Foto: pexels.com

Vďaka nemu budete schopní udržať svoj apetít na uzde.

Susan David, psychologička z Harvard Medical School, zakladateľka viacerých centier a autorka kníh si všimla, že mnohí ľudia sa snažia schudnúť – no neúspešne. Vo väčšine prípadov by pritom však stačilo, keby pochopili túto jednu vec. 

Článok pokračuje pod videom ↓

My vám ju teraz prezradíme. Ak sa snažíte schudnúť, vďaka rade skúsenej Susan David sa vám to už určite podarí. Uznávaná psychologička upozorňuje na skutočnosť, že na diétu či na proces chudnutia vo všeobecnosti ideme väčšinou formou príkazov a zákazov. 

Dnes musím ísť cvičiť. 

Z tej čokoládovej torty si nesmiem dať ani kúsok.

Musím ísť behať.

Na obed si nesmiem dať toto jedlo, musím si dať šalát.

pexels.com

Vidíte to? Ak ste sa vo svojom živote čo i len raz pokúšali schudnúť, tieto vety sú vám určite dôverne známe. Susan však upozorňuje na jednu veľmi dôležitú vec, na ktorú pri tomto zabúdame.

Ľudia nenávidia rozkazy, príkazy a zákazy. Akonáhle nejaký počujeme alebo vidíme, mozog drvivej väčšiny z nás sa prepne do “rebelujúceho” módu a má chuť spraviť presný opak. 

Predstavte si, že v práci za vami príde nadriadený a povie: “Zverujem ti túto úlohu, musí byť hotová dnes do druhej.” A teraz si predstavte, že za vami príde a povie: “Chcel by som ťa poprosiť o splnenie tejto úlohy, viem, že nikto to nespraví lepšie ako ty. Bolo by, prosím ťa, možné stihnúť to do druhej? Samozrejme, ak by si potreboval s čímkoľvek pomôcť, prídi za mnou.”

Vidíte ten rozdiel? Určite áno. Zatiaľčo v prvej situácii by ste mali nutkanie požiadať ho, aby za sebou zavrel dvere zvonka a nikdy sa nevracal, v druhej situácii by ste boli motivovaní jeho prosbu splniť. Nie preto, že by ste museli, ale preto, že by ste chceli.

A presne v tom spočíva ten zásadný rozdiel.

Veľa ľudí totižto berie proces chudnutia ako niečo, čím si musia prejsť. Aby vyzerali lepšie, aby sa im iní nesmiali, aby sa mohli krajšie obliekať. Nechcú. Jednoducho si myslia, že musia. Veria, že si nesmú dať ten koláč alebo si nesmú dať kúsok z tej pizze. Práve to je dôvodom, prečo im na 90% neodolajú.

Celé tajomstvo spočíva v prepnutí módu z “musím” na “chcem”. Chudnite, iba keď svoje telo milujete aj teraz, no chcete ho ešte trochu vylepšiť – kvôli sebe, nie kvôli iným. 

pexels.com

Keď sa vám vašu myseľ podarí prestaviť, začnú sa diať zázraky. Uvidíte, že keď uveríte tomu, že z toho koláča si pokojne môžete dať, zrazu naň vôbec nebudete mať chuť. Miesto neho si radšej dáte nejaké ovocie, pretože viete, že tým spravíte dobre svojmu telu. 

Ak tento rozdiel pochopíte a odskúšate si túto techniku na vlastnej koži, sami uvidíte, že sa začnú diať zázraky. Kíl, ktorých sa možno snažíte zbaviť už roky, sa zrazu zbavíte rýchlejšie, než by ste boli kedy čakali. 

businessinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov