Hovorí sa mu aj "Kráľ hororu" a najviac ľudí ho momentálne pozná vďaka kinohitu TO.

King je jedným z najplodnejších autorov. Je autorom vyše 50 románov (pričom sedem z nich napísal pod pseudonymom Richard Bachman), 10 zbierok poviedok a niekoľko ďalších diel, ktoré je náročné zaradiť pod nejakú kategóriu. Najviac ho však preslávili horory. Ako vtipne poznamenal: „Prezident Donald Trump je desivejší ako všetky moje horory.“ 21. septembra oslávil americký spisovateľ svoje okrúhle 70. narodeniny.

Článok pokračuje pod videom ↓

Stephen King sa narodil ako druhé dieťa Donalda a Nelly Ruth Pillsbury Kingovcov. Nemal ľahké detstvo, videl, ako jeho kamaráta prešiel vlak a objavil telo svojej mŕtvej babičky. Ešte predtým, než sa stal slávnym spisovateľom, si privyrábal písaním poviedok pre pánske časopisy a vypomáhal v práčovni. Nejaký čas pôsobil aj ako učiteľ na strednej škole, čo je zvláštne, keďže neznášal autority, najmä učiteľov. A toto je 10 vecí, ktoré ste o ňom zrejme nevedeli.

1. Keď mal Stephen 17 rokov, chorobne ho fascinovali cintoríny a motívy pohrebov. V tom čase napísal poviedku Bol som teenagreský vykrádač hrobov.

2. King nezačínal s horormi, ale so sci-fi. V roku 1959 napísal dielo Votrelci z hviezd a vydával ho na vlastné náklady. Svoj prvý honorár dostal až o osem rokov neskôr, keď v roku 1967 vydal poviedku Sklenená podlaha. Skutočný úspech mu však priniesla až kniha Carrie z roku 1973, za ktorú získal honorár 400 tisíc dolárov.

3. V 70. rokoch vystupoval pod pseudonymom Richard Bachman, pod ktorým napísal diela ako Rage, The Long Walk, či Thinner. Bol zvedavý, či svoj úspech dokáže zopakovať. Bál sa totiž, že slávny sa stal len čírou náhodou. Keď istý úradík v kníhkupectve Kingov pseudonym odhalil, Bachman umrel na „rakovinu pseudonymu“. Okrem toho mal King ešte jeden pseudonym, John Swithen, pod ktorým napísal knihu The Fifth Quarter.

4. Ako uvádza Lepší deň, autor nejedného desivého hororu definuje niekoľko rôznych druhov strachu. Jeden zo strachov vyvoláva hnus, ako napríklad mokvajúce poranenie. Ďalšie sa spájajú s pocitom ohrozenia a nadprirodzenými vecami, ako napríklad prerastené pavúky, alebo napadnutie za tmy. Sám King trpel zvláštnymi strachmi. Bál sa napríklad znetvorenia, či toho, že ho pochovajú zaživa. Písanie považoval za istý druh terapie.

https://www.instagram.com/p/BYwlm-IhhG9/?taken-by=pennywise.it_

5. Za svoje diela získal mnoho ocenení, medzi nimi napríklad Bram Stoker Award, World Fantasy Award, či Nebula Award.

6. King sa nepreslávil len knižnými dielami, ale aj filmami a seriálmi. Medzi najznámejšie patrí napríklad film Zelená míľa, či seriál Pod kupolou. Azda najväčšiu slávu mu však prinieslo filmové spracovanie diela Žiarenie (The Shining), v ktorom sa hlavnej úlohy chopil Jack Nicholson.

7. Klaun z románu TO, Pennywise, je jedna z Kingových najdesivejších postáv. Román vyšiel v USA ešte v roku 1986 a King tvrdí, že je to ukážka jeho vlastných nočných môr. Prvý diel mal v kinách premiéru tento september. Na druhý diel sa môžeme tešiť vo februári budúceho roku.

8. Jedno z mála Kingových diel, ktoré sa dočkalo filmového spracovania a nejde o horor, je film Vykúpenie z väznice Shawshank. Je to jeho najviac oceňovaný film.

9. Stephen King netají, že až do roku 1987 bol závislý na alkohole, kokaíne a barbiturátoch. V tom roku nastúpil na rehabilitačnú liečbu.

10. Najbizarnejšou Kingovou fóbiou je strach z čísla 13. V každej knihe preskočí stranu 13, 94, 193 a 382, lebo ich súčet dáva dohromady číslo 13. K svojej fóbii sa vyjadril: „Keď píšem, nikdy neprestanem, kým nie som na stránke 13 alebo jej násobku. Radšej píšem ďalej, kým sa nedostanem k bezpečnejšiemu číslu.“. Aj keď kráča po schodoch kráča tak, aby počet schodov, na ktoré stúpil nebolo 13.

Bonus: King napísal knihu o písaní a o sebe s názvom O psaní: Memoáry o řemesle.

Ktorá „Kingovka“ je vaša najobľúbenejšia?

lepsiden, wikipedia
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov