Výskumu, ktorý toto tvrdenie potvrdil, sa zúčastnilo 30 000 ľudí.

Ide o vlastnosť, ktorá nám vie život poriadne znepríjemniť. Ako sa však ukázalo, jej následky môžu byť ešte ďaleko rozsiahlejšie, než sme si doposiaľ mysleli. Ak totiž túto povahovú črtu máte, šanca, že budete v budúcnosti trpieť demenciou, je oveľa vyššia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak by ste sa charakterizovali ako osoba, ktorú často trápia úzkostné myšlienky, zbystrite pozornosť. Výskum, ktorého sa zúčastnilo až 30 000 respondentov totiž dokázal, že patríte medzi ľudí, ktorých ohrozuje demencia viac, než iných.

Vedci vysvetľujú toto zistenie tak, že úzkosť je prirodzene spätá s neprimerane vysokou úrovňou prežívaného stresu. Ten má však za následok urýchlenie starnutia mozgu, čo spôsobuje oslabovanie kognitívnych schopností. Tieto procesy tak môžu viesť k prepuknutiu demencie už v relatívne skorom veku.

pexels.com

Mimoriadne ostražití by pritom mali byť aj ľudia trpiaci depresiou. Ako rovnaký výskum dokázal, riziko, že sa u nich v budúcnosti objaví demencia, je až dvojnásobne vyššie.

Ako sa teda ukázalo, skvelou prevenciou voči demencii je prevencia voči úzkosti a depresii. V prvom rade je potrebné tieto ochorenia nepodceňovať a v prípade aj toho najmenšieho podozrenia, že nimi trpíte, navštíviť odborníka. Ideálnym prípadom je však samozrejme týmto ochoreniam predchádzať, i keď, prirodzene ide o vec, ktorá sa ľahšie hovorí, než dodržiava.

Pozri aj: Výnimočne talentovaný slovenský grafik premietol názvy 20 psychických problémov a ochorení do typografie. Jeho kreativita vás uchváti

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov