Foto: Martin Navrátil

ISIS chcel zničiť históriu. A aj sa mu to z veľkej časti podarilo.

Počuli ste o starovekých mestách ako Ninive, Nimrud alebo Hatra? Mestá, ktoré patrili medzi najvýznamnejšie miesta, kde sa tvorila história, stretávali sa ľudia a hlavne, kde sa miešalo náboženstvo?

Mňa ako človeka, ktorý vyštudoval históriu, tieto miesta od nepamäti lákali. Oblasť Mezopotámie bola kolískou civilizácie, kde sa postavili prvé mestá, vzniklo prvé písmo, ale aj tu pôsobili známe starozákonné postavy ako napríklad Abrahám. Tie mestá dokázali odolať tisícročia rôznym dobyvateľom či vrtochom počasia. Spomenuté mestá by si ďalej žili ako archeologické lokality, ale… Zas to ale, ktoré zmenilo všetko.

Foto: Martin Navrátil

Zbraňami proti pamiatkam

Keď vznikol samozvaný štát ISIS na území Sýrie a Iraku, noví vládcovia sa chceli zbaviť nielen moderného sveta, ale aj všetkého, čo sa nezhodovalo s ich pokrivením videním Islamu. Vydali rýchly rozkaz na zničenie všetkého, čo sa netýkalo Islamu. Tisícročné stavby nedokázali vzdorovať moderným ukoristeným zbraniam a proti sochám, stĺpom, stavbám či chrámom boli použité protipancierové päste a tanky. Že sa vám pri tom zastavuje rozum? Verte, že nielen vám, ale aj domácim.

Foto: Hatra/Martin Navrátil

Ako sa mohol niekto odvolávať na Islam, keď v koráne sa spomínajú aj tieto mestá?“ posťažuje si miestny strážnik, ktorý s kalašnikovom chráni posledné zvyšky Nimrudu. Práve Nimrud si odskákal najviac. Strážnik nám ukazuje starú fotografiu, ako vyzerala voľakedy vstupná brána do mesta. A realita? Ak by ste mali hrať hru, nájdi tisíc rozdielov, tak nájdete omnoho viac.

Foto: Hatra/Martin Navrátil

Ničenie buldozérom a škrabanie nápisov

Z pôvodnej brány nezostalo nič, mramorové sochy boli vyhodené do povetria a vyhodené na jednu kopu ako keby to boli odpadky. Základy historických budov boli zničené buldozérom a nápisy v starom klinovom písme boli systematicky zoškrabané. Proste nezostalo takmer nič a mestá sa stali doslova len zápisom v dejinách. Žiadni turisti sem už neprídu, lebo nemajú už čo objavovať. Možno tu raz vzniknú makety starovekých miest, ale to už nebude nikoho zaujímať. ISIS vytvoril územie bez histórie, a to doslova.

Nimrud. Foto: Martin Navrátil

Oni nechceli, aby ľudia obdivovali niečo staršie. Dokonca si mysleli, že návštevou starovekého chrámu vzdávaš hold iným náboženstvám,“ povie môj kamarát, ktorý ma zobral na tieto miesta. Márne boli snahy a apely UNESCO či iných organizácií na záchranu týchto miest. ISIS si povedal, že všetko musí byť zničené.

Nielen staroveké mestá, ale aj kostoly a mešity. Áno, čítate správne. Aj mešity boli ničené, keď sa v nich modlilo inak než káže sunnitská verzia Islamu. Nedáva vám to logiku? Tú ani nehľadajte. Ani domáci nevedia pochopiť, ako niekto mohol tak ničiť a devastovať. „Veď takto si rýchlejšie odohnali normálne zmýšľajúcich ľudí,“ povie jeden obyvateľ pri čaji medzi rozbombardovanými ulicami v meste Mosul.

Foto: Martin Navrátil

Povalené sochy a stopy po guľkách

Najlepšie odolalo mesto Hatra, ktoré ležalo na známej hodvábnej ceste medzi Bagdadom a sýrskou Palmýrou. Mesto bolo založené v 3. tisícročí pred naším letopočtom a patrilo v tomto období medzi najvýznamnejšie obchodné mestá. Mesto dokonca dostalo nálepku ako najlepšie zachované Parthské mesto na svete.

Unikátom boli aj chrámy, kde sa obchodníci modlili k niekoľkým bohom. A práve tie chrámy dráždili elity ISIS, ktoré sa rozhodli zničiť mesto. Vďaka bohu, že mesto ležalo v blízkosti vojenskej línii medzi ISIS a irackou armádou, a tak nemohli systematicky ničiť stavby ako pri Nimrude. Napriek tomu tu nájdete povalené sochy a stopy po guľkách.

Foto: Martin Navrátil

Mňa ako historika bolela duša. Toto si nedovolili ani Mongoli v 12. storočí, ktorí ničili ako zmyslov zbavení. Zároveň som rád, že ISIS sa nedostal na miesta ako Babylon, Ur či Uruk, lebo aj tie by padli veľmi rýchlo.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov