Foto: Photo by VINICIUS COSTA from Pexels

Mať (zdravú) sebaúctu nie je vôbec na škodu.

Stále žijeme v spoločnosti, kedy je sebaúcta braná skôr ako hendikep. Ľudia, ktorí ju majú, sú často označovaní za namyslených, príliš hrdých či chladných. Druhí by totiž veľakrát boli najradšej, keby ste sa im rozdali úplne celí — bez ohľadu na vlastné pocity či na svoje mentálne zdravie. Zdravá sebaúcta je však presne to, čo musíte mať, aby ste niečo dosiahli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nie ste si istí, či ju máte? Pomôže vám to zistiť táto štúdia, v ktorej sa vedci zamerali na to, aká vlastnosť je u ľudí so sebaúctou najčastejšia.

Pravdepodobne vás to ani príliš neprekvapí, no je to ochota bojovať so svojimi negatívnymi emóciami. Či už hudbou, cvičením alebo jednoducho len pohodovým večerom pri nejakom filme — ľudia s vysokou sebaúctou vedia, ako poraziť smútok či úzkosť. 

Naopak, ako dokázal výskum, ľudia s nízkou sebaúctou zvyknú svoj smútok jednoducho len akceptovať a nie sú motivovaní akokoľvek s ním bojovať. 

Foto: Photo by Bianca from Pexels

Ako dodáva Dr. Jonathon Brown, jeden z autorov štúdie: “Mnohí ľudia s nízkou sebaúctou veria, že smútok je jednoducho súčasťou ich života, preto sa ho nijakým spôsobom nepoúšajú zbaviť.”

Tak napríklad, výskum zistil aj to, že v zlej nálade siahlo po pozeraní nejakej komédie 47 % ľudí s nízkou sebaúctou, zatiaľčo u ľudí s vysokou sebaúctou to bolo až 75 % ľudí. 

Dr. Jonathon Brown však poukazuje tiež na to, že ani u ľudí s nízkou sebaúctou to nie je stratené: “Jednoducho sa musíte naučiť, že sa budete cítiť lepšie, keď svoj smútok nebudete len pasívne akceptovať. Pripomínajte si, že vždy s ním môžete niečo spraviť.”

Smútok síce je prirodzenou súčasťou nášho života, no nezabúdajte, že je len na vás, ako naň budete reagovať. A keď sa ho pokúsite poraziť, uvidíte, že porastie nielen vaša nálada, ale i vaša sebaúcta. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov