Záujem o filmy týkajúce sa psychologickej, či psychiatrickej tematiky v poslednom čase narastá. Ak ste aj vy fanúšikom takýchto filmov, jednoznačne by ste mali vidieť aj Prelet nad kukučím hniezdom.

Pôvodný názov filmu znie One Flew Over Cuckoos Nest a predlohou pre túto klasiku z roku 1975 bol román Kena Keseyho s názvom Bol som dlho preč. Režírovania sa ujal Miloš Forman a hlavnú postavu McMurphyho stvárnil Jack Nicholson. Vedeli ste však, že pôvodne mal hrať hlavnú postavu Gene Hackman, ale uvažovalo sa aj o Marlonovi Brandovi?

Článok pokračuje pod videom ↓

Na úvod v skratke pripomenieme dej. Randle Patrick McMurphy je kriminálnik, ktorý sa opäť raz dostal do problémov. Je obvinený zo sexuálneho zneužitia a násilného prepadnutia. Aby sa vyhol väzeniu, putuje do psychiatrickej liečebne. Ďalšou z ústredných postáv je vrchná sestra Mildred Ratched, ktorá vládne despotickou rukou. McMurphy a ostatní obyvatelia ústavu sa spoja, aby rebéliou bojovali s touto sadistickou osobou. Film zožal nemalé úspechy a získal niekoľko ocenení.

Vedeli ste, že…

#1: Film sa nakrúcal v Štátnej psychiatrickej nemocnici v Oregone. Počas nakrúcania jeden z členov štábu zabudol zavrieť okno na druhom poschodí, čo využil jeden zo skutočných pacientov, preliezol cez mreže, z okna vypadol a poranil sa. Nasledujúci deň sa v novinách objavil článok s názvom Odlet z kukučieho hniezda.


#2: Autorovi románu, podľa ktorého bol film natočený, sa natoľko nepáčilo filmové spracovanie, že sa zaprisahal, že si nikdy nepozrie celý film. Dokonca chcel zažalovať producenta. O niekoľko rokov neskôr, keď náhodne doma prepínal kanály, natrafil na film, ktorý mu prišiel zaujímavý. Po niekoľkých minútach si uvedomil, že je to práve Prelet nad kukučím hniezdom.

heddels.com

#3: Mnoho hercov sa držalo svojej role blázna, aj keď už boli kamery vypnuté. Viete si predstaviť tie prestávky?


#4: Vo Švédsku sa tento film hrával v kinách celých dvanásť rokov, medzi rokmi 1975 až 1987. Tento rekord doteraz nebol prekonaný žiadnym iným filmom.

#5: Väčšina významných štúdií tento film odmietla, pretože trvalo príliš dlho, kým sa film natočil. Môžu ľutovať.


#6: V čase natáčania bol herec Danny DeVito natoľko nešťastný z toho, že je ďaleko od svojej budúcej manželky, že si „vytvoril“ imaginárneho priateľa, s ktorým sa počas nocí rozprával. Začal sa však báť, že stráca zdravý rozum. Lekár ho uistil, že pokiaľ je schopný rozoznať, že jeho priateľ je fiktívny, všetko je v poriadku.

imbd.com

#7: V roku 2007 vyhlásil Americký filmový inštitút film Prelet nad kukučím hniezdom za 33. najlepší film všetkých čias.


#8: Herci občas boli v zábere kamier, aj keď o tom práve nevedeli. Miloš Forman chcel zachytiť čo najviac „skutočných momentov“.


#9: Luise Fletcherová, ktorá hrala sadistickú vrchnú sestru Mildred Ratched, bola taká rozrušená z postavy, ktorú musela zahrať, že ešte roky po dokončení filmu nebola schopná si ho pozrieť.

theredlist.com

#10: Lekár pracujúci v nemocnici, kde sa film nakrúcal, hral úlohu Dr. Spiveyho. Zabezpečil, aby sa súčasťou štábu stalo aj 89 skutočných pacientov psychiatrie. Mali funkciu asistentov a dostávali menšie role.


#11: Všetci herci, ktorí hrali psychiatrických pacientov, po celý čas nakrúcania prespávali na psychiatrickom oddelení, aby sa lepšie vedeli stotožniť s tým, aké je to byť hospitalizovaný.


#12: Jeden z hercov, Sydney Lassick (Cheswick) sa natoľko zžil s postavou, ktorú hral, že si štáb začal robiť starosti o jeho duševné zdravie. Pre prípad, že by skutočne stratil kontakt s realitou, bol vždy po ruke tím lekárov. Počas jednej zo scén sa prestal ovládať a museli ho odviesť preč.

theredlist.com

Ako zaznelo vo filme: „Myslíte si, že ste nejakí blázni? Nie! Vy nie ste blázni! Aspoň nie väčší, než tí, čo si chodia vonku voľne po uliciach.“  Tiež ste dostali neskutočnú chuť pozrieť si Prelet nad kukučím hniezdom po tisíci krát? A ak ste ho náhodou ešte nevideli, je najvyšší čas to napraviť.

Pozri aj: 10 FILMOV O DUŠEVNÝCH PORUCHÁCH, KTORÉ VÁS ZAVEDÚ DO NAJTEMNEJŠÍCH ZÁKUTÍ ĽUDSKEJ MYSLE

psych.sk (Petra Sušaninová), imdb
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov