Ak by ste ľuďom povedali, aby si vybrali svojho obľúbeného filmového zloducha, Joker by sa celkom určite umiestnil na popredných priečkach.

Pútavý nie je len jeho výzor, ale aj osobnostné vlastnosti. Nie je to len obyčajný zloduch, ale brilantná, extrémne inteligentná postava, ktorej skutky sú starostlivo vopred naplánované a majú svoju logiku. K tomu, aby bol Joker tak vierohodne stvárnený, musí byť herec nesmierne talentovaný a zručný.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mnohí z vás zrejme budú súhlasiť s názorom, že herecký výkon a oddanosť úlohe Heatha Ledgera len tak ľahko niekto neprekoná. Aj tieto fascinujúce fakty by ste o ňom v úlohe Jokera mali vedieť.

Heath si takmer zahral Batmana

Predtým, než rolu Batmana dostal Christian Bale, sa uvažovalo o tom, že ho bude hrať práve Heath Ledger. Nolan si to však rozmyslel a povedal si, že Ledger sa lepšie hodí na úlohu Jokera. Dobre urobil. Práve to mu totiž zaistilo Oscara.

Gepostet von Heath ledger as joker am Sonntag, 30. August 2015

Joker vydesil Michaela Canea na smrť

Michael Cane, Ledgerov kolega, bol natoľko očarený a zmätený, keď prvýkrát videl Jokera v make-upe vo výťahovej scéne, že úplne zabudol svoj text. Aj Maggie Gyllenhaal sa vyjadrila, že sa Jokera tak bála, že Ledgera na scéne nemohla ani vidieť.

Oscar za zloducha

Na 81. udeľovaní Oscarov si vyslúžil Temný rytier až 8 nominácií na ocenenia. Ledger dostal ocenenie posmrtne, čo z neho robí prvého a jediného herca, ktorý bol ocenený za film so superhrdinom.

Izolácia

Heath sa skutočne snažil dostať do hlavy svojej postavy a aj sa mu to podarilo. Ako? Na dlhých 43 dní sa zavrel v hotelovej izbe. Samota a izolácia od okolitého sveta mu pomohli stvárniť Jokerove šialenstvo a temné črty skutočne majstrovsky.

Inšpirácia Alexom DeLarge

Alex DeLarge stvárnil hlavnú postavu v ikonickom filme Mechanický pomaranč. Práve ten inšpiroval pohyby a gestá Jokera. Čiastočne mu ako inšpirácia poslúžil aj Sid Vicious.

Gepostet von Tras la Cámara am Mittwoch, 9. November 2016

Požiadal Christiana Balea, aby ho skutočne udrel

Heath bol ocenený za to, ako realisticky postavu stvárnil, niekedy však zašiel priďaleko. V scéne, kde Batman Jokera vypočúva, Ledger Christiana požiadal, aby ho udrel najtvrdšie, ako dokáže, aby scéna vyzerala naozaj realisticky.

Bizarný denník

Aby mal neustále na pamäti spôsob Jokerovho myslenia a jeho osobnostné črty, zapisoval si do denníka náhodné myšlienky, ktoré by považoval za vtipné a každú tragickú udalosť, ktorá sa v tom čase udiala. Denník je pripomienkou toho, ako vážne Heath svoju úlohu bral.

Šialenec alebo génius?

Dlho sa debatuje o tom, či je Joker šialenec alebo úplný génius. Všetko, čo urobil, bolo strategicky premyslené a naplánované, bez akýchkoľvek nelogických miest. Na šialenstve a brilantnosti mu pridáva aj spôsob, akým ho Ledger stvárnil.

Gepostet von Heath ledger as joker am Montag, 20. Juli 2015

Improvizácia

Vo filmoch sa dobrá improvizácia len tak často nevidí, Ledger však v Temnom rytierovi improvizoval naozaj často. Pridával nové dialógy, výrazy a pohyby, ktoré v scenári neboli. Jedna z improvizovaných scén sa odohrala vo väzenskej cele, keď Joker začal tlieskať, keď sa dozvedel, že Gordona (Garyho Oldmana) povýšili. Scéna nebola plánovaná, Nolan sa však rozhodol, že ju vo filme nechá.

Vlastný make-up

Ledger sa rozhodol, že si vytvorí vlastný make-up za pomoci pomôcok, ktoré si kúpil v lekárni. Chcel stvárniť výzor, ktorý by podľa neho Jokerovi dokonale sedel, a to výzor človeka, ktorý používa lacný a zlý make-up. Režisér jeho výzor schválil, maskéri to však nemali ľahké, keď ho chceli napodobniť pri každom natáčaní.

Na scéne

Čo na ňom jeho kolegovia obdivovali bolo, že sa úlohy vedel zhostiť veľmi ľahko. Chvíľu bol Jokerom, chvíľu Heathom. Občas, keď mal prestávku počas natáčania, vozil sa na skateboarde, čo vedelo byť skutočne desivé.

Gepostet von Heath ledger as joker am Sonntag, 30. August 2015

Glasgowský úsmev

Glasgowský úsmev bol pre Jokera príznačný. Ide o odkaz na Škótsky gang, ktorý takýmto spôsobom jazvil svojich nepriateľov. Nuž, uistili sa, že si ich nepriatelia zapamätajú naozaj dobre.

Improvizovaná explózia

V tejto scéne mal Ledger v rukách spúšťač, bolo teda na ňom, aby rozhodol, kedy nastane explózia. Došlo však k technickej chybe a explózia nenastala hneď, ale oneskorene. Ledgerova reakcia na nečakanú situáciu sa režisérovi natoľko zapáčila, že sa ju rozhodol vo filme nechať.

Originálna maska

V scéne, kde došlo k vykradnutiu banky, má na sebe Joker masku. Tá nebola zvolená náhodne. Bola to maska Cesara Romera, prvého herca, ktorý hral Jokera v Batman TV show v roku 1960.

Gepostet von Heath ledger as joker am Donnerstag, 12. Februar 2015

Jeho smrť zasiahla každého

Mnoho ľudí je presvedčených, že Heath Ledger bol posadnutý postavou Jokera, čo malo zásadný vplyv na jeho depresiu. Zomrel, kým Nolan upravoval film. Nolan sa rozhodol, že s filmom neskoncuje, ale na počesť Ledgera ho dokončí. Počas premiéry filmu Temný rytier sa vyjadril: „Každý deň ho počas úprav vidím, študujem jeho tvár a jeho hlas. Nesmierne mi chýba.“

Obľúbili ste si aj vy Ledgera v úlohe zloducha Jokera?

Pozri aj: Kráľ hororu Stephen King: Týchto 10 zaujímavostí ste o ňom doteraz pravdepodobne nevedeli

scooplify
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov