Cieľom nezvyčajnej zbrane nebolo nepriateľa zničiť, ale odpútať jeho pozornosť.

Aj keď prvá myšlienka, ktorá vám prišla na rozum možno bola tá, že cieľom bolo vyhubiť homosexuálov, pravdou je pravý opak. Cieľom bolo vytvoriť kombináciu chemikálií, ktoré by spôsobili, že by sa vojaci na strane protivníka do seba beznádejne zamilovali. To malo vojakov rozptýliť dostatočne na to, aby neboli schopní venovať sa bojovaniu ani obrane.

Článok pokračuje pod videom ↓

V roku 1994 sa americká vláda snažila prísť s akoukoľvek zbraňou, ktorá by nepriateľa znevýhodnila, zneškodnila ho a odpútala pozornosť, ale zároveň by nebola vražedná. Prvé, čo výskumníkom prišlo na rozum, bol sex. Ako by ho však armáda mohla využiť vo svoj prospech? Aj keď sa to zdá takmer nemožné, vedci prišli s diabolským plánom.

pixabay.com

Tým bolo vynájsť zbraň, ktorá by premenila vojakov na homosexuálov. Gay bomba mala obsahovať zvláštnu zmes látok, konkrétne feromónov. Armáda následne plánovala bombu zhodiť na územie, kde sa zdržiavali nepriateľské vojská. Vojaci však nemali zomrieť či ostať ranení. Mali sa pod vplyvom chemikálií zmeniť na homosexuálov a pocítiť neprekonateľnú vzájomnú príťažlivosť.

Aj keď neexistovali štúdie, ktoré by účinnosť takej zbrane potvrdili, vedci veselo teoretizovali o pridávaní nielen feromónov, ale napríklad aj afrodiziák. Aj keď gay bomba ostala len v teoretickej rovine, podnietila vedcov k tomu, aby prišli s viacerými podobnými nápadmi.

Vymysleli napríklad zbraň, ktorá by taktiež obsahovala chemické látky, avšak také, ktoré by nespôsobovali homosexualitu, ale priťahovali by napríklad hmyz. Ak by látky obsiahnuté v bombe priťahovali napríklad včely, tie by vojakov pobodali a nespôsobili im len nepríjemné štípance, ale ich pokožka by bola mimoriadne citlivá na slnečné žiarenie.

pexels.com

Zvažovalo sa aj využitie zbrane, ktorá by spôsobila, že by vojakom mimoriadne nepríjemne páchlo z úst, aj keď nie je celkom isté, na čo by to bolo pre kohokoľvek užitočné. Ďalšia z bizarných zbraní mala prozaický názov „Kto? Ja?“. Jej cieľom totiž bolo rozšíriť medzi vojakmi neznesiteľný smrad a dojem, že niektorého z nich nadúva. Kým by vojaci zisťovali, kto si tak neznesiteľne uľavil, americká armáda by mala práve dostatok času na nepozorovaný útok.

Našťastie, každý z týchto plánov ostal len v teoretickej rovine. Ročne príde vláda s tisíckami takýchto nápadov, ani jeden však nie je realizovateľný či užitočný, nanajvýš tak smiešny. Aj keď majú také zbrane viac nevýhod, predsa len sa nájde aj výhoda. Vedeli ste, že vedci môžu získať niečo ako anti Nobelovu cenu? Ide o ocenenie za vynálezy, ktoré pri prvom počutí publikum rozosmejú a potom vás donútia zamyslieť sa nad tým, či to tí výskumníci mysleli naozaj vážne.

Pozri aj: Muž si vypočul telefonát svojho syna a dozvedel sa, že je gay. Napísal mu list, ktorý mnohých dojal, no iných pobúril

all-that-is-interesting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov