Už sme sa venovali téme emocionálneho vyhorenia. Väčšina z nás zažila pocit, kedy je náročné vôbec vstať z postele, nie to ešte odbehnúť maratón celého dňa.

Často si však ani neuvedomujeme, koľko rôznych faktorov môže prispieť k tomu, že sa cítime úplne vyčerpaní a bez energie. Nehovoríme však o anémii, nedostatku vitamínov, kvalitného spánku, či vyčerpaní po maratóne. Nehovoríme o fyzických príčinách vyčerpania, ale o vyčerpaní, pri ktorom ležíte na posteli s ťažkými končatinami a máte pocit, že v celej vašej bytosti nie je dostatok energie na to, aby ste pohli čo i len jediným svalom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Máte energiu na bode mrazu? Možno za to môžu práve nasledujúce dôvody.

Nespokojnosť s prácou

Máte pocit, že nazbierať dostatok energie na to, aby ste podali adekvátny pracovný výkon je takmer nemožné? A keď už sa do práce aj dostanete, prichytíte sa, že sa na úlohy len bezmocne prizeráte a máte pocit, že je to nad vaše sily? To sú jasné znamenia, že je čas porozhliadnuť sa po novej práci.

Ak nie ste vo svojej práci spokojní, môžu nastúpiť pocity depresie, záchvaty paniky, pocit, že je toho priveľa a neuveriteľné vyčerpanie. Nie je to však únava, ale slabosť pochádzajúca z hĺbky duše, ktorá sťažuje vykonávanie aj tých najjednoduchších úloh. Je to ako keby z vás niekto vysal všetku vôľu a radosť zo života a nepomôže vám liter kávy ani žiaden iný stimulant.

pexels.com

Práca, ktorá vás nebaví, je ako otroctvo. Donúti vás zamyslieť sa nad tým, či skutočne máte žiť desiatky rokov na tejto planéte len preto, aby ste vykonávali otročinu, o ktorú nemáte ani najmenší záujem. Postupne, pomaly, deň po dni, je to horšie a horšie.

Vždy však existuje spôsob, ako to zmeniť. Aj keď máte pocit, že to možné nie je, chce to len istý čas plánovania a odvahy. Akonáhle sa rozhodnete, že pôjdete za svojím snom a vytýčite si cieľ, uvidíte, že šťastie sa pomaly, postupne vráti spolu s energiou.

Nezdravé vzťahy

Mnoho ľudí ostáva vo vzťahu len preto lebo je to pohodlné, alebo sa o tom aspoň sami presviedčajú. Ak ste vo vzťahu, ktorý z akýchkoľvek dôvodov nefunguje, je to poriadna drina. Človek by najradšej prespal väčšinu dňa alebo radšej bol chvíľku sám, než by čokoľvek robil s partnerom.

A netýka sa to len intímnych vzťahov, aj spolubývajúci môže byť „psychickým upírom“. Ale aj člen rodiny. Len preto, že s niekým zdieľate DNA, neznamená to, že si s ním budete automaticky vychádzať. Tráviť čas s takýmito ľuďmi je nesmierne vyčerpávajúce.

pexels.com

Snaha všetkým vyhovieť

Jedným z najväčších „odsávačov“ energie je snaha uspokojiť každého okolo nás, aj keď tým škodíme sebe. Často sa to stáva napríklad vo vzťahoch, kde jeden z partnerov je narcis a ten druhý je príliš empatický.

Snažíme sa, aby nás ľudia mali radi a schvaľovali naše činy. Často preto konáme tak, ako sa od nás očakáva. Neraz je to však len maska, hráme sa na niečo, čím v skutočnosti nie sme. Navyše, ak je niekto úzkostný, bude hrať toto divadielko veľmi dlho, napriek tomu, že bude nenávidieť každú jeho sekundu.

Aj herci medzi predstaveniami potrebujú prestávky, aby si dobili baterky. A tí, čo sa snažia, aby boli všetci naokolo šťastní za akúkoľvek cenu, sú taktiež hercami, 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Perfekcionizmus

Často sa perfekcionista stáva sám sebe najväčším nepriateľom. Snahou dotiahnuť všetko do dokonalosti trávi omnoho viac času, než je potrebné, čím si zbytočne spôsobuje úzkosť.

Perfekcionizmus ide často ruka v ruke so snahou všetkým vyhovieť. Jedinec často verí, že to je jediný spôsob, ako si získať lásku, rešpekt a náklonnosť iných. Dokonalosť však neexistuje a snaha dosiahnuť ju spôsobí oveľa viac škody ako úžitku.

pexels.com

Toxickí ľudia

Ľudia, ktorí si riešia problémy na úkor vašej pohody spôsobujú, že aj hodina v ich prítomnosti vás dokonale zbaví energie. Ako takého človeka spoznáte? Keď vám napíše správu, že sa chce stretnúť, máte chuť skrútiť sa do klbka a zomrieť.

Možno si poviete, že to zvládnete a s povzdychom sa vyzbrojíte na čokoľvek, čo príde, aj keď si v duchu prajete, aby vám dotyčná osoba jednoducho dala pokoj.

Aký život chcete v skutočnosti viesť? Buďte k sebe úprimní a urobte zmeny, ktoré k tomu potrebujete.

Pozri aj: Zatočte s únavou a osvojte si týchto 10 zvykov, ktoré navrhuje Dalajláma. Vaša energia závratne porastie

aconsciousrethink
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov