Foto: Photo by Vinicius Amano on Unsplash

Táto vlastnosť už sama o sebe nie je práve najpríjemnejšou.

Nový výskum však dokázal, že v spojení s nadmernou konzumáciou alkoholu a následnou “opicou” je hotovou katastrofou. Ak ju máte aj vy, v nasledovných zisteniach sa s veľkou pravdepodobnosťou nájdete. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo si myslíte, ktorá z ľudských vlastností dokáže opicu spraviť ešte horšou? Pravda je taká, že je to hanblivosť. Ako totiž dokázal najnovší výskum, opicu znášajú najhoršie práve ľudia, ktorí sú veľmi hanbliví.

Dôvodom je fakt, že k nepríjemným fyzickým príznakom, akými sú bolesť hlavy, sucho v ústach, nevoľnosť či bolesť brucha sa u nich pridávajú aj ťažkosti psychického charakteru. Hanbliví ľudia totiž “deň po” pociťujú obrovskú hanbu, v dôsledku čoho vznikajú pocity úzkosti, ktoré však fyzické ťažkosti ešte znásobujú. Osoba sa tak dostáva do začarovaného kruhu, a opica sa pre ňu stáva absolútne neznesiteľným utrpením.

Anglický jazyk má na tento stav priam dokonalý výraz, a to síce hangxiety. Ten vznikol kombináciou slov opica (hangover) a úzkosť (anxiety). 

pixabay.com

Autorka štúdie, profesorka Celia Morgan, sa vyjadrila nasledovne: “Je to zaujímavé, pretože hanbliví ľudia v spoločnosti zvyčajne pijú preto, aby sa hanblivosti zbavili. Vo väčšine prípadov však netušia, že na druhý deň bude všetko len horšie.”

Profesorka zároveň dodáva, že najdôležitejšie je naučiť sa akceptovať svoju osobnosť. Ak ste priveľmi hanbliví alebo ak sa radíte k introvertom, musíte vedieť, že vaše správanie je jednoducho úplne v poriadku. Nemá zmysel snažiť sa ho ovplyvniť alkoholom, a to za cenu vašej psychickej nepohody, ktorá by sa dostavila na ďalší deň. Buďte hlavne sami sebou. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov