Nanešťastie, neexistuje zaručený recept na šťastie či na to, ako si zabezpečiť bohatstvo.

Predsa však tí bohatší jedinci môžu poslúžiť ako inšpirácia. Napríklad taký miliardár menom Charlie Munger využíva techniku myslenia, ktorej sa hovorí inverzné myslenie či inverzia. O čo v nej ide? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak sa pýtate, kto je Charlie Munger, je to obchodný partner Warrena Buffetta a jeho majetok dosahuje hodnotu približne dve miliardy dolárov. Aj keď majetok nie je všetko, kto by sa týmto nerád pochválil. Keď sa na tajomstvo jeho úspechu opýtate, Munger vám odpovie takto:

Všetko, čo chcem je vedieť, kde zomriem, aby som sa tomu miestu vyhol.

Znie to ako čierny humor, v skutočnosti je však táto myšlienka základom techniky myslenia, ktorej sa hovorí inverzia.

Cieľom je vyhnúť sa tomu najhoršiemu, čo sa môže stať. Predstavte si, čo chcete dosiahnuť, aký by bol váš splnený sen. Chvíľu tú myšlienku podržte a potom sa zamerajte na presný opak. Predstavte si akýkoľvek spôsob, akým váš sen môže spľasnúť, ako môžete na ceste za ním zlyhať. Ďalším krokom je urobiť všetko pre to, aby tie negatívne scenáre nenastali.

unsplash.com

Autorom tejto myšlienky však nie je Charlie Munger. Prvýkrát techniku inverzného myslenia spomenul a popísal nemecký matematik Carl Gustav Jacob Jacobi. Tvrdil, že mnoho problémov je možné vyriešiť najefektívnejšie práve vtedy, keď sa zameriate na neúspech, ktorému sa chcete vyhnúť. Urobíte tak presný opak toho, čo odporúča nejedna (resp. takmer každá) motivačná kniha.

Jacobi tvrdí, že táto technika je nápomocná nielen v prípade, ak chcete byť bohatí a úspešní, je možné aplikovať ju takmer v každej oblasti života. Josh Kaufman vo svojej knihe s názvom „The First 20 Hours“ uvádza aj príklady a tvrdí, že ak sa zameriate na presný opak toho, čo chcete dosiahnuť, všimnete si detaily, ktoré by ste možno nepostrehli, ak by ste sa zamerali na cieľ. Predstavte si napríklad, že sa vyberiete splavovať rieku. Čo všetko potrebujete k tomu, aby ste úspešne zdolali aj tú najdivokejšiu?

Photo by Uriel Castellanos from Pexels

V rámci inverzie sa však nepýtate na to, čo všetko potrebujete k úspešnému zdolaniu rieky. Zamerajte sa na to, čo všetko by sa mohlo pokaziť. Kajak by sa napríklad mohol prevrátiť, mohli by ste stratiť pádlo, udrieť si hlavu o skalu alebo niekde v rieke uviaznuť. Ten najhorší scenár zahŕňa smrť. Aj keď je pomyslenie na najhoršie možné scenáre deprimujúce, poukáže na to, čo všetko potrebujete k tomu, aby ste splavovanie rieky prežili a úspešne ho zdolali.

Na základe toho si viete zostaviť zoznam všetkého potrebného a všetkých nevyhnutných zručností. Zabezpečíte si všetky bezpečnostné prvky, ako napríklad vestu a helmu, naučíte sa, ako zabrániť strate pádla a ako sa vyhýbať najnebezpečnejším častiam rieky.

Pozri aj: Týchto 10 znamení je dôkazom toho, že s peniazmi ste si vytvorili veľmi nezdravý vzťah

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov