaša kamarátka zrejme tak skoro o tajomstvá nepodelí.

Iste ste aj vy zažili niekoho, kto si neustále obhrýzal nechty. Freud by povedal, že dotyčná osoba sa zasekla v štádiu orálnej fixácie. Došlo k tomu zrejme preto, lebo tú osobu matka príliš skoro odstavila od prsníka. Ani toto však nehovorte nahlas. Nikto nechce, aby ste sa vyjadrovali k prsiam jeho/jej matky. V akomkoľvek zmysle.

pixabay.com

Predstavte si, že ste sa ocitli v podivnej situácii. Kamarátka sa vás snaží dať s niekým dokopy a na rande na slepo vám vybrala gitaristu, ktorý hrá v miestnej kapele. Príde vás vyzdvihnúť v nablýskanom športovom aute. Ako správnemu „Freudovi“ vám iste napadlo, že to všetko sú len falické objekty, pomocou ktorých si pán gitarista niečo kompenzuje. Ak na ďalšie rande s ním už netúžite ísť, povedzte to tentokrát nahlas.

Prerieknutia neprehliadnete ani omylom. Ak sa náhodou niekomu pošmykne jazyk, okamžite premýšľate, aký ukrytý význam to môže mať.

Všetci máme najmenej jedného priateľa, ktorý si rád vylieva pred inými srdce. Samozrejme, vy ste takmer vždy pripravení a ochotní pomôcť a poradiť. Ak vás náhodou dotyčná osoba pozve na rande, nevnímate to ako náhodu, vidíte prenos. Vy ste predsa nechceli city, len ste sa vžili do úlohy klienta a terapeuta.

Na firemnom večierku pozorným analytickým okom sledujete svojich kolegov. Jeden z nich sa k vám priblíži a povie vám vtip, na ktorom sa skvelo baví. Možno sa zasmejete, možno nie, no pomyslíte si, že superego konečne dovolilo egu prejaviť aj kúsok zmyslu pre humor.

unsplash.com

Hádam v každej triede sa nájde žiačka/žiak, ktorý tvrdí, že na nej/ňom učiteľ sedí a nenávidí ju/ho. Skúste vysloviť myšlienku, že v skutočnosti on/a nenávidí učiteľa, superego však takýto animálny prejav považuje za maximálne neprípustný, dochádza preto k projekcii, k známemu obrannému mechanizmu.

Možno aj vy poznáte niekoľko ľudí, čo majú na poličke snár a kedykoľvek si sen zapamätajú, vyberú sa ho „rozlúštiť“. Čo ak k vám príde vaša sestra a povie vám, že sa jej snívalo o tom, ako ju prenasleduje príšera? Do snára ani nepozriete, pretože viete, že vaša sestra má podvedomý strach a uniká pred niečím, čo ju trápi v realite.

Šéfky vedia byť niekedy poriadne nepríjemné, tá vaša je však ten najväčší puntičkár, akého poznáte, najmä čo sa týka jej vzhľadu. Ak sa chcete nechať vyhodiť, povedzte jej, že zrejme trpí komplexom inferiority a pokúša sa napraviť svoje nízke sebavedomie. Kontroluje iných ľudí, aby nadobudla pocit moci a zbavila sa pocitu vlastnej neschopnosti.

unsplash.com

Možno aj vy máte vo svojom okolí človeka, ktorý je doslova posadnutý poriadkom, čistotou a organizovanosťou. Ak vás začne príliš otravovať tým, že ste po sebe neumyli riady a nechali ste na zemi ponožku, povedzte dotyčnej osobe, že pôsobí, akoby sa zasekla v análnom štádiu psychosexuálneho vývoja. Okrem toho, rodičia ju zrejme na nočník začali učiť príliš skoro a boli veľmi prísni. Zrejme do vás tak skoro zapárať opäť nebude.

Koľkí z vás sa v tom Freudovi vidí? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Najkurióznejšie prípadové štúdie Sigmunda Freuda: Malý Hans

explorepsychology
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov