Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay

Hovorili ich rodičia aj vám?

Je samozrejmé, že každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie. Nie vždy to tak však vyzerá… Dokonalým príkladom je týchto 7 fráz, ktoré používajú rodičia často, a to bez toho, aby vedeli, ako veľmi ich deťom škodia…

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich prehľad priniesol portál Brightside.

#1 “Môžeš sa stať čím len chceš.”

V dnešnej, premotivovanej dobe je to síce veľmi častá lož, no nikto sa nemôže stať čím len chce. Na niektoré veci/povolania totiž jednoducho nemáme genetickú výbavu. Dôsledkom tohto klamu je potom to, že deti sú v neskoršom veku sklamané, keď sa nestanú profesionálnym futbalistom či špičkovým chirurgom. 

#2 Jednoducho to musíš spraviť/zvládnuť/dokázať.”

Týmto si rodičia zväčša kompenzujú to, čo sami nezvládli. Dieťa však nikdy nesmieme nútiť ísť nad jeho psychické či fyzické limity – inak by sa to mohlo negatívne prejaviť na jeho psychickom zdraví. 

#3 “Si presne ako tvoj otec/tvoja matka.”

Keď to používate v zmysle chválenia, je to úplne v poriadku. Ak však ide o nejaké karhanie alebo vyčítanie, určite je dobré odpustiť si to. Ponižujete tým nielen druhého rodiča, ale aj samotné dieťa. A nakoniec – ono si predsa rodiča nevybralo, vybrali ste mu ho vy…

Image by Tawny van Breda from Pixabay

#4 “Si najlepší. Nikto sa ti nevyrovná.”

Po svete chodia desaťtisíce detí, ktoré sa tomu vášmu vyrovnajú, a sú dokonca v danej oblasti lepšie. Toto dieťaťu nikdy nehovorte, lebo tým len podporujete jeho nezdravú súťaživosť a dokonca i nevraživosť či závisť. 

#5 “Neplač kvôli hlúpostiam.”

Dieťa má jednoducho iné priority ako my. Keď plače kvôli tomu, že sa mu nepáči farba jeho polievky, zbytočne sa nad tým nerozčuľujte a nehovorte mu, že ide o “hlúposť”. Myslite na to, že aj toto je len obdobie, ktoré prejde. 

#6 “Ukáž, ja to spravím.”

Keď budete dieťaťu so všetkým pomáhať, spravíte z neho nesamostatného jedinca, ktorý sa v živote skôr či neskôr úplne stratí. Veďte ho k samostatnosti čím skôr. Keď je to treba, pomôžte mu, no vždy ho pochváľte, keď niečo zvládne po prvýkrát samé. 

#7 “Nie, neplačem/my sa nehádame. Všetko je v poriadku.”

Keď pred dieťaťom budete zastierať rodinné či iné problémy, začne si myslieť, že negatívne pocity sú niečo, čo treba skrývať, a čo na verejnosť nepatrí. Takto však opäť len ohrozujete jeho psychické zdravie. Dieťa musí vidieť, že k životu patria (v zdravej miere) aj veci ako plač, hádka či smútok. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov