Foto: pexels.com

Aký je váš názor?

Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí sú sklamaní láskou, alebo v ňu (už) jednoducho neveria, výsledky tohto výskumu vás pravdepodobne potešia. Naopak, ak ste čerstvo zamilovaní a v lásku stále veríte, je možné, že zostanete poriadne pobúrení. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Počuli ste už o hrabošoch prériových? Zvláštna otázka na začiatok tejto témy, to áno, no súvislosti čoskoro pochopíte. Na začiatok si povedzme, že tieto zvieratká sú veľmi jedinečné a v jednej veci pred ostatnými cicavcami maximálne vynikajú. Patria totiž k jednému z najvernejších živočíšnych druhov.

Ako hovorí psychologička Abby Marsh z Georgetownskej univerzity: “Prériové hraboše sú tak monogamné, že sa spárujú ihneď po párení. V porovnaní s inými cicavcami tak samčekovia ihneď nezmiznú.” (môžeme len hádať, kam tým Abby Marsh mierila).

Vedcom to samozrejme nedalo, a preto sa rozhodli, že mozgy týchto hrabošov dôkladne preskúmajú. Zaujímavým objavom bolo, že v oblasti “nucleus accumbens“ (ktorá je v mozgu zároveň centrom odmien) objavili skutočne husté oxytocínové receptory.

Ako už určite viete, aj láska je (z veľkej časti) len chemickým procesom, v rámci ktorého sú presne tieto receptory zaplavované nielen oxytocínom, ale aj dopamínom. V dôsledku toho máme v štádiu čerstvej zaľúbenosti pocit eufórie a presvedčenia, že toto je tá pravá/ten pravý.

pexels.com

Vedci sa však väčšinou riadia rozumom a nie citmi, preto neverili tomu, že tento chemický proces sa nedá “oklamať”. Hrabošom preto podávali špeciálne “drogy”, ktoré odstavili ich oxytocínové receptory. Výsledok? Vskutku fascinujúci. Hraboše zrazu stratili záujem o vytváranie párových väzieb a rovnako tak sa stratil aj ich cit pre monogamiu. 

Psychologička Abby Marsh tvrdí, že štruktúra mozgu nás, ľudí, je veľmi podobná a fungujeme na podobnom princípe: “Ak v nás niekto vzbudí romantické pocity, stane sa aj príčinou zvýšenej tvorby oxytocínu a dopamínu v našom tele. Ak by sa tak nestalo, jednoducho sa nezaľúbime.”

Práve tieto zaujímavé zistenia vyzerajú ako dôkaz toho, že lásku ako cit je skutočne možné spochybniť. Pravdepodobne totiž môže ísť len o veľmi silnú chemickú reakciu, voči ktorej sa nedokážeme brániť. Skúste si na to pri ďalšom sklamaní láskou spomenúť, možno vám to aspoň trochu pomôže. 

vice
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov