Ak aj vy patríte k introvertom, zrejme ste už zažili dni, kedy ste potrebovali pokoj od všetkého a od všetkých.

Iste je vám známy fakt, že introverti radi trávia čas osamote, prípadne v malej skupinke ľudí, ktorým dôverujú. Neznamená to, že taký človek je asociál, len si radšej dobíja baterky osamote. Keď na to nie je príležitosť, môže poľahky dôjsť k presýteniu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno sa už aj vám stalo, že ste sa na večierku dobre bavili, po čase ste sa však z toho hluku jednoducho potrebovali utiahnuť na nejaké pokojnejšie miestečko. Ak ste introvertom, je to spôsobené rozdielnosťami v mozgu. Už pred časom totiž výskumy dokázali, že mozog introverta a extroverta je stavaný ináč.

Extrovertov mozog zvláda omnoho väčšie dávky dopamínu a potrebuje neustálu stimuláciu. Mozog introverta nie je nastavený na veľké dávky dopamínu, sociálna interakcia ho preto vyčerpá o niečo skôr.

unsplash.com

Okrem toho, extroverti sa k rôznym situáciám stavajú skôr objektívne, kým introvert sa zameriava na rôzne detaily, všíma si takmer každý svoj krok, analyzuje svoje nedostatky a pri rozhovoroch s inými neraz siaha po informáciách do dlhodobej pamäte, aby rozhovor neostal povrchný. Toto všetko si vyžaduje istú dávku mentálnej energie a ak sa jej limity prekročia, dochádza k presýteniu a vzniká stav – tzv. introvertská opica. 

To však nemusí byť vyslovené zlé. Znamená to, že človek sa na istý čas potrebuje stiahnuť a stráviť čas pri dobrej knižke, pri filme alebo nejakom koníčku. Psychológovia sa zhodujú v tom, že čas, ktorý strávime osamote je ideálny na to, aby sme lepšie spoznali sami seba a venovali sa sebarozvoju. Ak sa naučíme byť spokojní s tým, kto sme a akí sme, veľmi rýchlo naštartujeme vlastný osobnostný rast.

Okrem toho, čas strávený sebareflexiou nám umožní zvážiť, čo všetko sme doteraz dosiahli a čo by sme ešte dosiahnuť chceli. Extroverti neraz na sebareflexiu príliš veľa času nemajú a neuvedomujú si do takej miery svoje ciele a už dosiahnuté úspechy.

unsplash.com

Venovanie sa koníčkom však nie je jediným spôsobom, ako sa s presýtením, teda s introvertskou opicou vyrovnať. Perpetua Neo hovorí, že introverti po presýtení neraz trávia viac času spánkom, ako zvyčajne. Ani to však nie je považované za „škodlivé“, vzhľadom na to, že počas spánku dochádza k tzv. myšlienkovej detoxikácii. Usporadúvajú a upevňujú sa spomienky a informácie, ktoré si potrebujeme uchovať a selektujú sa tie informácie, ktoré pre nás viac nie sú potrebné. Vďaka tomu dostáva neskôr značný priestor kreativita.

Stáva sa aj vám, že ste po interakcii s ľuďmi vyčerpaní? Nerobte si s tým starosti. Jednoducho venujte čas svojim koníčkom a dobite si baterky.

Pozri aj: Chcete vidieť, ako vyzerá raj pre všetkých introvertov či ľudí milujúcich samotu? Presne takto

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov