Foto: pixabay.com

Čo sa klebetenia týka, je opradené mnohými stereotypmi.

Napríklad sa hovorí, že ženy klebetia viac ako muži, že klebetné sú najmä staršie dámy, a to hlavne tie žijúce na vidieku. Stereotypy však nemusia vždy zodpovedať pravde a je najvyšší čas ozrejmiť si, ako to s tými klebetami v skutočnosti je.

Článok pokračuje pod videom ↓

Klebetí sa všade

Kamkoľvek sa pozriete, všade niekto hovorí o iných kolegoch, nadriadených či o celkom neznámych ľuďoch a obzerá sa pritom ponad plece, či to náhodou nezačuje tá nesprávna osoba. Automaticky predpokladáme, že klebety sú zlé a zákerné. Viete však, že to tak vôbec nemusí byť? A vedeli ste, že klebetenie nie je len výsadou žien?

Kto klebetí viac?

Vedci z Kalifornskej univerzity sa rozhodli, že sa klebeteniu prizrú trochu lepšie a ich zistenia sú vskutku zaujímavé. Prieskum ukázal, že väčšina ľudí si myslí, že klebetia najmä ženy, že ľudia šíriaci klebety sú nemorálni a zvyčajne patria do nižšej sociálnej vrstvy. Ide však o stereotypy. Výskum, v rámci ktorého vedci načúvali, o čom účastníci hovoria počas svojho bežného dňa, ukázal, že muži sa klebeteniu oddávajú rovnako často ako ženy.

Foto: pixabay

Nechceme iným zle

Zaujímavé je aj zistenie, že častejšie klebetia extroverti. Okrem toho, ženy zvyčajne klebetia neutrálne, kým muži si radi podpichnú a mladí ľudia zvyčajne šíria negatívne klebety viac ako starší občania. Keď to zhrnieme, ženy viac klebetia neutrálne, pokiaľ však ide o šírenie negatívnych alebo pozitívnych klebiet, ženy a muži sú na tom zhruba rovnako. Vo všeobecnosti teda klebetníci nie sú až takí zlí a nemorálni, ako mnohí predpokladajú.

Koľko času klebetíme

Ľudia chcú byť jednoducho v kontakte, rozprávať sa s inými a zdieľať informácie, pri klebetení teda zvyčajne nejde vyslovene o to, aby sme niekomu uškodili (čo je celkom dobrá správa vzhľadom na to, koľko času klebeteniu venujeme). Prieskum ukázal, že denne hovoríme s niekým o niekom až 52 minút. Zrak vás neklame, ozaj takmer hodinu denne s kolegami či kamarátmi riešime, prečo Dárius už druhý deň po sebe mešká do práce a či sa Klára naozaj obzerá po manažérskom poste.

Foto: pixabay

Klebeta ako podnet

Ak sa teda najbližšie prejdete po kancelárii a zistíte, že kolegovi sa rozprávajú pri káve, paranoju môžete hodiť za hlavu. Pravdepodobne sa nerozprávajú o vás a nešíria informácie, ktoré sú životne dôležité. Okrem toho, klebety majú aj svetlé stránky. Samozrejme, nikoho nepoteší, keď sa o sebe dozvie niečo nepekné, je to však podnet a je len na nás, ako naň zareagujeme. Môžeme sa snažiť na sebe zapracovať alebo ostať pri hundraní na to, prečo sa do nás niekto púšťa.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov