Vedeli ste, že introverti trpia týmto ochorením častejšie než extroverti?

Depresia je mimoriadne nepríjemným psychickým ochorením, ktoré môže postihnúť úplne kohokoľvek z nás. Pravdou však je, že niektorí ľudia sú na ňu náchylnejší než iní. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako sa totižto podarilo zistiť jednej zaujímavej štúdii, depresiou trpia najčastejšie ľudia, ktorí majú problém precítiť pozitívne emócie. Na pozore by však mali byť vraj predovšetkým introverti, pretože ako sa ukázalo, táto vlastnosť je charakteristická práve pre nich.

Ľuďom s nízkou schopnosťou preciťovania pozitívnych emócií často chýba optimizmus či schopnosť tešiť sa. Štúdia tiež uvádza, že často môžu byť aj príliš vystresovaní či leatargickí. Ako hovoria samotní vedci, môže za to nízka hladina neurotransmiteru v mozgu zvaného dopamín, čo následne vedie k takémuto emočnému stavu.

Závery vychádzajú zo štúdie 2 492 dospelých jedincov, ktorí boli sledovaní po dobu 4 rokov. Tí boli pravidelne podrobovaní rôznym testom ako na meranie ich “pozitívneho myslenia”, tak i na mapovanie ich osobnosti.

Photo by Sydney Sims on Unsplash

Výsledky síce boli prekvapivé, avšak jednoznačné. Vedcom sa tiež podarilo zistiť, že rovnaká povahová črta v spojení z nízkou socializáciou môže viesť aj k ďalšiemu psychickému ochoreniu, a to k úzkosti.

Autori štúdie však zároveň dodávajú, že na odstránení tejto povahovej črty je možné pracovať, čím sa riziko vzniku depresie zníži. Radia nasledovné: “Posilnenie pozitívnych emócií môže byť kľúčové nielen pri prevencii depresie či úzkosti, ale aj pri ich liečbe.”

Dôležité je teda pracovať na rozvíjaní schopnosti reagovať na každodenné príjemné udalosti pozitívne a vyhľadávať aktivity, veci či ľudí, ktoré vo vás takéto pocity znásobia.

Pozri aj: Aké myšlienky bežia v hlave človeku s psychickým ochorením? Títo ľudia sa rozhodli, že sa podelia o tie najdesivejšie zážitky

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov