Foto: Photo by Olya Kobruseva from Pexels

Spať na zemi neznie ako niečo lákavé.

Poznáte niekoho, kto dobrovoľne nespí na svojej mäkkej posteli? Zrejme nie. V japonskej kultúre je to však niečo úplne bežné – a to nielen kvôli tradícii či kvôli nedostatku miesta v bytoch. Spanie na zemi má nielen svoje čaro, ale aj nesporné výhody. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Brightside napísal hneď o 5 z nich. Možno aj vás presvedčia k tomu, aby ste si takéto spanie skúsili aspoň 1-2x do týždňa. 

#1 Uľaví sa vám od bolesti chrbta

Spánok na mäkkej posteli je síce pohodlný, čudovali by ste sa však, koľko ľudí má doma zlý matrac. V posteli trávime denne niekoľko hodín, čo potom môže následne viesť k vzniku bolestí chrbtice, alebo k ich zhoršeniu (ak vás už trápia, napríklad kvôli sedavému zamestnaniu). Spánok na úplne rovnej zemi však zaručí, že váš chrbát bude počas noci v optimálnej polohe, čo môže vašim problémom s chrbticou značne pomôcť. 

#2 Zlepší sa vaše držanie tela

Keď si počas ležania na zemi zvyknete na to, že vaša chrbtica je vyrovnaná, podvedome sa zlepší aj vaše držanie tela počas dňa. Výhodou toho je aj fakt, že ak sa zlepší vaše držanie tela, prirodzene začnú miznúť aj nepríjemné bolesti nielen chrbta, ale aj krku. 

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

#3 Zlepší sa cirkulácia vašej krvi

Trápia vás kŕčové žily alebo tŕpnutie končatín? Aj v tomto prípade vám môže pomôcť práve spánok na zemi. Ide o to, že vaša váha sa pri ňom rozdelí rovnomerne po celom tele, a zmiznú tak aj problémy so zhoršením cirkulácie krvi. 

#4 Nebudete mať problém so vstávaním

Tiež vás trápi, že po zazvonení budíka ešte radi vylihujete vo svojej mäkkej, teplej posteli? Ak budete spať na zemi, tento problém mať určite nebudete. Spánok na zemi je kvalitný a budete sa cítiť oddýchnuto, no určite nebudete mať chuť ležať na tvrdej zemi ešte ďalšiu hodinu. 

#5 Ušetríte nemalé peniaze

A v neposlednom rade – ušetríte nemalé peniaze. Naozaj kvalitný matrac vás totiž môže vyjsť poriadne draho, rovnako aj samotná posteľ. Ak sa však rozhodnete spávať buď len na zemi, alebo to aspoň striedať, tieto peniaze jednoducho ušetríte. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov