Foto: youtube.com (screen)

Elona Muska hádam nikomu predstavovať netreba.

Niektorí ho obdivujú, iní ho zas nenávidia, nech však patríte do ktorejkoľvek skupiny, Muskovi sa nedá odoprieť šikovnosť a úspech. Jeho majetok siaha do astronomických výšin, a to nielen vďaka spoločnosti SpaceX, o ktorej v poslednom čase počuť čoraz viac.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako sa k úspechu Elona Muska priblížiť? Riaďte sa týmito 10 radami, ktoré zosumarizoval portál Curiosity.

Nikdy to nevzdávajte

Táto rada si jednoznačne zaslúži prvé miesto a Musk vie, prečo práve ona. Práve Elon sa totiž vyznačuje nesmiernou tvrdohlavosťou a húževnatosťou. Musk totiž nebol vždy tam, kde je dnes. V minulosti čelil finančným problémom a bol na tom veľmi zle, no nikdy sa nevzdal a šiel tvrdohlavo za svojimi snami.

Robte to, čo máte radi

Musk hovorí, že nech robíte čokoľvek, zlyhať môžete aj vtedy, ak ste vo svojom obore tým najlepším človekom. Nikto totiž nie je dokonalý. Dôležité však je, aby ste mali radi to, čo robíte. Život je totiž príliš krátky na to, aby ste strácali čas prácou, ktorá vás psychicky a fyzicky ubíja.

Nepočúvajte, ak niekto hovorí, že na to nemáte

Ak si veríte, nie je dôvod načúvať ľuďom, ktorí si myslia, že na to nemáte, alebo vás chcú potopiť. Aj Musk mal medzi priateľmi takých, ktorí mu úspech nepriali. Jeden z jeho blízkych ho dokonca prinútil pozerať nahrávku, na ktorej je kompilácia vybuchujúcich rakiet, chcel totiž Muska odhovoriť od založenia vlastnej spoločnosti. Dnes sa však spoločnosti SpaceX darí skvele a každým dňom sa posúva vpred.

Nebojte sa riskovať

Keby Elon neriskoval, nebol by dnes tam, kde je. Najmä mladým ľuďom v jednom zo svojich príhovorov odporúčal, aby sa nebáli riskovať, najmä kým ešte nemajú deti. Keď si totiž založíte rodinu, neriskujete už len vlastnú budúcnosť, ale aj budúcnosť svojej rodiny. Riskujte a urobte niečo odvážne, kým je na to ten správny čas.

Urobte niečo veľké

Musk neočakával, že Tesla bude úspešná, ba naopak, rátal s neúspechom. Veril však, že ľuďom ukáže niečo dôležité, a to fakt, že elektromobily nemusia byť škaredé, pomalé, nudné a nepraktické ako golfový vozík. Ak je pre vás niečo dôležité, mali by ste do toho ísť aj keď viete, že to možno skončí neúspechom.

Hľadajte správne signály

Mnoho veľkých spoločností robí tú chybu, že investujú do vecí, ktoré ich produktu nijak nepomáhajú. Tak napríklad, Musk nikdy neinvestoval do reklamy pre Teslu, investoval len do dizajnu a vylepšovania produktu.

View this post on Instagram

Tesla shifts to online-only sales, will close stores to drive vehicle costs down Tesla will be closing some of its retail store locations in favor of pivoting to an online-only sales model. The news comes as the company launches the long-awaited $35,000 Tesla Model 3 and maintains focus on cost efficiencies, and cost reductions for its entire fleet of all-electric vehicles. “We’re moving all sales online…Worldwide, the only way to buy a Tesla will be online,” said CEO Elon Musk during a press call on Thursday afternoon. Some Tesla galleries will remain open to allow customers to see and experience its all-electric vehicles before buying, but online purchases coupled with a revamped deposit, return, and refund process will be the primary platform for Tesla sales moving forward. The online-only sales model looks to serve the main purpose of cutting costs to enable the $35,000 Standard Range Tesla Model 3 vehicle to exist at that price point. When asked whether the shuttering of retail locations would lead to staff layoffs, Musk was honest about that reality. “We will be closing some stores, and there will be a reduction in headcount…Unfortunately, there’s no way around it,” he said. “We’re sort of in a binary choice. Reduce headcount and sell the $35,000 car and have fewer people, or not provide a $35,000 car.” The CEO also cited a 5-6% reduction in costs from transitioning to the online-only sales and that the savings would translate to a reduction in the price of the Model X and S vehicles as well. : : : Explore Elon’s closet at elonscloset.com : : : Reporting from Teslarati #elonmusk #tesla #model3 #teslamodels #modelx

A post shared by Elon Musk News (@elonmusknews) on

Hľadajte riešenia

Ak je vaša spoločnosť dostatočne veľká na to, aby ste začali najímať ľudí, najímajte takých, ktorí budú efektívne riešiť vaše problémy. Vždy, keď Musk najíma niekoho nového, nepýta sa ho na pracovné skúsenosti vo všeobecnosti, ale na to, aké problémy doteraz riešil a ako sa mu to podarilo. Ak totiž niekto nejaký problém skutočne vyriešil, ovláda každý jeden jeho aspekt a dokáže ho rozobrať do posledného detailu.

Majte okolo seba ľudí, ktorí za to stoja

Ak chcete uspieť, Musk odporúča pridať sa do kolektívu tých najlepších, alebo okolo seba taký tím zhromaždiť. Vaša spoločnosť je totiž skupinou ľudí, akú si vyskladáte a úspech spoločnosti závisí práve od tejto skupiny. Ak je tvorená talentovanými a ambicióznymi ľuďmi, spoločnosť bude úspešná, ak nie, bude stagnovať.

Sústreďte sa na produkt

Ako sme už spomínali, Musk sa sústredí na samotný produkt a menej na jeho propagáciu. Ak chcete začať biznis, uistite sa, že váš produkt bude stáť za to. Trh je totiž plný nenásytnej konkurencie a ak sa nechcete stratiť v dave nevidení a nevypočutí, snažte sa, aby mal váš produkt niečo, čo ostatné nemajú. Nemôže to byť len o niečo lepšie, musí to byť oveľa lepšie.

Pracujte tvrdo

Ak chcete niečo dosiahnuť, musíte tvrdo pracovať, a to nielen občas. Napríklad ak chcete založiť spoločnosť, nestačí čakať, kým sa sama rozbehne. Ak niekto pracuje 50 hodín a vy 100, vaša odmena bude rovnako dvojnásobná. Nič vám nespadne len tak z neba priamo do lona, všetko, čo chcete, si treba zaslúžiť tvrdou, neúnavnou prácou.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov